ALE. Folksamlingar över 50 personer är förbjudet i Sverige. Ändå arrangerar Ale kommun offentliga tillställningar i Älvängen centrum som i torsdags lockade över 100 personer.
– Det finns olika uppgifter om antalet. Vi hade tillstånd och vidtog alla de åtgärder som myndigheten kräver för ett smittsäkert kulturevenemang, säger kommunchef Maria Reinholdsson.
Pandemin är långt ifrån över. Vecka 31 var Ale den kommun med näst flest sjukdomsfall per 10 000 invånare. En stor andel har varit 50 år och yngre. Gemensamt för flera av dem har varit semester i Bohuslän. Ahlafors IF:s fotbollsherrar drabbades efter sitt träningsläger i Grebbestad av 15 smittade spelare och ledare.
– Vi följer utvecklingen mycket noga och står i ständig dialog med smittskydd och regionen. Vårt huvudfokus är på våra äldre, de som är mest sköra. Vi har en buffert med skyddsutrustning och följer noga alla restriktioner för att värna både personal och våra boende. Däremot har vi inte fått besked om att det råder en extraordinär situation just nu i Ale, men statistiken säger att vi under vecka 31 hade många nya sjuka, säger kommunchef Maria Reinholdsson.
Folkhälsomyndighetens rekommendationer och restriktioner är idag allmänt kända. Tvätta händerna, håll avstånd och undvik folksamlingar. Arrangörer, krogar och föreningsliv har fått ställa in vårens och sommarens evenemang. Folksamlingar, offentliga tillställningar och allmänna sammankomster med över 50 personer är numera förbjudet enligt ordningslagen. Undantag gäller för restauranger med godkänt avstånd mellan borden. Med det som bakgrund väcker Ale kommuns publika evenemang på den nya scenen i Älvängen centrum frågor. De annonserades ut i sociala medier och torsdagens arrangemang samlade en bit över 100 personer.
Var det ett lämpligt initiativ av Ale kommun med tanke på den pågående smittan?
– Vi har sökt och fått tillstånd av polisen och det råder inga tvivel om att arrangören gjorde allt för att skapa ett smittsäkert evenemang. Det fanns personer på plats som räknade publiken och avvisade när det blev för många. Vår lärdom blir att undvika alla former av förhandsinformation. Det måste vara spontana event för att begränsa publiken och vi måste vara snabbare på att avbryta i tid, säger Maria Reinholdsson.
Nu lockade arrangemanget en bit över 100 personer i en känslig tid. Är det försvarbart?
– Jag kan inte kommentera antalet. Det finns olika uppgifter. Det är hela tiden en avvägning. Vi balanserar mellan psykisk ohälsa och en pandemi med livsfarliga konsekvenser. Ambitionen har varit att skapa smittsäkra mindre pop-up-evenemang för att ge kulturen en chans att nå ut. Vi har också viljat ge ungdomar en vettig sysselsättning i sommar. Med det sagt vill jag ändå betona att vi tar pandemin och smittrisken på största allvar, säger Maria Reinholdsson.
Kommunen fick statliga pengar för att skapa sommarjobb. Under namnet Kultursommarjobbare fick ungdomar i uppdrag att planera, skapa och arrangera kultur för allmänheten på ett smittsäkert sätt. Begränsningen har varit publik om 50 personer och rimliga avstånd. Källor till tidningen och Alekurirens egna bilder ger dock en tydlig bild av att publiken var mer än det dubbla till antalet. Ett brott mot ordningslagen. Det är också kommunerna som har fått i uppdrag av staten att kontrollera trängsel och att gällande regler följs på. Restauranger och caféer i Ale kommun har fått acceptera flitiga besök och noggranna instruktioner av tillståndsenheten och miljö- och hälsoinspektörer under pandemin.
Kommer ni att anmäla er själva nu om det framkommer att Ale kommun själva inte har följt ordningslagen och Folkhälsomyndighetens restriktioner?
– Om den samlade bedömningen är sådan kommer vi självklart att göra det, avslutar Maria Reinholdsson.