Daglig verksamhet är den största insatsen enligt LSS, lagen om stöd och service till funktionsnedsatta. Den ger nästan 40 000 människor med intellektuell funktionsnedsättning (IF) möjlighet till sysselsättning och livslångt lärande. Enligt LSS ska daglig verksamhet vara både meningsfull och utvecklande och Funktionsrättskonventionen, som Sverige har undertecknat, stadgar att personer med IF har rätt till livslångt lärande. Men varje dag går alldeles för många personer i Sverige iväg till dagliga verksamheter som inte är vare sig meningsfulla eller utvecklande, så även i Ale.
FUB har identifierat en trend bland Sveriges kommuner som väcker oro. Verksamheter slås allt oftare ihop och antalet deltagare växer. Kvalitet i insatsen blir därefter. Kommunerna hänvisar till besparingar och ”stordriftsfördelar” – ett begrepp som hör hemma i institutionstiden, men knappast år 2024. I Ale kommun har man tex samlat nästan all daglig verksamhet på Vikadamm i utkanten av Älvängen, utan naturlig kontakt med samhället.
Besparingarna leder till att daglig verksamhet utarmas. Det blir mindre variation på de uppgifter som man erbjuder deltagarna. Det blir därför svårt för många deltagare att fylla arbetsdagen med meningsfulla och utvecklade arbetsuppgifter. Deltagare kan tex få vika tomma papper och lägga i kuvert under arbetspasset Kontorstid. Nästa gång det är Kontorstid, viker man tomma lappar igen. Det finns dessutom en risk att man missbedömer deltagare som har svårt att kommunicera och tror att de därför inte heller kan klara lite mer utmanande uppgifter.
Detta är kanske inte ett problem på en vanlig arbetsplats. Om den anställde inte trivs, kan man alltid söka sig ett annat jobb. Men personer med IF är i de allra flesta fall hänvisade till daglig verksamhet. Man kan alltså bli sittande med meningslösa arbetsuppgifter i 45 år, från det man är 20 tills man går i pension vid 65 års ålder.
Besparingarna medför också att det ofta är ont om personal. Då blir det svårare att stötta deltagare i olika aktiviteter och anpassa efter individuella behov. Många handledare på daglig verksamhet gör sitt bästa men om kostymen är för trång, så begränsas möjligheten att göra ett bra jobb.
FUB Ale vill nu sätta fokus på daglig verksamhet. Vi anser att beslutsfattare i Ale kommun måste visa en genuin vilja att säkerställa kvaliteten i våra dagliga verksamheter.
FUB Ale har följande förslag:
• Bryt upp det institutionslikande Vikadamm. Utveckla istället små välfungerande enheter, i kontakt med det omgivande samhället, som kan anpassas efter deltagarnas behov och intressen.
• Rimlig bemanning för att kunna driva verksamheten enligt intentionerna i LSS
• Erbjud personalen kompetensutveckling.
• Samarbeta med Komvux (Anpassad utbildning) och studieförbunden, tex Vuxenskolan.
Då kan Ale kommun uppnå syftet med LSS – att en person med livslång funktionsnedsättning ska kunna leva som andra, med goda levnadsvillkor.
/ Styrelsen i FUB Ale