Kommunfullmäktige beslutade den 29 januari om nolltaxa för föreningarna och det gick i moll för föreningslivet nämligen 25-24. Majoriteten visade med sina inlägg att de har stora brister i förståelsen för hur verkligheten ser ut i föreningslivet.
Först ökar de kostnaderna för lokalhyran med 1.9 Mkr därefter höjer man aktivitetsstödet med 2 kr. Moderaterna gick ut i Alkekuriren och informerade om julklappen till föreningslivet om höjning av aktivitetsstödet, man kan inte se det som en positiv julklapp.
Om vi tittar på vår förening hur indragning om nolltaxan slår mot oss. Vi får höjda kostnader med ca 45.000 kr om vi har samma nyttjandeprogram som 2023. Vår förening har ca 400 betalande medlemmar varav ca 200 är under sju år. Det betyder att vår förening först blir vi av med nolltaxan plus att vi saknar aktivitetsstöd för hälften av våra medlemmar.
Det hade varit mycket intressant att få en uppföljning av beslutet, fick kommunen in de lokalhyror de räknat med eller var det många föreningar som drog ner på sin verksamhet? Hur blev utfallet mellan inkomna hyresintäkter och höjt aktivitetsstöd? Blev vinsten så stor som de räknat med?
Tyvärr avslog majoriteten minoritetens förslag att följa upp konsekvenserna av beslutet. Det visar majoritetens syn på föreningslivet och det är väldigt tråkigt.
Jag tror inte att vår förening går i graven för nolltaxan inom den närmaste tiden, men det medför ändock en hel del mer arbete att få inkomster. De anställda på fritidskontoret kommer antar jag få en större arbetsuppgift, bland annat mycket mer fakturering. Kommer de att även i fortsättningen ha tid för oss ute i föreningarna? En annan konsekvens kan bli att nu kommer föreningarna att ställa högre krav på städning och underhåll då man nu betalar för lokalerna. Vi har väl sett lite mellan fingrarna på städningen eftersom vi inte betalat för användningen av gymnastiksalen för barn och ungdomsverksamheten. Brister när det gäller städning med mera som vi haft förståelse för då städning sker på morgonen måndag – fredag och inte på eftermiddagen då föreningslivet använder lokalerna. Det har ej heller varit någon städning/tömning av papperskorgar på helger.
Kommunen har även tagit initiativ till Samsyn inom föreningslivet vilket innebär att barn/ungdomar ska kunna pröva och vara med i flera föreningar.
Genom beslutet som togs innebär detta att många föreningar måste höja sina avgifter och på många andra sätt försöka att få in inkomster vilket kan medföra att många barn inte har möjlighet att vara med i flera föreningar.
Anser att kommunen motverkar sig själv i initiativet Samsyn.
Kommunen har på senare tid aktivt arbetat med genomförande av ”Trygg Förening” som går ut på att föreningslivet lever upp till barnkonventionen. Alla ledare i föreningslivet gör detta arbete på sin fritid och hur länge ska dessa orka med att både ta hand om våra barn/ungdomar när kommunen med sina beslut motverkar sina syften.
Lennart Dahl
Bohus Gymnastikförening
Kassör