Hampus Eklund, målvakt i Ale HF.
Hampus Eklund, målvakt i Ale HF.
https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2021/10/hampus-eklund.jpg

Kommunen hotar föreningslivet med böter

Söndag! Seriepremiär! Pandemilättnader och publik igen! Upplagt för fest som vi i handbollens herrseniorer inte är bortskämda med i Ale Kulturrum!

Men glädjen kom av sig. ”Vi kommer inte in i hallen”. Det är en av den mest använda meningen mellan ledare, funktionärer, och spelare under söndagen. Ale kommun har tagit tydlig ställning mot föreningarna bland annat i sin största event- och inomhusidrottsanläggning i Nödinge. Jag är ursinnig och trött på hur kommunen sköter vår hemmahall. Kommunen har bytt ut vaktmästeriet mot taggar som lagledarna i våra föreningar har.  Inga taggar i världen kan ersätta det vaktmästeriet gjort för oss som förening i möjliggörande, bemötande och hjälpsamhet eller ”bara” sådana saker som vänskap eller en känsla av gemensamt ansvar för våra lokaler.  Nu skulle jag aldrig våga säga ”våra lokaler” längre.
Det är tydligt att detta är någon annans lokaler där jag känner mig lurad och utnyttjad av en kommun för att jag har ett föreningshjärta. Det är en vidrig känsla.

Taggsystemet är gjort för mindre hallar som exempelvis i Älvängen där det är en fristående hall med omklädningsrum, hallgolv, och samlingslokal. Där rör sig oftast och framförallt de som tränar och det underlättar att en tränare styr själv när hen behöver vara på plats och förbereda. Ale Kulturrum rymmer bibliotek, fritidsgård, och Kulturskolan utöver skolverksamheten som är i samma hus. Ja, och ett föreningsliv i strypgrepp då.  Som sist ut är det nu mitt ansvar att ”tömma lokalerna och larma”.  Det betyder att jag förväntas skaffa mig koll på hela byggnaden och leta upp eventuella människor som är kvar, eller fönster som glömt stängas, kanske ska jag ha koll på någon form av branddörrar också men det vet jag inte för någon information har inte delgivit oss.
Detta gäller i hela huset. Gör jag fel i någon vrå så är min förening ålagd att betala kommunen en böteslapp som dimper ner på vårt kansli. Det är beskedet jag fått.
Det är signalen kommunen ger mig som ideellt föreningsaktiv – gör motsvarande jobb som våra tidigare anställda annars får du böter. Vem vill vara i ansvarsposition i föreningslivet om det är detta som möter en från kommunal sida? Varför skulle jag då gå en extrameter för vår kommun en onsdagkväll klockan 22.00?
Nu var det ju någon eller några tappra själar som höll upp dörren för vår publik i söndags och det är jag enormt tacksam för, vem du eller ni nu än var!

Vad får vi då tillbaka, förutom böteshot, när vår förening ska agera fastighetsskötare i Ale Kulturrum på ideell basis? Får vi extra föreningsstöd?  Återbetalning av alla utgifter till kommunen under pandemin? Lagar de näten i hallen? Lagar de målburarna?  Fixar de extrastädningar?  Ska de hålla högre standard på omklädningsrummen?
De kanske kommer att fixa någon anställd som finns i huset i samband med att kommunens lokaler hyrs ut till föreningarna? Någon som kanske kunde huset och hade övergripande koll på var prylar är, hur larm hanteras, hur dörrar hålls upp utan skador på dessa och vilka människor som är var och som kunde bygga relationer med och mellan dessa?
Det vore en sjukt bra lösning.

Hampus Eklund

Mer från debatt

Migrationsekonomiskt bokslut

I en värld där vi möter allt mer komplicerade utmaningar,…

Vi vet vad en snippa är!

I dag, den 8 mars, firar vi internationella kvinnodagen. I…

Snälla slå mig!  

Jag vaknar på morgonen och tänker FAN jag vaknade i…

Bohus är inget utsatt område – nu eller i framtiden!

Ska Bohus bli ett utsatt område? Gör polisen verkligen allt…

Senaste nytt

Jack & Brolle till Café Torpet

”Visor och Grimascher” är en hyllning till Cornelis Vreeswijk där…

Migrationsekonomiskt bokslut

I en värld där vi möter allt mer komplicerade utmaningar,…

Guld och silver i SM

Under den gångna helgen hade 231 deltagare från 66 olika…

Industriområde har skredsäkrats

I november 2020 beslutade regeringen om höjda bidrag för skredsäkringsåtgärder…

Lindström startade när AIF kryssade

Det blev en intensiv och nyttig genomkörare för Ahlafors IF…

Boende i Nödinge uppmanas spara på vattnet

Vattenläckan upptäcktes under natten och arbetet med att lokalisera läckaget…

Bussförarens dag firas

Bussförarens dag firas varje år och är en återkommande högtidsdag…

Färre elever dricker alkohol – lägst andel i regionen

Den senaste CAN-undersökningen innehåller glädjande siffror för Ale kommun. Undersökningen,…

Nekas avancemang – trots framgången

Torslanda HK:s damer lyckades med uppgiften. Laget vann de sista…

De vill skapa en läktarkultur på Sjövallen

I vintras dök ett konto upp på Instagram kopplat till…

LOK-stödet ändras för att nå fler

Den 1 januari förra året genomfördes ett första steg i…

De vill locka till nya skratt

Föreställningen heter ”Lik i garderoben” och är en klassisk spring-i-dörr-fars.…

Rasta firar 50-årsjubileum

Den första Rastaanläggningen öppnades i Brålanda 1973. Nu firar företaget…