Anpassa bostaden för rätt köpare

Det behövs i regel av många olika anledningar och det är klokt att ta in rådgivning av proffs. Det brukar löna sig, säger Helena Bergström, marknadsföringsansvarig på Fastighetsbyrån Ale.

Vi märker tydligt att om man lyckas målgruppsanpassa bostadsannonsen, skapa rätt känsla och framhäva bostadens fördelar så leder det nästan alltid till snabba försäljningar och högre slutpris. Bostadsköpare blir känslomässigt påverkade, både medvetet och omedvetet, berättar Helena.

Bilder är överlägset viktigare än text i en bostadsannons, detta då de flesta inte ens läser texten, utan avgör intresset utifrån bostadens bilder, berättar Helena. En bra bild sätter tonen för försäljningen. Den får en spekulant att stanna upp i bruset och titta närmare på bostaden. En bild säger som alla vet mer än 1000 ord och blir ofta den tydligaste och mest effektiva kommunikationen till en potentiell köpare förklarar Emil Gustafsson cheffotograf för Esoft.

Oftast kan man med enkla medel skapa rätt förutsättningar för att få så bra bilder som möjligt, alltså exempelvis möblera om bostaden för att fotografen ska kunna ta rätt vinklar. För ett otränat öga kan det vara väldigt svårt att se, därför rekommenderar vi alltid rådgivning med stylist före fotografering säger Helena.

En vanlig fördom jag stöter på är att styling endast är till för omoderna, äldre, eller vad folk benämner som fulabostäder, berättar Youssra, stylist på Dadas homestyle. Styling är för alla bostäder och alla säljare och jag tror man i ett försäljningsperspektiv måste tänka på målgruppen vem kommer vilja köpa detta och vad vill just de se?. Det gäller att våga lyfta blicken och våga se sitt hem objektivt, för att sedan besvara frågan ”är mitt hem verkligen anpassat för den här målgruppen?

Stor skillnad

Dessutom är det stor skillnad mellan inredning och styling berättar Youssra. Många familjer har bra smak och bra inredning hemma och det utifrån att det praktiskt ska fungera efter den familjens behov. Därför vill många styla sitt eget hem inför annonsering av sin bostad. Det kan funka bra på visning, då spekulanter fysiskt kan uppleva bostaden, däremot behöver det inte nödvändigtvis vara till fotograferingens fördel, då kameran kräver så mycket mer. En möbel som normalt sett gör sig bra på en plats kan stå helt fel vinklat inför fotograferingen. Man behöver förbereda bostaden olika inför en fotografering kontra en visning.

Olika syften

Fotografering och visning har olika syften berättar Helena. Fotograferingen är till för att attrahera så många som möjligt att vilja komma på visning. Det innebär att den största tyngden bör investeras i bra bilder, marknadsföring och annonsering. När en spekulant sedan går på visning, då finns redan en slags förväntansnivå där den antingen bekräftas det var så fint som jag tänkte migeller avslås. Det är dock minst lika viktigt att skapa en hemtrevlig sfär när en spekulant kliver över tröskeln.

Tjänsten fotostyling har varit väldigt uppskattad av våra kunder berättar Helena, då stylisten själv deltar på fotograferingen, använder kundens egen inredning, kompletterar med örter och kryddor samt möblerar om under fotograferingens gång vid behov. Prislappen ligger runt 6500 kr för såväl lägenhet som villa (beroende på storlek) och hjälper då till att säkerställa att kvalitén på bilderna blir så hög som möjligt.

När det kommer till bostäder i det högre prissegmentet krävs det lite mer berättar Ulrika Johansson, stylist på Fastighetsbyrån. Det attraherar en målgrupp som ofta har lite högre krav på kvalitét och lägre tolerans för skavanker. Det är något man behöver tänka på när man annonserar en bostad i prisklassen närmare 5 miljoner och över i Ale kommun. Både i såväl marknadsföring, som styling.

FEM MÅL MED STYLING

Skapa ett positivt första intryck entrén är viktig.

Spekulanten ska känna sig trygg och avslappnad för att direkt kunna se sig själv i bostaden.

Få hemmet att tilltala den mest troliga målgruppen.

Skapa en särskiljande känsla och röd tråd i presentationen av bostaden som spekulanten minns.

Spekulanten ska få en positiv känsla av den nuvarande ägaren

men inte få veta för mycket.

Mer från allmänt

Eldningsförbud i Ale och Lilla Edet

Det är extremt torrt i skog och mark. En brand…

Snart dags för nationaldagsfirande

Förberedelserna har pågått länge och intensifierats de senaste veckorna. Nationaldagsfirandet…

Per trampade 160 mil på cykel i Danmark

För åtta år sedan cyklade Per Andersson Vätternrundan för första…

”Jag var både rädd och ledsen”

I slutet av 80-talet växte en liten flicka upp i…

Senaste nytt

Ariana knockade AIF

Det blev fyra förlustfria matcher för Ahlafors IF innan FC…

Komfortabel hemmaseger för SBTK

SBTK studsade tillbaka efter det senaste nederlaget mot bottenlaget Vara…

Skogsbrand i Bohus

På torsdagseftermiddagen inträffade en skogsbrand i centrala Bohus. En stor…

Eldningsförbud i Ale och Lilla Edet

Det är extremt torrt i skog och mark. En brand…

ÄIK förlorade toppmötet

Båda lagen kom till spel med stort självförtroende och bara…

Snart dags för nationaldagsfirande

Förberedelserna har pågått länge och intensifierats de senaste veckorna. Nationaldagsfirandet…

Smugglade amfetamin – döms till fängelse

I mars dömdes tre personer, med koppling till Lödöse och…

Per trampade 160 mil på cykel i Danmark

För åtta år sedan cyklade Per Andersson Vätternrundan för första…

”Jag var både rädd och ledsen”

I slutet av 80-talet växte en liten flicka upp i…

Filip är Ales schackmästare

Enligt ungdomscoach Tommy Westers är det många ungdomar i Ale…

Sjukhusen blöder inte

Radio Göteborgs huvudnyhet under måndagen var att sjukhusen blöder i…

Fyra ungdomar prisades

Ale kommuns ungdomsstipendium ”Ett gott föredöme” delas ut till personer…

SBTK vann när Sveriges ”äldsta” damlag möttes

Sedan 1968 har Skepplanda BTK i obruten följd erbjudit damfotboll,…