I dag, den 8 mars, firar vi internationella kvinnodagen. I en tid då löneskillnaderna återigen ökar, mäns våld mot kvinnor fortfarande pågår och gubbar frias från våldtäkt på barn på grund av okunskapen om betydelsen av ordet snippa. Ja, då är det utan tvekan så att den 8 mars bör firas, av alla, kvinnor och män. Politiken måste bli modigare, normer måste brytas, och fler måste engagera sig.
Kan du tänka dig en situation där en kvinna frias från våldtäkt för att hon inte förstod att han syftade på sitt könsorgan när han sa – rör inte min snopp?
Barn, tjejer och kvinnor blir de främsta offren när rättstryggheten misshandlas av inkompetens och ignorans i svenska domstolar. Det måste förändras. Centerpartiet har nyligen valt en ny partiledare och vi Centerkvinnor tar det för självklart att Muharrem Demirok kommer att vara en stark röst i det fortsatta jämställdhetsarbetet.
1) Stoppa mäns våld mot kvinnor. I snitt mördar 15 män varje år en kvinna som han hade eller hade haft en relation med och betydligt fler utsätts för fysiskt, psykiskt och ekonomiskt våld av sin partner. Över 90 procent av alla anmälda våldtäkter anmäls av kvinnor – men bara en av fem anmälningar leder till en fällande dom. Detta är ett omfattande samhällsproblem, så omfattande att vårt rättsväsende tillåter män att ta på flickors snippor och gå fria utan straff.
2) Ekonomisk jämställdhet. I snitt är mäns livsinkomst flera miljoner högre än kvinnors. Arbeten inom kvinnodominerade branscher har ofta utmanande villkor med en pressad arbetsmiljö och lägre lön än mansdominerade branscher. Kvinnor tar ut den största delen av föräldraledigheten, mer VAB och tar störst ansvar för det obetalda hem- och hushållsarbetet, vilket påverkar kvinnors livsinkomst och i förlängningen pensionsstorlek. Endast 26 procent av landets företagare är kvinnor, vilket placerar Sverige i bottenskiktet i EU vad beträffar andelen kvinnor som driver företag, och endast en procent av allt riskkapital går till företag som ägs och drivs enbart av kvinnor.
3) Jämställd vård. Kunskapen om och vården för typiska kvinnosjukdomar, som exempelvis endometrios och lipödem, är fortsatt eftersatt. Andelen kvinnor som drabbas av svåra förlossningsskador är för hög och möjligheten att få vård skiljer sig mycket åt i landet. Det är svårt att låta bli att fundera på om det hade sett likadant ut om det var män som födde barn – men det man inte vet, lider inte män utav. Det krävs helt enkelt bättre vård för kvinnor.
Vi välkomnar alla att delta i kampen, men ett särskilt välkommen till alla män som har koll på vad en snippa är och som inte anser att gubbar ska ha sina fingrar i en om det inte sker under samtycke, haka på!
Jessika Loftbring
Ordförande i Centerkvinnodistriktet Västra Götaland Västra
Aida Karimli
Ledamot i Centerkvinnornas förbundsstyrelse