https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2020/09/ledare-1.jpg

Vädret regerar

Detta eviga prat om väder och vind! Många invandrare hävdar med bestämdhet att det är vårt vanligaste samtalsämne i Sverige. Kanske är det så, men det finns flera skäl till det. Vad hade Edetdagen och den stora ungdomsturneringen i Alafors den gångna helgen varit om regnet öst ner. Vädret är en stark maktfaktor, vilket gör det angeläget att prata om det.

När invandrare beskriver svensken framträder inte sällan bilden av en ganska sluten, men korrekt personlighet. Svensken är lite stelare och mer formell. Tar hellre det säkra före det osäkra och påstår inte sällan att lagom är bäst. Nu hörde jag ett intressant påstående att svenskens favoritsamtalsämne är vädret. Handen på hjärtat så kändes det aningen bekant. Visst är det så! Finns det inget annat att prata om drar vi fram väderkortet. Då behöver vi inte konstruera några flummiga svar om hur bra allt är och att vi ser fram mot hösten. Vi pratar om vädret och får samtidigt ett offer, någon att anklaga för att till exempel sommaren inte blev som förväntat.

Nu är det inte hela sanningen. Det finns faktiskt starka skäl att prata om vädret. Det går nämligen inte att komma ifrån att just vädret är en våra livs största maktfaktor.

Två exempel. Ahlaforscupen i fotboll. Ett arrangemang för 126 barn- och ungdomslag med över 3000 personer i omlopp i dagarna två. Hur hade det fungerat i ösregn? Inte alls. Trots ett års förberedelser hade allt varit förgäves. Vädret hade grusat alla förhoppningar om glada barn och starka minnesbilder av segervrålande målskyttar. Alla inköp av hamburgare, drickor och godis hade om möjligt fått återlämnats. Det hade varit en katastrof av stora mått. Nu blev det inte så. Maktfaktorn, herr eller fru (?) Väder, vaknade på rätt sida och ramade in lördagen med strålande solsken och söndagen med regnfria moln. Succén var ett faktum! Tänk vad vädret kan göra. Å andra sidan hade inte denna makalösa cup varit någonting om det bara vore för solen – planeringen, förberedelserna och genomförandet krävde en enorm kraftsamling från ideella föreningsmänniskor. De utgör grunden – och det fina är att de hade stått kvar och knutit näven även om regnet slagit till.

Edetdagen i lördags är det andra exemplet som var minst sagt väderberoende. Här talar vi om ett halvårs planering. Föreningsliv, näringsliv och kommun i symbios. Ett utomhusevent som med rätt förutsättningar hade potential att bli en folkfest – men allt hängde på vädret. I efterhand är det fascinerande hur mycket kraft och resurser som läggs på olika typer av arrangemang där skillnaden mellan succé och fiasko till sist ändå stavas v-ä-d-e-r.

Regn, kyla och en tidig höststorm hade fått hela Edetdagen att framstå som en katastrof. Nu blev det inte så. Det blev en folkfest där vädergudarna såg till att besökarna inte ens behövde ta på sig jackan. Det var varmt så det räckte, inte minst tack vare den gemenskap som uppstår när människor ger sig ut på gator och torg. Edetdagen – en dag att minnas. Inte bara för det fina vädret.

Mer från debatt

Vädret regerar

När invandrare beskriver svensken framträder inte sällan bilden av en…

Vi är inte emot att kommunen firar!

Ale kommun fyller i år 50 år. 1 januari 1971…

Språket är nyckeln

Trots att vi är på tryggt avstånd från det fasansfulla…

Nu får vi en sämre välfärd

Det var en solig måndag när Kommunals medlemmar intog åhörarbänken…

Senaste nytt

Uppskattad frukost på Da Vinciskolan

Förra året vann fem skolor gratis frukost under tre veckor.…

Han är Surtes nye ordförande

Som liten pojk följde Fredrik Gerlin Surtes storhetstid i bandy.…

”Min son vill inte vara där”

Föräldern, som vill vara anonym, berättar att sonen tidigare gick…

Svårt att rekrytera till fritidshemmen

Under hösten 2021 förbättrades personaltätheten på fritidshemmen tillfälligt i Ale,…

Lärarbrist: ”Kommer inte att räcka”

I Ales kommunala förskolor går det, enligt den senaste statistiken…

Emma vill få fler kvinnor att engagera sig

För några år sedan gick Emma Mouvitz med i ungdomsrådet…

Ale och Lilla Edet klättrar i ranking

Efter Lerum, som ökar med 44 placeringar, är Lilla Edet…

”Det finns en enorm potential i bolaget”

Fredrik Johansson är sedan i våras ny styrelseordförande i Alebyggen.…

Seniormässan lockade till gemenskap

Senast Seniormässan ägde rum var 2017. Inte konstigt att det…

Discgolffest i Uspastorp

Ale Disc Golf Center stod som värd för Amatör-SM i…

Ale Disc Golf Center får leaderstöd

Genom det beviljade projektet kommer Ale Disc Golf Center att…

Aleborna tycker till om tryggheten

På tisdagseftermiddagen befann sig en delegation från lokalpolisområde Kungälv/Ale och…

ÄIK fortsätter att imponera

Älvängens IK har haft en minst sagt svängig säsong, där…