NÖDINGE. I projektet Vintercyklist får bilister i Västra Götaland och Halland pröva att cykla under vintern. Johnny Larsen från Nödinge var en av deltagarna.
– Det var svärmor som tipsade mig och jag kan inte säga annat än att den här utmaningen passade mig perfekt, konstaterar han.
I Västtrafiks projekt Vintercyklist får västsvenska bilister testa att cykla under vintern. I år deltog 390 personer från 15 kommuner.
– Deltagarna får dubbdäck, däckbyte och reflexväst i utbyte mot att de cyklar minst tre dagar i veckan. De har sedan registrerat hur de cyklat i en app, förklarar Lena Hesselroth, projektledare på Västtrafik.
Årets resultat visar att deltagarna under perioden 2 december till 28 februari totalt cyklade 171 180 kilometer – vilket motsvarar cirka 4,2 varv runt jorden. Tack vare bytet från bil till cykel har de sparat in 29,3 ton koldioxid. Det är nästan fyra svenskars genomsnittliga årsutsläpp.
Johnny Larsen gick in helhjärtat för uppgiften och nöjde sig inte med att cykla tre dagar i veckan, det blev betydligt oftare än så.
– Jag tog bilen till jobbet två gånger under den tremånadersperiod som projektet varade, förklarar Johnny.
Alla andra dagar cyklade Johnny från bostaden i Nödinge till arbetet på ICA i Angered, en sträcka på tre mil tur och retur.
– Det är fin cykelväg i princip hela sträckan, säger Johnny.
Väderleken satte aldrig käppar i hjulet för dig?
– Det var en dag som det blåste 20-25 sekundmeter, men det var bara att bita i.
Hur lång tid tog det i genomsnitt att cykla till jobbet?
– Fyrtio minuter dit, aningen snabbare hem.
Eftersom Johnny Larsen har tävlingsinstinkten i sig och ville att Ale skulle bli den kommun med flest antal körda cykelminuter uppmanade han till en söndagsaktivitet.
– Jag såg att vi låg tvåa i statistiken och därför föreslog jag att vi skulle cykla från Nödinge till Kungälv. Vi var några som samlades på Ale Torg och trampade till Kongahälla Center för att ta en kaffe och semla. Sedan cyklade vi hemåt igen. Det gav resultat och vi vann, säger Johnny Larsen med ett brett leende.
Lena Hesselroth hoppas att ännu fler kommuner ska få upp ögonen för Vintercyklist i framtiden och den positiva effekt som projektet innebär för såväl miljön som deltagarnas hälsa.
– Den här typen av projekt får verkligen människor att byta vanor och välja mer hållbara sätt att resa, vilket är målet med Vintercyklist. Vi vet genom våra uppföljningar att en stor del av deltagarna fortsätter att vara vintercyklister även efter att projektet avslutats, säger hon.
En som definitivt fortsätter att använda cykeln som färdmedel är Johnny Larsen.
– Jajamän, jag fortsätter att trampa. Till sommaren kommer jag dessutom att vara med i Team Rynkeby som cyklar till Paris för att samla in pengar till svårt sjuka barn och deras familjer, avslutar Johnny Larsen.