https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2020/04/flockimmun.png

Tankar kring flockimmunitet

Flockimmunitet är ett begrepp som kommer från forskningen om vaccination. Om man har vaccinerat en tillräckligt stor del av befolkningen mot mässling kommer ett utbrott av mässling att avslutas av sig själv, utan ytterligare åtgärder. De som av olika skäl inte kan vaccineras blir alltså skyddade av flockens immunitet.

Det finns för närvarande inget vaccin mot coronavirus. Den immunitet vi talar om nu är bara den naturliga immunitet som uppstår när man genomgått sjukdomen. En annan skillnad mot förhållandena vid vaccination är att man vidtar en mängd andra skyddsåtgärder mot corona. Slutligen måste man tänka på att olika delar av landet skiljer sig åt i hur mycket viruset faktiskt smittar. Smittsamheten beror både på hur tätt man bor och på umgängesvanorna.

Allt det här gör att begreppet flockimmunitet är knepigt att tillämpa på en viruspandemi. Säkert är att en flockimmunitet skulle innebära att vi kunde lätta på alla restriktioner utan att riskera ett nytt stort utbrott. Men för det första behöver denna flockimmunitet inte omfatta lika stor andel av befolkningen i alla landsändar. I glesbygden kanske det bara behövs en flockimmunitet av 30% mot 60% i Stockholm. För det andra kan dagens restriktioner mycket väl komma att sätta stopp för pandemin utan att någon annan del av landet än Stockholm uppnår någon flockimmunitet. Tanken att till exempel Västra Götalands landsbygd skulle ligga lite efter Stockholm i en obönhörlig utveckling mot de där magiska 60 procenten är alltså felaktig på två sätt!

För det tredje betyder inte 60% flockimmunitet i ett område att 60% behöver smittas i varje särskild befolkningsgrupp. Mässlingvaccination av majoriteten skyddar minoriteten: de som inte kan vaccineras. På samma sätt skyddar en flockimmunitet de som är mest sårbara, till exempel de gamla, utan att de äldre som grupp behöver ha samma grad av immunitet (eller någon immunitet alls). Medan man väntar på flockimmuniteten är det förstås nödvändigt med kraftfulla restriktioner för de sårbara grupperna.

Det är så folkhälsomyndigheten tänker när man håller skolorna öppna. Barn har en extremt liten risk att dö av corona, och att barnen utsätts för smittorisker skyddar i längden alla andra. Att man hittills inte har lyckats skydda de mycket gamla mot smittan är tragiskt, men har helt andra orsaker. Det hade inte blivit bättre om alla skolor hållits stängda. Då hade många kompetenta vårdarbetare tvingats stanna hemma och ta hand om sina barn, med negativa följder för äldrevården.

Sammanfattningsvis: Flockens immunitet skyddar de sårbara utan att de sårbara behöver bli immuna. Strategin som Folkhälsomyndigheten följer kommer troligen att leda till flockimmunitet i Stockholmsregionen. Det kan mycket väl räcka för att coronapandemin i Sverige ska ge med sig.

Helge Malmgren
Läkare, Hålanda

Mer från debatt

Vädret regerar

När invandrare beskriver svensken framträder inte sällan bilden av en…

Vi är inte emot att kommunen firar!

Ale kommun fyller i år 50 år. 1 januari 1971…

Språket är nyckeln

Trots att vi är på tryggt avstånd från det fasansfulla…

Nu får vi en sämre välfärd

Det var en solig måndag när Kommunals medlemmar intog åhörarbänken…

Senaste nytt

SBTK klara för trean

Tre poäng krävdes för Skepplanda BTK i lördagens bortamatch mot…

Bil och älg i kollision

ALAFORS. Vid 06:45-tiden på lördagsmorgonen krockade en bil med en…

Kocevski segerskytt för Ahlafors IF

Ahlafors tog sin sjunde seger för året och tog sig…

Mycket kul i Medborgarhuset

Medborgarhuset i Alafors utgör platsen för de olika typer av…

SBTK kan säkra seriesegern

Skepplanda BTK har 41 inspelade poäng och leder division 4…

Andreas satsar på roadracing

Fordon med två hjul har alltid intresserat Andreas Kumpumäki och…

Ny ”måste-match” för AIF ikväll

Ettan södra går in i ett avgörande skede. Ahlafors IF…

Musikläraren släpper nytt

Kalle Carlsson kommer från ett musikaliskt hem och i tidig…

Uppskattad frukost på Da Vinciskolan

Förra året vann fem skolor gratis frukost under tre veckor.…

Han är Surtes nye ordförande

Som liten pojk följde Fredrik Gerlin Surtes storhetstid i bandy.…

”Min son vill inte vara där”

Föräldern, som vill vara anonym, berättar att sonen tidigare gick…

Svårt att rekrytera till fritidshemmen

Under hösten 2021 förbättrades personaltätheten på fritidshemmen tillfälligt i Ale,…

Lärarbrist: ”Kommer inte att räcka”

I Ales kommunala förskolor går det, enligt den senaste statistiken…