I Sverige har vi länge varit stolta över vår kostnadsfria skola, där alla elever har rätt till en likvärdig utbildning utan att behöva betala för skolmaterial, utflykter eller andra aktiviteter. Men har vi nått en punkt där denna princip har gått för långt? När elever inte ens får bjudas på fika vid skolavslutningen, är det dags att ställa frågan: Var går gränsen?
Lärare är ofta de som går den extra milen för sina elever. De vill skapa en trivsam och inspirerande miljö, och ibland innebär det att de fixar fika till speciella tillfällen eller arrangerar temadagar som halloween eller gosedjursdagar. Inte alla, men många. Dessa små gester kan göra stor skillnad för elevernas trivsel och motivation. Men när reglerna blir så strikta att lärare inte ens får bjuda på en enkel fika, riskerar vi att förlora den mänskliga aspekten av utbildningen.
För eleverna är dessa aktiviteter mer än bara roliga stunder. De är tillfällen att skapa minnen, bygga gemenskap och uttrycka sig själva. Att få klä ut sig på Halloween eller ta med sitt favoritgosedjur till skolan kan vara höjdpunkter under skolåret. Under sådana aktiviteter erbjuds alltid alternativ på skolan eller på fritids. Det är också elevernas egna önskan att till exempel få ha ett gosedjursparty tillsammans. När sådana aktiviteter förbjuds kan det leda till en känsla av att skolan blir en steril och tråkig plats där vi inte får lov att göra någonting utanför en alldeles för stel ram.
Självklart är det viktigt att hålla fast vid principen om kostnadsfri skola för att säkerställa att alla elever har samma möjligheter. Men vi måste också hitta en balans där vi tillåter viss flexibilitet för att främja trivsel och gemenskap. Det handlar inte om att införa kostnader för eleverna, utan om att ge lärare och skolor möjlighet att skapa en mer levande och engagerande skolmiljö. Ska vi också börja styra vilka kläder eleverna ska ha för att det kan upplevas exkluderande att en del elever har märkeskläder och andra inte?
Kostnadsfri skola är en grundläggande princip som vi ska värna om. Men när reglerna blir så strikta att de hindrar lärare från att ge eleverna en liten avskedsgåva eller arrangera temadagar, är det dags att tänka om. Vi måste hitta en balans där vi kan behålla kostnadsfriheten samtidigt som vi tillåter aktiviteter som främjar trivsel och gemenskap. Vem eller vilka i vår kommun är det som driver frågan om kostnadsfri skola så pass hårt? Till och med politiker reagerar och tar beslut om att eleverna faktiskt kan få fika på skolavslutningen – eller, fika och fika….en isglass för några öre.
Lärare i Ale kommun