De sitter fast på en ö

RAROTONGA. Det som skulle bli en drömsemester har övergått till en mardröm. Karin Skåål från Starrkärr och hennes partner Sebastian Tarrach är fast på ön Rarotonga på grund av coronaviruset.
– Är det en kris vill man bara vara hemma, säger Karin till Alekuriren.

Paret startade sin resa redan i september och den första destinationen blev Kina. De åkte därefter vidare till Thailand och avslutade i Sydafrika innan de återvände hem för att fira jul hemma i Sverige.

– I januari flög vi till Nya Zeeland och spenderade två månader i en campervan. Vi utforskade hela landet och fick se nya vackra platser varje dag. Vi saknar det redan, säger Karin.

Den sista destinationen på Karins och Sebastians sju månaders långa resa blev Aitutaki på Cooköarna.

– Det är ett paradis med kritvit sand och magiskt blått vatten. Vi njöt av ölivet, snorklade med sköldpaddor bland alla vackra koraller och fiskar. Vi passade även på att dyka, berättar Karin.

Dagarna före Karin och Sebastian skulle åka hem till Sverige igen började coronaviruset eskalera i världen. De försökte boka om sina flygbiljetter, utan att lyckas.

– Den 20 mars blev vi stoppade i vår mellanlandning på en annan ö, Rarotonga på Cooköarna eftersom Nya Zeeland hade stängt sina gränser för alla som saknar medborgarskap i landet, säger Karin och fortsätter:

– De första dagarna var tuffa med mycket stress och ångestkänslor. Vi visste inte vad vi skulle ta sig till eller hur vi skulle lyckas ta oss hem. Efter en vecka började vi inse att vi inte kunde göra så mycket mer och då försökte vi ta vara på tiden här och uppleva ön. Vi har underhållit oss med att göra lite volontärarbete med hundar, lärt känna lokalbefolkningen och fått nya vänner som befinner sig i samma sits, vilket är betryggande.

Paret har snart varit strandade på ön i en månad och hemlängtan är stor.

– Trots att vi befinner oss på en vacker plats kan vi aldrig riktigt slappna av. Dyker det upp en möjlighet att ta sig hem måste vi vara snabba. Det jobbigaste är att man är så långt hemifrån och inte kan ta sig nånstans. Är det en kris vill man bara vara hemma. Vi kan nästan relatera till filmen Cast Away, säger Karin.

De har ständigt kontakt med ambassader i Nya Zeeland och Australien.

– Det första beskedet vi fick var att vi skulle bli fast i tre till sex månader, men nu har vi fått reda på att Tyskland eventuellt kommer ta hem alla från Europa på alla öar i Stilla havet. De pratar om att det blir inom en till två veckor, så det hoppas vi på, berättar Karin.

Fredagen den 10 april öppnades dock en lucka för Karin och Sebastian att ta sig hem, men flyget blev inställt på grund av den tropiska cyklonen Harold.

– Den röjde runt på Tonga och Fiji och förstörde mycket i sin väg. Cyklonen passerade oss också, men på utkanten så vi hade bara starka vindar och åskväder. Dessa tropiska cykloner är ganska farliga så vi hade tur, säger Karin.

De har nu startat ett instagramkonto och en videoblogg för att uppmärksamma deras och andras situation för att få hjälp snabbare.

Instagramkontot: Karinochsebastian

Mer från händelser

Bil rammade räcke

Det var strax före halv elva som en bil med två personer körde rakt in i räcket som skiljer bussfickan…

Totalstopp på Jordfallsbron

Den ena klaffen på Jordfallsbron fastnade vid tvåtiden på torsdageftermiddagen, vilket innebar att det inte gick att ta sig över…

Snipa på grund i Nödinge

Det var två unga killar som på måndagskvällen hörde rop på hjälp och upptäckte att en snipa hade gått på…

Bröt sig in i bostad

Det var strax före klockan tre under natten till fredagen som en kvinna upptäckte att två okända män hade tagit…


Senaste nytt

Storförlust för AIF

Att påstå något annat än att Ahlafors IF svarat för en jämn insats i sin comeback i division två vore…

ÄIK starkast i toppmötet

Älvängens IK stormar mot seriesegern i division 5. I lördagens hemmamatch mot tabelltrean FC Bosona-Bosna var serieledarna starkast från start,…

SBTK fixade en bortapoäng

SBTK åkte till fredagens bortamatch med en 6–0-seger mot Göta BK i ryggen. Mot Rydboholm inledde de gulsvarta starkt, men…

Padelbanan har öppnat

Det är en efterlängtad satsning i Ale som nu har blivit verklighet. På fredagsmorgonen slogs dörren upp och de första…

Nattvandringen igång igen

Nattvandring pågår kontinuerligt i Nödinge/Nol och i Älvängen. I samband med skolstarten återupptogs verksamheten på nämnda orter. – I Nödinge…

ÄIK tog tillbaka serieledningen

ÄIK hade inte spelat sedan förlusten mot Lunden ÖBK den 5 september och under den tiden tog Finlandia/Pallo över serieledningen.…

Sagie har gjort sitt avtryck

Tidigare har det uppförts två muralmålningar i Ale kommun, båda på Klöverstigarna i Nödinge. När det var dags att utse…

Butikschefen lämnar Coop Älvängen

Krister Petersson, 30, tog över som butikschef efter Tobias Håkansson i april 2018. Det som då var Coop Extra skulle…

Lugnare smittspridning i Ale

Under vecka 31 och 32 hade Ale kommun näst flest coronafall i landet per 10 000 invånare och Eva Lindhusen…

Skarp kritik

Under sommaren var detaljplan 1 för Nödinge centrum utställd för samråd. Synpunkter från både allmänheten och berörda myndigheter har nu…