Kungsgården. Bild: Jessica Lindén.
Kungsgården. Bild: Jessica Lindén.
https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2021/05/kungsgarden-alvhem2-scaled.jpg

”Inget kuppförsök av ett kompisgäng”

Situationen har som bekant spårat ur. Då är det viktigt att vi lyfter blicken och tar det hela från början.

Under 2020 projektanställer styrelsen en av sina egna styrelsemedlemmar. Styrelsen är medveten om att detta är olämpligt så man löser det genom att adjungera styrelsemedlemmen. På så vis är hen med, men ändå inte. Styrelsemedlemmen, som tidigare var arbetslös, skissar på en omorganisation, där hen själv ges möjlighet till att få rollen som kanslichef/klubbintendent. För att kunna genomföra omorganisationen så måste dåvarande golfchef Henning kliva åt sidan.

Inget om detta nämns på det digitala årsmöte som hålls i december 2020. Kort därpå inleds MBL- förhandlingarna som tvingar bort Henning. Flera grupperingar av medlemmar reagerar när de nås av nyheten och efter några inledande diskussioner så bestäms det att med stöd av paragraf 22 i stadgarna begära ett extra årsmöte, där val av ny styrelse är en av huvudpunkterna. På två dagar samlas betydligt fler underskrifter in än de 10% som krävs enligt stadgarna för att få begära ett extra årsmöte.

Enligt paragraf 22 i stadgarna skall styrelsen inom 14 dagar från mottagen begäran kalla till ett extra årsmöte som i sin tur skall hållas inom 2 månader från kallelsen. På det extra årsmötet skall de och endast de punkter som tas upp i begäran behandlas. Styrelsen kallar till extra årsmöte men har en dagordning som inte följer begäran och således strider mot stadgarna. Styrelsen verkar till varje pris vilja sitta kvar. I dagordningen kan vi även läsa att de tänker sitta kvar som interimsstyrelse även om de skulle bli bortröstade. Att en styrelse sitter kvar på obestämd tid, tills de behagar att kalla till ytterligare ett årsmöte, trots att de har blivit bortvalda i en misstroendeomröstning är givetvis inget som är brukligt.

De som begärt extra årsmöte blir oroliga att allting inte kommer att gå rätt till. På ett förmöte med styrelsen bestäms att det extra årsmötet i likhet med ordinarie årsmöte kommer hållas digitalt. Istället för det överenskomna digitala årsmötet arrangerar styrelsen ett hybridmöte där medlemmarna tillåts rösta på plats, trots en rådande pandemi och mot rådande rekommendationer om att hålla mötet digitalt.

Styrelsen har dock medvetet eller på grund av inkompetens sett till att det inte går att fastställa dagordningen eller välja ordförande för mötet, vilket är något som görs på alla årsmöten inklusive extra årsmöten. Det extra årsmötet tvingas således att ajourneras och nu verkar det som att styrelsen inte ämnar att genomföra ett extra årsmöte enligt begäran utan försöker skjuta upp mötet på obestämd tid.

Att bedriva svågerpolitik och ägna sig åt jäv är tyvärr inte straffbart när det gäller ideella föreningar i Sverige men det är ändå högst olämpligt och omöjliggör ett fortsatt förtroende.

Att bryta mot stadgarna i en ideell förening är betydligt allvarligare och vad konsekvenserna och påföljden blir får framtiden utvisa.

Ni som stödjer den sittande styrelsen antar jag inte känner till vad som hänt på Ale GK senaste året alternativt har en personlig koppling till styrelsen eller annat egenintresse i frågan. Begäran om att kunna rösta fram en ny styrelse är inte ett kuppförsök av ett litet kompisgäng. Det är en begäran om att ställa till rätta det som blivit fel och som stöds av en stor grupp medlemmar med sunda värderingar. Jag hoppas ni alla tittar er i spegeln och reflekterar över hur ni vill att föreningen inklusive styrelsearbetet på Ale GK i fortsättningen skall bedrivas.

Daniel Udd
Medlem Ale GK

Mer från debatt

Valaffischering – ett otyg

Häromveckan fick kommunfullmäktiges gruppledare information gällande affischering från valnämnden. I…

MUF: Dags för en kommunal skattesänkning

Det är dyrt att vara svensk idag. Sverige har idag…

Riv Bohus Centrum!

Ovanstående har säkert inte undgått någon. Att ha en så…

Vård efter behov i en köfri vårdkedja är vårt löfte!

Den som är sjuk ska få vård i tid och…

Senaste nytt

Ale slänger mindre mat

Det har nog inte undgått någon att matkassen blivit dyrare.…

Bil totalförstördes i brand

Klockan 03.53, natten till fredag, fick räddningstjänsten larm om att…

Försämrade förutsättningar för småföretagare

Med Småföretagarindex kan Småföretagarnas Riksförbund för tredje året i rad…

Cykelbio i Furulundsparken

På 13 platser i 11 olika kommuner presenteras utomhusfilm i…

Loftbring drömmer om en stabil majoritet

Alekuriren hälsar på hemma hos Jessika Loftbring i en av…

Centerpartiet Ale: Mer mat med höghus

Kampen om jämställdheten står som vanligt högt upp på Centerpartiets…

Ljus framtid för damjuniorerna

Det är tisdag kväll och träning på Sjövallen står på…

Den perfekta gräsmattan

Varje grässtrå ska vara mellan 2,5 och 3,5 centimeter långt.…

Nominerad till unghäst-VM

Lydia Lindén är uppvuxen i stallet och i tidig ålder…

Valaffischering – ett otyg

Häromveckan fick kommunfullmäktiges gruppledare information gällande affischering från valnämnden. I…

Friidrottsglädje i Jennylunds Sommarspel

2018 arrangerades den första upplagan av Jennylunds Sommarspel i samband…

Fotbollsskolan livade upp Forsvallen

Under förra veckan var det full rulle på Forsvallen när…

Baudin mötte väljarna i Lilla Edet

Socialdemokraterna i Lilla Edet har lagt upp ett fullspäckat schema…