Carina Fontenay, mer känd som ”Zito”, bor numera med maken Jonas i Hjo och Karlsborgs kommun är ny arbetsgivare. Hon är numera kurator för grundskolan i Karlsborg.
Carina Fontenay, mer känd som ”Zito”, bor numera med maken Jonas i Hjo och Karlsborgs kommun är ny arbetsgivare. Hon är numera kurator för grundskolan i Karlsborg.
https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2021/06/v2521-carina-fontenay.jpg

”Zito” bytte Ale mot Hjo

HJO. Efter mer än 20 år som kurator blev hon ett känt ansikte för både föräldrar och ungdomar.
Nu har Carina Fontenay, mer känd som ”Zito”, lämnat Ale.
Flyttlasset gick till Hjo och idag är hon kurator i Karlsborgs kommun.

Hösten 2019 tog Carina Fontenay och maken Jonas en sista tur med husbilen innan vinterförvaringen. De hamnade i Hjo och blev nykära – i den pittoreska staden.

– Allt är så gulligt här. Det är så galet mysigt, inte minst på sommaren. Under pandemin åkte vi hit flera gånger och sa lite på skämt att här skulle vi vilja bo någon gång. Vi började kika efter jobb och boende mest på skoj, men plötsligt föll alla bitar på plats och nu bor vi här, berättar Carina Fontenay.
När hon nu tar sig an jobbet som kurator på Karlsborgs grundskola gör hon det med lång erfarenhet från socialt arbete i Ale kommun. Meriter som Carina känner är värdefulla och hon har redan planerat att hennes nya ledningsgrupp ska på studiebesök till Ale.

– Jag känner att vi har kommit långt i Ale när det gäller samverkan. Det är en viktig faktor för att upptäcka, kartlägga och sätta in rätt åtgärder för ungdomar i behov av stöd. SSPF-arbetet, (samverkan mellan skola, socialtjänst, polis och fritid red anm. ) har varit framgångsrikt i Ale och något jag tar med mig. Vårt drogförebyggande arbete i Vakna-projektet är också något jag är stolt över att ha fått vara en del av. Där lyckades kommunen engagera alla krafter i samhället, även näringslivet deltog, och vi tog gemensamma krafttag mot drogsituationen i Ale, berättar Carina.

I Karlsborg är just alkohol bland minderåriga ett problem och kommunen ligger högt när det gäller vårdnadshavare som köper ut.

– Det skulle jag nog säga är vår största utmaning här. Konsekvenserna är ett ökat antal fyllekörningar med EPA-traktorer. Här måste vi göra en tydlig informationsinsats.

Hur har jobbet som kurator i allmänhet förändrats under dina två decennier?

– Egentligen inte så mycket. Det sägs ofta att det blir värre och värre, men så upplever inte jag att det är. Problemen kommer och går. Drogmissbruk har alltid förekommit, det går upp och ner. Det nya är tillgången på skjutvapen och en ökad psykisk ohälsa. Min övertygelse är dock att fokusera på det friska, att lyfta de goda krafterna. Det är så vi kan möta det destruktiva och negativa, säger Carina.

Det blev tio år som kurator i Ale gymnasium (2001-2011) och lika lång tid på Yrkesgymnasiet (fd Lärlingsgymnasiet) i Nödinge. Två skolor som var framgångsrika och växte snabbt.
– Det är två perioder i yrkeslivet som har format mig. Jag har haft förmånen att få jobba med så många skickliga medarbetare. Ale gymnasium var en framgångssaga och en skola som vågade gå egna vägar. På Lärlingsgymnasiet var all personal delaktig och engagerad i utvecklingen. Vi gick från en skola med väldigt få elever till ett gymnasium med fler sökande än det fanns platser, berättar Carina.

På kort tid har hon nu slussats in i rollen som kurator för grundskolan i Karlsborg. Det är mycket som är nytt.

– Ja, fast inte i själva jobbet, däremot är Karlsborg en militärstad och det märks tydligt på många sätt. Som kommunanställd är vi krigsplacerade, vilket betyder att i händelse av krig ska vi stå till tjänst. Faller Stockholm är det Karlsborg som är Sveriges huvudstad. Det här hade jag inte en aning om innan. Att en hel del elever har föräldrar i militären påverkar också. Ibland är till exempel föräldrar på utlandsuppdrag och vidare kan jag märka det på språket. Det är ett hårdare tonfall. Det är man medveten om och det finns en tydlig samverkan mellan kommunen och Försvarsmakten för att försöka bidra till ett bättre klimat, säger Carina.

Privat har hon och maken Jonas flyttat in i ett hus där de nu hyr ut en lägenhet med egen ingång. Efterfrågan på boende är stor i Hjo, inte minst under sommarhalvåret.

– Det är väldigt roligt och på så vis träffar vi många nya människor. ”Känn er som hemma, fast ni är borta” är vår paroll, avslutar Carina Fontenay.

Mer från allmänt

Afrika i sikte för familjen Zimmergren 

I februari för tre år sedan skrev Alekuriren om familjen…

Åk 6 på Alboskolan är bäst i klassen

Årskurs 6 på Alboskolan består av två klasser och drygt…

Kulturbyggnader i behov av renovering

Servicenämnden föreslår att kommunfullmäktige anslår ett investeringsmedel om 6,6 miljoner…

Eko-bonden Tina ger sig ut i butikerna

Tina Åkesson och hennes man Hans köpte Kärra Mellomgården i…

Senaste nytt

Afrika i sikte för familjen Zimmergren 

I februari för tre år sedan skrev Alekuriren om familjen…

Kulturlördag med hållbart mode

Under dagen blir det loppis i Kulturhuset Eden. Allmänheten har…

Ett nybygge som slår vakt om historien

Historien bakom Svenska Stenhus nya lägenhetshus ”Bomullsmagsinet” återfinns i namnet.…

Tito kan bli egyptisk landslagsman

Tito Gad flyttade med sin pappa till Sverige från Egypten…

Åk 6 på Alboskolan är bäst i klassen

Årskurs 6 på Alboskolan består av två klasser och drygt…

”En överprestation om vi håller oss kvar”

Under torsdagen arrangerade Ettanfotboll årets upptaktsträff i Stockholm. På plats…

Så påverkas trafiken i Bohus av arbeten

Ett större och betydligt mer omfattande arbete kommer att ske…

Skår IBK blir Skepplanda BTK 

I slutet av september stod det klart att Skår IBK:s…

Kulturbyggnader i behov av renovering

Servicenämnden föreslår att kommunfullmäktige anslår ett investeringsmedel om 6,6 miljoner…

Eko-bonden Tina ger sig ut i butikerna

Tina Åkesson och hennes man Hans köpte Kärra Mellomgården i…

Kommunhus kan göras om till utbildningslokaler

I sin lokalförsörjningsplan 2023-2032 har Samhällsbyggnadsförvaltningen uppgett att behovet av…

Modellkoncept för jämställdhet

Likvärdig service och jämställd resursfördelning till olika grupper av kvinnor…

”Det är otroligt roligt”

I 275 av landets kommuner arbetar fler män än kvinnor…