NÖDINGE. Dödshot på dörrar, punkterade bildäck och förskrämda barn. På en av gårdarna på Norra Klöverstigen i Nödinge lever familjerna i skräck. Rättegången mot en 35-årig granne inleds på torsdag, men tills dom faller är otryggheten stor.
Det är ovanligt kallt för att vara maj månad och på en av gårdarna på Norra Klöverstigen är det särskilt bistert. En 35-årig man har satt grannar med familjer i skräck. Anmälningar för en mängd förseelser till både bostadsbolaget Alebyggen och polisen har inte hjälpt, snarare tvärtom. Grannar har fått betala ett högt pris. 33 punkterade däck, nedklottrade dörrar med dödshot och barn som inte längre vågar leka ute.
– Det är en fruktansvärd situation och vi är så trötta på att vara rädda. Det räcker nu. Hur kan det här få fortsätta? Varför lyssnar ingen och tar vår oro på allvar? Varför ska våra barn leva i skräck? säger Anna Wiman, en av grannarna som har tröttnat.
I fredags skrev hon ett uppmärksammat inlägg i sociala medier som fick stor spridning.
– Reaktionerna var enorma, men tyvärr fick jag ta bort det eftersom det delades på sajter med främlingsfientliga syften. Jag vill inte honom något ont. Han behöver hjälp och vård. Samtidigt kan jag inte acceptera att mina barn ska behöva vara rädda för att bo här. De ska självklart känna sig trygga ute på gården. Tänk om de kunnat läsa vad som har skrivits på dörrarna, säger Anna och hänvisar till en bild hon publicerade. Det finns fler exempel.
Att hon utsätts för hoten menar hon beror på den rättegång som inleds på torsdag. Där står 35-åringen anklagad för bland annat hot mot tjänsteman, olaga hot mot barn, stöld och brott mot knivlagen.
– Alla vi som har anmält honom för olika saker har blivit drabbade i efterhand. Jag anser att det faller under övergrepp i rättssak eftersom vi påverkas inför rättegången. Det är helt galet att han får agera så. Vad händer efter rättegången och fram till dess att domen faller? undrar Anna Wiman.
Det finns enligt grannarna flera vittnesuppgifter, men dessa har än så länge inte tagits på något större allvar av polisen. Ärende på ärende har lagts ner. Efter en anmälan har det flera gånger inneburit att anmälaren fått däcken punkterade eller som för Roy Albertsson som fick en flaska genom köksfönstret.
– Polisen har sagt åt oss att ”håll er borta från honom, han är livsfarlig”. Det känns ju tryggt när polisen säger det. Ska han verkligen bo bland barnfamiljer, frågar sig Roy.
Tina har med egna ögon sett 35-åringen klottra på en dörr och hon upplever nu situationen så hotfull att hon bestämt sig för att flytta.
– Tyvärr, blir det så. Efter min anmälan till polisen fick jag alla däcken på bilen punkterade. Nu får jag betala för både parkering och garage eftersom jag inte kan ha bilen ute. Det är ju inte en slump att vi som har agerat och anmält också har fått däcken punkterade, menar Tina.
Kommunpolis Jessica Ask berättar att de är väldigt insatta i situationen och att det pågår ett arbete för att öka tryggheten.
– Vi kan bara vädja till de boende att fortsätta anmäla allt som händer. När det gäller vittnesuppgifter krävs det mycket för att nå fram till en fällande dom. Åklagaren gör en bedömning om vad som känns som tillräckligt stark bevisning. Om det inte är starkt nog läggs ärendena tyvärr ner. Vi tar det här på fullaste allvar och gör vad vi kan utefter de möjligheter som lagen ger oss, säger Jessica Ask som dock förstår frustrationen.
Det kommunala bostadsbolaget, Alebyggens vd, Johan Redlund, hoppas att torsdagens rättegång ska bringa klarhet.
– Jag kan inte kommentera det enskilda fallet eller den individ som det berör, men vi har haft en dialog med alla hyresgäster som har blivit drabbade och vi har en bra kontakt med polisen. Även om de boende är helt övertygade om vem som ligger bakom klotter, stölder och sabotage så räcker inte det om vi saknar bevis. Vi ber alla att ringa vår störningsjour så snart det upptäcker något. Att avvisa en hyresgäst kräver mycket dokumentation och starka skäl. Faller en dom efter den aktuella rättegången kan det bli lättare för oss, säger Johan Redlund som verkligen beklagar att boendemiljön för barnfamiljerna har påverkats.
– Så vill vi naturligtvis inte ha det. Alla ska känna sig trygga i våra områden.
På torsdag inleds rättegången mot 35-åringen. Han är som nämnts misstänkt för misshandel, olaga hot mot barn, hot mot tjänsteman och brott mot knivlagen.
– Det är en lång rad förseelser och det är än så länge osäkert vad jag kommer att yrka på. Tingsrätten har hämtat in en T7:a, en form av läkarintyg, för att klargöra om han kan ha lidit av något i samband med dessa händelser. Den kan avgöra om det blir fängelse eller rättspsykiatrisk vård, säger kammaråklagare Moa Widjer.
Hyresgästen är inte okänd för Alebyggen. I en dom från 2019 dömdes 35-åringen för grov stöld, hot mot tjänsteman vid fyra tillfällen, olaga hot och ringa stöld. Han fick också betala ett skadestånd till just Alebyggen på 4285 kronor, men är fortfarande hyresgäst.