Fastighetsbyrån grundades år 1966 och sedan dess har mycket förändrats inom mäklarbranschen. Något som däremot inte förändrats är tabun kring frågan om vad fastighetsmäklare tar i arvode. Anton Södersten, fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån Ale besvarar de vanligaste frågorna.
Varför är det svårt att svara på vad en mäklare tar i arvode utan att ha besökt bostaden?
– För att kunna avgöra vad ett arvode blir behöver vi göra ett besök i bostaden. Detta för att avgöra vad bostaden är värd, tjänstens omfattning och önskemål om hur försäljningen ska gå till. Att sätta ett arvode handlar om att utgå från den unika bostadens förutsättningar och vilka tjänster som krävs för att nå bäst resultat.
Vad baseras ett arvode på?
– Arvodet baseras på den tid som mäklaren tror att hen kommer att behöva för att förmedla bostaden till det pris eller till den köparen som säljaren är nöjd med. Arvodet baseras också på vilka tjänster som ingår i arvodet. Vi anser att arvodet är en investering och inte en kostnad. Eftersom du som säljare anlitar en expert för att skapa de bästa förutsättningarna för en lyckad försäljning.
När skall arvodet betalas?
– I Sverige är det säljaren som anlitar och betalar mäklaren och betalningen sker efter att ett bindande kontrakt är skrivet. Det vanligaste är att köparen betalar in handpenning inom en vecka efter att kontrakt är skrivet till mäklarens klientmedelskonto. Ur handpenningen regleras sedan arvodet och resterande del betalas ut till säljaren. Detta innebär att säljaren aldrig behöver ligga ute med några kostnader. Om bostaden av någon anledning inte blir såld, tar vi inget betalt om inget annat har avtalats.
Vilka olika arvodesmodeller finns det?
– I och med att modellen för arvodet är en överenskommelse mellan mäklare och säljare, finns det också flertalet olika kombinationer. Anledningen till att vi på Fastighetsbyrån väljer att erbjuda olika modeller, är för att hitta den modell som känns rätt för säljaren.s
Fastighetsbyrån arbetar framförallt med tre olika modeller; en fast procentsats, ett fast arvode eller dessa två i kombination, vilket oftast kallas för stege. Den fasta procentsatsen innebär att man sätter en procentsats utifrån utgångspriset. Det gör att arvodet kan skilja något beroende på slutpriset. Ett fast arvode är en fast summa i kronor som är densamma oavsett vad slutpriset blir.
Modellen som kallas för ’Stege’ innebär en procentsats eller en fast summa till en viss nivå och en viss procentsats över den överenskomna nivån. Vanligast är en lägre procentsats upp till den överenskomna nivån och en högre procentsats över den överenskomna nivån.
För säljaren är arvodet avdragsgillt i samband med att man deklarerar sin försäljning, vilket innebär att arvodet i slutändan blir 22% lägre.
Kommer mäklararvodet att förändras i framtiden?
– Fastighetsbyrån ser en framtid där frågan om arvodet kommer att bli mer transparant. I Norge ser exempelvis modellen för arvode helt annorlunda ut än vad den gör i Sverige. I Norge har man separerat arvodet för fastighetsmäklarens fasta kostnader och fastighetsmäklarens insats, vilket gör det enklare för kunden att jämföra både företag och fastighetsmäklare. I framtiden så ser vi ett upplägg där Sverige tar efter Norges modell. Detta tror vi eftersom det bidrar till en transparens inom branschen som dagens bostadssäljare efterfrågar.