När Ale Golfklubbs styrelse agerade så att klubbens Pro och trotjänare tvingades lämna klubben efter 25 års tjänst, drog en storm av protester genom föreningen. På ett par dagar hade en fjärdedel av medlemmarna reagerat genom att skriva under en begäran om ett extra årsmöte för att reda ut saken och ställa styrelsen till svars.
När en styrelse blir starkt ifrågasatt händer det att man väljer att ställa sina platser till förfogande. Man kan välja att avgå under ordnade former eller att söka en lösning på den uppkomna situationen genom att inleda samtal med sina kritiker.
Styrelsen för Ale golfklubb valde en annan väg. Tanken på att lämna sina uppdrag eller att försöka hitta någon kompromisslösning som medlemmarna kunde acceptera var aldrig aktuell. Det självklara alternativet för styrelsen var istället konfrontation.
Behov av medlemmarnas förtroende och tillit var en ickefråga för Ale Golfklubbs styrelse.
Var det möjligen starka krafter i kulisserna som valde väg åt styrelsen?
Eller var det övertygelsen om sin oöverträffade förmåga att leda föreningen in i framtiden, som var styrelsens ledstjärna?
Fruktade man en skandal om någon utanför den inre kretsen skulle få obehindrad tillgång till kunskap som inte fick bli offentlig?
Vi har inte svaret på detta, däremot vet vi nu att en ny styrelse skulle stoppas till varje pris! Ingen möda har sparats för att hålla dörren till styrelserummet stängd.
I ett av de mera osmakliga försöken att rädda styrelsen mot framtida demokratiska angrepp har en motion lämnats till årsmötet och föreslagit en stadgeändring som innebär att regeln om minoritetsskydd, där idag tio procent av föreningens medlemmar har rätt att begära ett extra årsmöte ska höjas så att det istället ska krävas att 35 procent ställer sig bakom kravet!
Detta är fullständigt uppseendeväckande och saknar motstycke på alla nivåer inom svensk demokratitradition! Att sittande styrelse dessutom yrkar bifall till denna motion borde vara skäl nog för att dessa personer borde entledigas från sina uppdrag.
På känt ”Putinskt” manér ändrar man lagen när motståndaren börjar bli obekväm.
Även om jag här slår in öppna dörrar, så vill jag informera läsaren om att Sveriges samlade föreningsliv har en paragraf i sina stadgar där minoritetsskyddet säkras. Detta innebär att om minst tio procent av en organisations medlemmar begär det så ska styrelsen kalla till ett extra årsmöte. Detta återfinns i stadgarna hos Riksidrottsförbundet, Svenska Golfförbundet, Svenska Fotbollförbundet, Svenska Brukshundsklubben för att nämna några exempel.
Rädda Din golfklubb! Kom på Ale Golfklubbs årsmöte i Medborgarhuset nu på lördag.
Lennart Lundgren
Medlem i Ale golfklubb och aktiv i den s.k. §22-gruppen