https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2023/06/ledare_webb.png

Glad midsommar

Jordgubbar, sill och potäter. Midsommar står för dörren – och sen går vi mot mörkare tider. Innan dess ska vi dansa runt stången och den som redan längtar till 2024 kan surfa in på ale.se och lyssna på budgetdebatten. Njut av solen idag – för nästa år känns nattsvart.

Midsommar – den svenska festen som får oss att både dansa och leka runt en grönskande stång. Under en kall vår kändes midsommar länge avlägsen, men plötsligt är den här och sen mina vänner, går vi redan mot mörkare tider. På måndagens kommunfullmäktige debatterades budgeten för 2024, ytterligare något som förstärker känslan att tiden går alldeles för snabbt. Det gäller banne mig att njuta här och nu. Midsommar är ett bra tillfälle.

Budgetdebatten var intressant. Det är tydligt att det nu finns två jämnstarka sidor i Alepolitiken. Med ett mandats övervikt är Ale-samverkan (M+KD+FiA+SD) den gruppering som leder kommunen. När budgeten som omfattar cirka 2,3 miljarder debatterades gick åsikterna isär när det gäller ansvarsfrågan för kommunen. Ale-samverkan fördelar 96% av pengarna för att säkerställa ett överskott med 94 miljoner för kommande investeringar. Socialdemokraterna och Centerpartiet lägger ut 98% för att på så vis kunna ge mer pengar till både skolan och omsorgen. Det skiljer således bara 2%, men det lät som betydligt mer i debatten. Ale-samverkan motiverar sitt budgetförslag med att framtidens investeringar kräver god ekonomisk hushållning idag för att inte äventyra möjligheten att klara finansieringen. Oppositionen menar att kärnverksamheten kräver mer resurser för att inte dagens elever och omsorgstagare ska bli lidande.

Det är lätt att sätta lika med tecken mellan mer pengar och bättre verksamheter, men Mikael Berglund (M) berättade på pressträffen att Ales kostnadsläge i till exempel grundskolan är högre än Kungälvs. På årsbasis handlar det om cirka 45 miljoner. Ändå har Kungälvs elever ett högre meritvärde. Således betyder inte alltid mer pengar bättre verksamhet. Det är tveklöst intressant att jämföra sig med andra kommuner och förhoppningsvis kan det bidra till förbättringar. Alla kommuner behöver inte uppfinna sina egna hjul, se och lär av varandra. Det låter sunt. Sedan känns det lika självklart att om skolverksamheten får 42 miljoner mer så skapas helt andra förutsättningar, men effekten är beroende av vad man gör med pengarna. Det presenterades aldrig i debatten. Oppositionen vill undvika stora neddragningar och fördelar därför ut mer pengar. Majoriteten vill undvika ännu större neddragningar i framtiden när de tunga investeringarna ska betalas.

Vem som har rätt vet vi först längre fram. Nu är det Ale-samverkan som styr och vägvalet är tydligt. Genom att bygga en solid ekonomi säkras framtiden. Huruvida det drabbar dagens elever och omsorgstagare återstår att se. Mindre pengar behöver inte per automatik betyda en sämre verksamhet. Det skulle kunna bidra till att personal hittar nya smarta lösningar och på så vis utvecklar verksamheten, men då krävs det först och främst att personalen stannar. Allt för tuffa ekonomiska förutsättningar riskerar att skapa personalflykt. Det måste också finnas med i kalkylen.

Ha en fantastisk midsommar!

Mer från debatt

Vädret regerar

När invandrare beskriver svensken framträder inte sällan bilden av en…

Vi är inte emot att kommunen firar!

Ale kommun fyller i år 50 år. 1 januari 1971…

Språket är nyckeln

Trots att vi är på tryggt avstånd från det fasansfulla…

Nu får vi en sämre välfärd

Det var en solig måndag när Kommunals medlemmar intog åhörarbänken…

Senaste nytt

Uppskattad frukost på Da Vinciskolan

Förra året vann fem skolor gratis frukost under tre veckor.…

Han är Surtes nye ordförande

Som liten pojk följde Fredrik Gerlin Surtes storhetstid i bandy.…

”Min son vill inte vara där”

Föräldern, som vill vara anonym, berättar att sonen tidigare gick…

Svårt att rekrytera till fritidshemmen

Under hösten 2021 förbättrades personaltätheten på fritidshemmen tillfälligt i Ale,…

Lärarbrist: ”Kommer inte att räcka”

I Ales kommunala förskolor går det, enligt den senaste statistiken…

Emma vill få fler kvinnor att engagera sig

För några år sedan gick Emma Mouvitz med i ungdomsrådet…

Ale och Lilla Edet klättrar i ranking

Efter Lerum, som ökar med 44 placeringar, är Lilla Edet…

”Det finns en enorm potential i bolaget”

Fredrik Johansson är sedan i våras ny styrelseordförande i Alebyggen.…

Seniormässan lockade till gemenskap

Senast Seniormässan ägde rum var 2017. Inte konstigt att det…

Discgolffest i Uspastorp

Ale Disc Golf Center stod som värd för Amatör-SM i…

Ale Disc Golf Center får leaderstöd

Genom det beviljade projektet kommer Ale Disc Golf Center att…

Aleborna tycker till om tryggheten

På tisdagseftermiddagen befann sig en delegation från lokalpolisområde Kungälv/Ale och…

ÄIK fortsätter att imponera

Älvängens IK har haft en minst sagt svängig säsong, där…