Ale kommun bröt mot ordningslagen

ALE. Folksamlingar över 50 personer är förbjudet i Sverige. Ändå arrangerar Ale kommun offentliga tillställningar i Älvängen centrum som i torsdags lockade över 100 personer.
– Det finns olika uppgifter om antalet. Vi hade tillstånd och vidtog alla de åtgärder som myndigheten kräver för ett smittsäkert kulturevenemang, säger kommunchef Maria Reinholdsson.

Allmänna tillställningar och folksamlingar över 50 personer är förbjudet i Sverige. När Ale kommun arrangerade kulturevenemang
i Älvängen centrum på torsdagen var det över 100 personer i publiken.
Allmänna tillställningar och folksamlingar över 50 personer är förbjudet i Sverige. När Ale kommun arrangerade kulturevenemang i Älvängen centrum på torsdagen var det över 100 personer i publiken.
https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2020/08/v3320-brocc88t-mot-lagen.jpg

Pandemin är långt ifrån över. Vecka 31 var Ale den kommun med näst flest sjukdomsfall per 10 000 invånare. En stor andel har varit 50 år och yngre. Gemensamt för flera av dem har varit semester i Bohuslän. Ahlafors IF:s fotbollsherrar drabbades efter sitt träningsläger i Grebbestad av 15 smittade spelare och ledare.

– Vi följer utvecklingen mycket noga och står i ständig dialog med smittskydd och regionen. Vårt huvudfokus är på våra äldre, de som är mest sköra. Vi har en buffert med skyddsutrustning och följer noga alla restriktioner för att värna både personal och våra boende. Däremot har vi inte fått besked om att det råder en extraordinär situation just nu i Ale, men statistiken säger att vi under vecka 31 hade många nya sjuka, säger kommunchef Maria Reinholdsson.

Folkhälsomyndighetens rekommendationer och restriktioner är idag allmänt kända. Tvätta händerna, håll avstånd och undvik folksamlingar. Arrangörer, krogar och föreningsliv har fått ställa in vårens och sommarens evenemang. Folksamlingar, offentliga tillställningar och allmänna sammankomster med över 50 personer är numera förbjudet enligt ordningslagen. Undantag gäller för restauranger med godkänt avstånd mellan borden. Med det som bakgrund väcker Ale kommuns publika evenemang på den nya scenen i Älvängen centrum frågor. De annonserades ut i sociala medier och torsdagens arrangemang samlade en bit över 100 personer.

Var det ett lämpligt initiativ av Ale kommun med tanke på den pågående smittan?

– Vi har sökt och fått tillstånd av polisen och det råder inga tvivel om att arrangören gjorde allt för att skapa ett smittsäkert evenemang. Det fanns personer på plats som räknade publiken och avvisade när det blev för många. Vår lärdom blir att undvika alla former av förhandsinformation. Det måste vara spontana event för att begränsa publiken och vi måste vara snabbare på att avbryta i tid, säger Maria Reinholdsson.

Nu lockade arrangemanget en bit över 100 personer i en känslig tid. Är det försvarbart?

– Jag kan inte kommentera antalet. Det finns olika uppgifter. Det är hela tiden en avvägning. Vi balanserar mellan psykisk ohälsa och en pandemi med livsfarliga konsekvenser. Ambitionen har varit att skapa smittsäkra mindre pop-up-evenemang för att ge kulturen en chans att nå ut. Vi har också viljat ge ungdomar en vettig sysselsättning i sommar. Med det sagt vill jag ändå betona att vi tar pandemin och smittrisken på största allvar, säger Maria Reinholdsson.

Kommunen fick statliga pengar för att skapa sommarjobb. Under namnet Kultursommarjobbare fick ungdomar i uppdrag att planera, skapa och arrangera kultur för allmänheten på ett smittsäkert sätt. Begränsningen har varit publik om 50 personer och rimliga avstånd. Källor till tidningen och Alekurirens egna bilder ger dock en tydlig bild av att publiken var mer än det dubbla till antalet. Ett brott mot ordningslagen. Det är också kommunerna som har fått i uppdrag av staten att kontrollera trängsel och att gällande regler följs på. Restauranger och caféer i Ale kommun har fått acceptera flitiga besök och noggranna instruktioner av tillståndsenheten och miljö- och hälsoinspektörer under pandemin.

Kommer ni att anmäla er själva nu om det framkommer att Ale kommun själva inte har följt ordningslagen och Folkhälsomyndighetens restriktioner?

– Om den samlade bedömningen är sådan kommer vi självklart att göra det, avslutar Maria Reinholdsson.

Mer från händelser

Bil rammade räcke

Det var strax före halv elva som en bil med två personer körde rakt in i räcket som skiljer bussfickan…

Totalstopp på Jordfallsbron

Den ena klaffen på Jordfallsbron fastnade vid tvåtiden på torsdageftermiddagen, vilket innebar att det inte gick att ta sig över…

Snipa på grund i Nödinge

Det var två unga killar som på måndagskvällen hörde rop på hjälp och upptäckte att en snipa hade gått på…

Bröt sig in i bostad

Det var strax före klockan tre under natten till fredagen som en kvinna upptäckte att två okända män hade tagit…


Senaste nytt

Stekhett derby väntar

2016 var senast Ale IBF och Surte IS IBK ställdes mot varandra. Nu är det dags igen och lokaltidningen har…

Ny broförbindelse diskuteras

I Ale kommun pågår arbetet med en ny översiktsplan. Den ska i grova drag ange hur den fysiska samhällsutvecklingen är…

Bilar kan vi, men vägar?

Bilen är idag en självklarhet, inte minst för familjen som ska lämna, hämta, handla och hälsa på i sin omgivning.…

Medborgarnära dialog om trygghet

Nödinge, Bohus och Surte var de orter som besöktes i torsdags. Idag (läs måndag) befinner sig delegationen i Älvängen, Alafors…

Nytt bottennapp för LNIK

Förra helgen förlorade Lödöse Nygård sin första match för säsongen och det blev en rejäl sådan mot IK Rössö. Bortamatchen…

Skön trea för Nol

Efter 0–3-förlusten mot Jonsered i tisdag åkte Nol IK till Kode på lördagen där en viktig match väntade. Båda lagen…

Storförlust för AIF

Att påstå något annat än att Ahlafors IF svarat för en jämn insats i sin comeback i division två vore…

ÄIK starkast i toppmötet

Älvängens IK stormar mot seriesegern i division 5. I lördagens hemmamatch mot tabelltrean FC Bosona-Bosna var serieledarna starkast från start,…

SBTK fixade en bortapoäng

SBTK åkte till fredagens bortamatch med en 6–0-seger mot Göta BK i ryggen. Mot Rydboholm inledde de gulsvarta starkt, men…

Padelbanan har öppnat

Det är en efterlängtad satsning i Ale som nu har blivit verklighet. På fredagsmorgonen slogs dörren upp och de första…