Det är säkert många som frågar sig vad som händer med Bygdegården, sanningen är att det händer inte speciellt mycket beroende på kapitalbrist.
Hur hamnade vi i den situationen då? Ja, det är lätt att säga att det är en inkompetent styrelse, eller att ”man får väl bygga en ny bygdegård för försäkringspengarna”. Riktigt så enkelt är det inte.
För att ta det från början så totalförstördes Bygdegården genom en mordbrand 29 oktober 2013. Vi startade genast en plan efter branden för återuppbyggnad, efter en lång process med polisutredning och ett motsträvigt försäkringsbolag kom en uppgörelse till stånd den 25 oktober 2015, alltså hela två år efter branden. Försäkringssumman var på ca 3,3 miljoner men p.g.a. förseningen blev det för kort tid för byggstart varför försäkringsbolaget drog in 0,3 miljoner – alltså återstod 3,0 miljoner.
Den tidigare byggnaden motsvarade inte dagens behov på utrymmen, ventilation, uthyrningsattraktion och anpassning till funktionsnedsättning, m.m. varför vi startade från grunden med projekteringen för att möta dessa krav. Huset kan byggas i två etapper – övervåning innefattar entréplan med samlingsutrymmen för ca 80 personer, toaletter, cateringkök m.m. Undervåningen är i huvudsak avsedd som företagshotell, möteslokaler för föreningar, konferensrum etc. samt rekreationsutrymmen som kan bokas separat – viket ska ge fasta intäkter till föreningen. Den totala ytan är ca 2 x 220 m2.
En förutsättning för den fortsatta finansieringen, som utgör 2 930 000 kr för att färdigställa övervåningen, är en kombination av bidrag och lån, kommunen behöver bidraga med 30%, Boverket med 50% och resterande 20% lånar föreningen. Allt hänger på kommunen, får vi inte investeringsbidrag som motsvarar 30% av återstående byggkostnad beviljar heller inte Boverket bidrag. Detta innebär i så fall att byggnaden kommer att förstöras på sikt då den i dagsläget saknar såväl värme som ventilation, byggnaden som den står idag är i princip ett tätt skal med gipsade väggar och golv samt handikappanpassad.
Tyvärr har Kultur- och Fritidsnämnden avslagit vår investeringsansökan varför vi hoppas på en annan politisk majoritet efter valet 9 september som har en annan syn än den nuvarande majoriteten. Bygdegården har ett helt unikt läge och inte minst kommunen skulle med en rimlig insats med ca 879 000 kr få tillträde till en fantastiskt lokal för diverse möten och konferenser. Lokalbristen för denna typ av aktiviteter är stor i Ale kommun så när det gäller behovet borde det inte vara någon tvekan – men det behövs politisk vilja också!
Ronny Eriksson
Nödinge