Jonas Lundgren och Lennie Kjellman har hoppat av Sverigedemokraterna, men sitter kvar som politiska vildar i Ale kommunfullmäktige.
Jonas Lundgren och Lennie Kjellman har hoppat av Sverigedemokraterna, men sitter kvar som politiska vildar i Ale kommunfullmäktige.

De lämnar Sverigedemokraterna i Ale

ALE. Två fullmäktigeledamöter hoppar av Sverigedemokraterna i Ale och blir istället politiska vildar. Ett totalitärt ledarskap anges som ett av skälen.
– Det är rent påhitt, säger partiets frontman Robert Jansson besviket.

Den nya mandatperioden hann knappt börja innan Jonas Lundgren och Lennie Kjellman, tvåa respektive fyra på SD Ales lista, meddelar att de lämnar partiet. Det betyder att av åtta tunga mandat i kommunfullmäktige återstår bara sex. Avhopparna är besvikna på hur partiet leds och menar att de svikit väljarna genom att vara passiva när Ales nya politiska koalition bildades.
– Vi skulle ha agerat mycket tydligare för att få igenom vår politik, men faktum är att det enda som gjordes var att skicka ett mejl. När jag frågade vilka i vårt parti som var beredda på att ta ansvar för Ale, det vill säga att vara ordförande eller vice ordförande i en nämnd, var det bara jag som räckte upp handen. Det finns inga ambitioner så det var väl tur att vi inte fick ännu fler röster. Om vi säger till väljarna att vi vill vara med och leda en omstart av Ale måste vi ha engagerade medlemmar. Det har vi inte idag, utan det är Robert Jansson själv som driver allt, säger Jonas Lundgren.

Men inget av övriga partier var intresserade av att samarbeta med SD?
– Så låter det alltid, men idag sker det ändå i många kommuner. Det krävs ju att man agerar och bjuder in till överläggningar. Vi visade inget intresse, utan satt passiva, hävdar Lundgren.

Bilden som avhopparna målar upp delas inte av partiets ordförande och listetta Robert Jansson.
– Det här är ett oerhört svek mot oss som demokratiskt parti och inte minst mot väljarna. De valdes för att representera Sverigedemokraterna, men genom denna handling visar de att jaget går före laget och de kommer enbart att representera sig själva i fullmäktige. Detta innebär också att vi som parti får en svagare ställning och förlorar vår vågmästarroll. Det var knappast vad väljarna ville, menar Jansson och tillägger:
– Direkt efter valet skickade vi ut ett mejl till samtliga partier. Vi förde samtal med de som ville och vi hade även en del telefonkontakter. Tyvärr så ledde det inte till något, men att vi skulle ha varit passiva stämmer inte alls.

Totalitärt ledarskap?
– Det är rent påhitt. Det är dessa två herrar som har levt rövare, uteblivit från möten, gapat och betett sig illa. De är inga lagspelare. Bortsett dem har vi en mycket bra stämning i partiet. Beträffande budgetprocessen så var de knappt närvarande på våra möten, att sedan komma med en massa synpunkter tre dagar innan fullmäktige är inte särskilt snyggt.

Det är två tunga avbräck för Sverigedemokraterna i Ale. Jonas Lundgren har varit med i fem år och suttit som vice ordförande fram till avhoppet. Lennie Kjellman har varit engagerad i drygt 14 år och är partiets kassör. Nu blir de politiska vildar, fria att tycka och tänka vad de vill.
– Följer vi Koalitionens linje får de 25 mandat i fullmäktige och därmed egen majoritet, utan stöd av sossarna. Kartan kan ritas om, säger Lennie Kjellman.
Han uttryckte tidigt sin kritik mot SD i Ale och när posterna i nämnderna skulle fördelas blev han utan.
– Vår fullmäktigegrupp saknade förtroende för Lennie. Det var sju mot ett och då kan du inte få en nämndplats, svarar Jansson.
Jonas Lundgren däremot är med i Omsorgs- och arbetsmarknadsnämnden där han också är en av fem ledamöter i nämndens arbetsutskott. En plats han tänker behålla.
– Jag tänker fortsätta att tycka till och påverka de frågor som är viktiga. Jag har ett ansvar gentemot alla de väljare som kryssade mig, menar Lundgren.

Sverigedemokraterna ökade med nästan 7% i årets val och landade på 16,9%, vilket gav åtta mandat i kommunfullmäktige. Avhoppen kommer att få konsekvenser, exakt hur återstår att se.
– Nu får vi smälta det här först. När du skriver på som kandidat för Sverigedemokraterna försäkrar du på heder och samvete att lämna din plats om du ”hoppar av”. De väljer nu att bryta mot detta, men systemet i Sverige ger dem rätt att sitta kvar i fullmäktige. På riksplanet driver vi frågan om att det ska vara möjligt att lyfta bort vildarna. Jonas Lundgren fick dessutom en utskottsplats, ett stort förtroende, en vecka senare väljer han att svika partiet. Jag vill bara varna övriga partier för dessa två, avslutar Robert Jansson.

Mer från händelser

Allvarligt skadeläge efter olyckan

Det var vid 19.20-tiden under lördagskvällen i närheten av Skepplanda,…

Friades från taxirån – vill ha ersättning

Mannen, som är i 25-årsåldern, stod åtalad misstänkt för att…

Allvarlig trafikolycka efter polisjakt

Olyckan inträffade vid 19.20-tiden på lördagskvällen i närheten av Skepplanda,…

Man dömd efter lägenhetsbrand

Natten till den 22 augusti vaknade boende i flerfamiljshuset på…

Senaste nytt

Festligt 5-årsjubileum på Garverivägen

Det var dukat till fest i Knutpunkten på Ale Seniorcentrum…

Fullsatt salong på filmpremiären

I ett flertal intervjuer och med hjälp av ett rikt…

Ny utmaning väntar för e-sportproffset

William "Sn1lle" Andersson började att intressera sig för e-sport i…

Mycket på gång på Lödöse museum

Lokaltidningen träffar Marie Jonasson Schmidt och Liselotte Öhrling, som tillsammans…

Inga planer på en ny simhall

Det anrika badhuset i Lila Edet invigdes redan 1935 men…

Extra ljus på brott i nära relation

Lokaltidningen träffar Daniel Norlander och Jessica Ask, kommunpolis i Ale,…

Evenemang för motorburen ungdom

Lördagen den 4 februari bjuds allmänheten in till parkeringsplatsen utanför…

P-vakter som skapar trygghet

Ipatrol är det lokala bevakningsföretaget med ronderande bilar nattetid i…

Lista: Vanligaste brotten i Ale

Under 2022 minskade polisanmälningarna i Sverige med två procent, jämfört…

Allvarligt skadeläge efter olyckan

Det var vid 19.20-tiden under lördagskvällen i närheten av Skepplanda,…

Laddinfrastrukturplan antagen i Lilla Edet

– Det känns fantastiskt att den laddinfrastrukturplan Centerpartiet drivit på…

Frukostmöte arrangeras hos Dreampadel

Det pratas om en padeldöd i Sverige. Den senaste tiden…

Lödöses varvshistoria dokumenterad

Filmskaparen Anders Lundin, som driver Bohusföretaget Lightray, dokumenterar en tid…