KUNGÄLV/ALE. Flera anställda riktar kritik mot resultatet av utredningen kring ledarskapet inom Bohus Räddningstjänstförbund.
– Varför genomför de en utredning där det inte framgår vad vi har sagt? undrar en anställd som vill vara anonym.
71 personer har intervjuats i utredningen kring ledarskapet inom Bohus Räddningstjänstförbund, vilket är samtliga som har chefspositioner och all heltidspersonal. I en skrivelse, som blev grunden till att utredningen startades, nämndes ord som tystnadskultur och härskarteknik – men i resultatet som presenterades förra veckan fanns inget av detta med.
Läs också: Utredning kring ledarskapet inom BORF klar
– Det står ingenting om härskarteknik och tystnadskultur, vilket är mycket konstigt. Varför genomför de en utredning där det inte framgår vad vi har sagt? undrar en anställd.
Alekuriren har varit i kontakt med flera anställda som vittnar om att situationen inom Bohus Räddningstjänstförbund är problematisk.
– Det har varit ren mobbning mot vissa personer och jag vet att flera har slutat på grund psykosocial ohälsa, säger en person.
– Ibland förminskar och förlöjligar ledningsgruppen de anställda, men det som händer på stationer-na stannar där, fortsätter en annan.
De är också kritiska till att den operativa verksamheten blir lidande för den förebyggande.
– Det finns många heltidsbrandmän som saknar kompetens och det är ledningens fel eftersom de ska se till att vi har ett utbildningskrav, men så är det inte, säger en person.
– Ibland har vi inte kompetens att exempelvis köra bandvagn, kapa träd eller köra båt. Så får det inte vara.
De anställda menar också att personalomsättningen har varit stor under flera år.
– Vi har väldigt många vikarietimmar och de har inte tillräckligt med erfarenhet. I över tio år har vi efterfrågat mer personal, men det händer ingenting.
– Allmänheten märker inte det här, men vi på brandstationerna vet att det finns stora arbetsmiljöproblem inom Bohus Räddningstjänstförbund.
Stefan Ekwing (L), vice ordförande i Förbundsdirektionen:
– Vi har en organisation med 150 människor och det finns en viss personalomsättning. Vad den beror på är olika från fall till fall. Skälet är inte samma för alla som slutar.
Förbundschef Håkan Lundgren tillägger:
– Personalomsättningen är inte större hos oss än andra förbund och som Stefan sa är det olika anledningar till att man väljer att sluta, en kan vara den psykosociala arbetsmiljön.
Är ni oroliga för att fler ska sluta?
– Det finns individer som under utredningsperioden har tagit illa vid sig och det får vi också hantera när rapporten nu har kommit, svarar Håkan Lundgren.
Ekonomin inom BORF är god, är det på bekostnad av något – exempelvis den operativa verksamheten?
– Absolut inte. Vi genomför samtliga påbud som kommer från MSB, Länsstyrelsen och kommunerna. Det är inte så att vi underlåter att göra något av ekonomiska skäl. Så diskuterar vi aldrig, säger Stefan Ekwing.
– Vi har en stabil ekonomi. Vi ligger i genomsnitt ungefär vad en kommuninvånare betalar för sin räddningstjänst, sedan har vi tillsynsmyndigheter som håller koll på oss, tillägger Håkan Lundgren.