Kungsgården. Bild: Jessica Lindén.
Kungsgården. Bild: Jessica Lindén.
https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2021/05/kungsgarden-alvhem2-scaled.jpg

”Inget kuppförsök av ett kompisgäng”

Situationen har som bekant spårat ur. Då är det viktigt att vi lyfter blicken och tar det hela från början.

Under 2020 projektanställer styrelsen en av sina egna styrelsemedlemmar. Styrelsen är medveten om att detta är olämpligt så man löser det genom att adjungera styrelsemedlemmen. På så vis är hen med, men ändå inte. Styrelsemedlemmen, som tidigare var arbetslös, skissar på en omorganisation, där hen själv ges möjlighet till att få rollen som kanslichef/klubbintendent. För att kunna genomföra omorganisationen så måste dåvarande golfchef Henning kliva åt sidan.

Inget om detta nämns på det digitala årsmöte som hålls i december 2020. Kort därpå inleds MBL- förhandlingarna som tvingar bort Henning. Flera grupperingar av medlemmar reagerar när de nås av nyheten och efter några inledande diskussioner så bestäms det att med stöd av paragraf 22 i stadgarna begära ett extra årsmöte, där val av ny styrelse är en av huvudpunkterna. På två dagar samlas betydligt fler underskrifter in än de 10% som krävs enligt stadgarna för att få begära ett extra årsmöte.

Enligt paragraf 22 i stadgarna skall styrelsen inom 14 dagar från mottagen begäran kalla till ett extra årsmöte som i sin tur skall hållas inom 2 månader från kallelsen. På det extra årsmötet skall de och endast de punkter som tas upp i begäran behandlas. Styrelsen kallar till extra årsmöte men har en dagordning som inte följer begäran och således strider mot stadgarna. Styrelsen verkar till varje pris vilja sitta kvar. I dagordningen kan vi även läsa att de tänker sitta kvar som interimsstyrelse även om de skulle bli bortröstade. Att en styrelse sitter kvar på obestämd tid, tills de behagar att kalla till ytterligare ett årsmöte, trots att de har blivit bortvalda i en misstroendeomröstning är givetvis inget som är brukligt.

De som begärt extra årsmöte blir oroliga att allting inte kommer att gå rätt till. På ett förmöte med styrelsen bestäms att det extra årsmötet i likhet med ordinarie årsmöte kommer hållas digitalt. Istället för det överenskomna digitala årsmötet arrangerar styrelsen ett hybridmöte där medlemmarna tillåts rösta på plats, trots en rådande pandemi och mot rådande rekommendationer om att hålla mötet digitalt.

Styrelsen har dock medvetet eller på grund av inkompetens sett till att det inte går att fastställa dagordningen eller välja ordförande för mötet, vilket är något som görs på alla årsmöten inklusive extra årsmöten. Det extra årsmötet tvingas således att ajourneras och nu verkar det som att styrelsen inte ämnar att genomföra ett extra årsmöte enligt begäran utan försöker skjuta upp mötet på obestämd tid.

Att bedriva svågerpolitik och ägna sig åt jäv är tyvärr inte straffbart när det gäller ideella föreningar i Sverige men det är ändå högst olämpligt och omöjliggör ett fortsatt förtroende.

Att bryta mot stadgarna i en ideell förening är betydligt allvarligare och vad konsekvenserna och påföljden blir får framtiden utvisa.

Ni som stödjer den sittande styrelsen antar jag inte känner till vad som hänt på Ale GK senaste året alternativt har en personlig koppling till styrelsen eller annat egenintresse i frågan. Begäran om att kunna rösta fram en ny styrelse är inte ett kuppförsök av ett litet kompisgäng. Det är en begäran om att ställa till rätta det som blivit fel och som stöds av en stor grupp medlemmar med sunda värderingar. Jag hoppas ni alla tittar er i spegeln och reflekterar över hur ni vill att föreningen inklusive styrelsearbetet på Ale GK i fortsättningen skall bedrivas.

Daniel Udd
Medlem Ale GK

Mer från debatt

Migrationsekonomiskt bokslut

I en värld där vi möter allt mer komplicerade utmaningar,…

Vi vet vad en snippa är!

I dag, den 8 mars, firar vi internationella kvinnodagen. I…

Snälla slå mig!  

Jag vaknar på morgonen och tänker FAN jag vaknade i…

Bohus är inget utsatt område – nu eller i framtiden!

Ska Bohus bli ett utsatt område? Gör polisen verkligen allt…

Senaste nytt

De öppnar sitt hem för barn och ungdomar

Som åttaåring blev Petra placerad på ett familjehem första gången.…

Lagkaptenen: ”Något stort på gång”

De flesta spelarna i Ahlafors IF har aldrig tidigare gjort…

Norrby-lägret har koll på AIF

Boråslaget kom näst sist i Superettan 2022 och är således,…

Lindström klar för AIF

Med två dagar kvar till seriepremiären i Ettan Södra presenterar…

Uppdraget: Rädda kontraktet i Ettan

På lördag spelar Ahlafors IF den historiska hemmapremiären i Ettan…

Yogan är en självklar del i Petras liv

Petra Avebring är ursprungligen från Värmland, flyttade till Göteborg för…

”Ale måste satsa för att vinna”

I 13 år har Johan Trouvé varit vd för Västsvenska…

Påskfirande på Bohus fästning

Förra årets påskevent lockade cirka 2 500 besökare. Om väderleken…

”En utmaning att nå topp tre”

Ahlafors IF, herr Serie: Ettan Södra. Premiär: Norrby IF (h),…

Befolkningstillväxten har avtagit

En befolkningsprognos är en kvalificerad uppskattning av hur befolkningen väntas…

Alafors Bil & Maskin sopar rent

Alafors Bil & Maskin styrde om sin verksamhet i slutet…

Ny kyrkoherde i Starrkärr-Kilanda

Hon växte upp i ett kristet hem på Donsö, blev…

Nybildade bostadsrätter i Surte

Bostadsrättföreningen bildades i samband med att tidigare fastighetsägare gick ut…