På onsdagen klubbade en enig Utbildningsnämnd budgeten för 2017.
Det innebär att verksamheten måste hitta besparingar om 27,5 miljoner kronor.
– Större barngrupper och försämrad lärartäthet innebär att barnen blir lidande och det är helt oacceptabelt, säger Sladjana Gustafsson, ordförande i Kommunal Ale som ledde de fackliga organisationernas gemensamma protest på morgonen.
Ledamöterna i Utbildningsnämnden mötte på onsdagsmorgonen en samlad protestaktion utanför sammanträdesrummet i Ale Kulturrum. Nämndens ordförande Dennis Ljunggren (S) var samlad och saklig när han besvarade kritiken.
– Jag och hela nämnden är glada över att ni både agerar och reagerar. Det ska ni göra, men vårt uppdrag idag är ändå att klubba en budget efter de ekonomiska ramar som kommunfullmäktige har givit oss. Vi kan nu konstatera att tilldelade medel inte kommer att räcka för att bibehålla samma verksamhet, eftersom vi inte har fått täckning för våra ökade kostnader. Exakt vilka konsekvenserna kommer att bli vet vi först efter att budgeten är tagen. Då kan verksamheterna redogöra för vilka anpassningar som krävs, sa han.
Antalet elever ökar i grundskolan, fler barn i förskolan och högre lokalkostnader genom att nya Kronaskolan har tagits i drift. Det är fakta i målet och när kommunfullmäktige tillförde Utbildningsnämnden samma budgetram som 2016 var konsekvensanalysen inte särskilt avancerad att göra.
– Jag vill inte gå in på detaljer i vad som eventuellt kan komma att ske. Det är för tidigt. Jag vet att 2017 kommer att bli ett tufft och ledsamt år. Vi kommer att behöva ta beslut som gör personal ledsen och jag kommer också att vara ledsen över att behöva ta ansvar för detta. Det finns tyvärr ingen utväg. Vi gör detta för att kunna garantera en bra verksamhet i framtiden, förklarade Ljunggren och Elena Fridfelt (C), vice ordförande i Utbildningsnämnden var inne på samma spår.
– Det här är det tyngsta budgetbeslut som jag har varit med och tagit.
Lärarnas Riksförbund var en av de fackliga organisationerna som gjorde sin röst hörd på onsdagen.
– Budgeten innebär att vi inte kommer att kunna fortsätta den positiva utveckling som har inletts i Ales skolor. Vi tar två steg tillbaka och kommer behöva börja om igen. Det känns fruktansvärt, säger Marcello Milli.
Dennis Ljunggren påpekade noga att nämnden kommer att följa konsekvensbeskrivningarna noga och i den mån det är möjligt kommer alla andra alternativ än att spara på personal att utredas.
– Det är absolut det sista vi vill göra och jag hör verkligen vad ni säger, men i vår nämnd kan vi bara förhålla oss till de pengar vi har fått.
Måndag 19 december sammanträder kommunfullmäktige för sista gången i år. Ett tillfälle som de fackliga organisationerna inte kommer att missa.
– Vi kommer aldrig ge oss i den här frågan. Det här var bara början på vår protest, lovade Sladjana Gustafsson.