Råttinvasion i Nödinge:

”Fruktansvärt obehagligt”

NÖDINGE. Norra Klöverstigen har fått oönskat besök av råttor. Flera hyresgäster berätta nu om hur skadedjuren påverkar deras vardag.
– Jag vågar inte ha öppet altandörren längre, säger hyresgästen Barbro Williams.

Hon har bott i Norra Klöverstigen sedan 32 år tillbaka. Aldrig tidigare har hon upplevt några problem med råttor, men nu är läget annorlunda. Det började i höstas med att hon och grannarna fick syn på avföring från råttor på uteplatsen. I år har flera grannar vittnat om råttor som springer runt utanför lägenhetshuset och för Barbro, som bor på bottenplan, fick en händelse hennes bägare att rinna över.

– Jag stod barfota i köket och kände hur en råtta sprang över mina fötter. Det är så äckligt, jag vågar inte ha öppet altandörren längre. Det är jobbigt, säger Barbro.

Hon kontaktade Alebyggen som i sin tur förmedlade att de skulle ringa Nomor, den firma som Alebyggen har avtal med och som bekämpar skadedjur, men det tog enligt henne fem dagar innan hon fick någon hjälp.

– Jag tycker att fem dagar är lång tid, säger hon.

Händelsen påverkar henne än idag och det blir inte bättre av att råttorna fortsätter att skymtas på uteplatsen. Alekuriren har tagit del av filmer där det tydligt syns hur flera råttor springer över altandäcket.

– Jag känner fortfarande ett obehag. Om jag sitter och tittar på tv så kan jag få för mig att jag ser en råtta springa i periferin. Det sitter i hjärnan, det är en psykologisk grej, säger hon och berättar att hon inte vågar ha öppet dörren till uteplatsen längre.

Hon har kontaktat Alebyggen vid flera tillfällen och även ringt hälsovårdsnämnden. Hon har dessutom försökt med egna husmorsknep för att få bort råttorna – dessvärre utan resultat.

– Jag tycker inte att man ska behöva ha råttor här när man bor i i en kommunal hyresrätt. Mitt ansvar är att rapportera, nåt mer ska jag som hyresgäst inte behöva göra.

Barbro är inte ensam om att ha problem med råttorna. I andra änden av lägenhetshuset bor Rita Marklund och när hon får frågan när hon senast såg råttor så svarar hon:

– Imorse. Jag har sett 10- 15 råttor här utanför på min uteplats. Jag vill inte vara ute på min altan om de inte får väck dem.

Samtidigt som Rita visar hur det har installerats en råttfälla i hennes trädgård så kommer grannen på våningen ovanför ut på balkongen.

– Jag såg 20 råttor häromdagen om jag räknade rätt, ropar grannen.

– Det är fruktansvärt obehagligt. Så lever vi här nu, säger Rita och fortsätter:

– Jag har pratat med Alebyggen sedan februari om detta, men det bara eskalerar. Jag förstår ju att de själva inte kan gå här och kolla hela tiden, det måste ju Nomor göra. De sköter ju inte det dem ska. De får ju steppa upp och göra något radikalt.

Thomas Samuelsson, områdesförvaltare på Alebyggen, känner väl till problematiken med råttorna och har full förståelse för hyresgästernas oro.

– Råttorna är något vi vill bli av med och prioriterar högt, men vi får förhålla oss till det ramavtal vi har. Vi gör det vi kan genom att informera Nomor och vi har ökat vår uppsikt, säger han och fortsätter:

– Alebyggen har avtal med Nomor när det gäller skadedjur och företaget är informerade om situationen. Nomor har i sin tur placerat ut fällor i anknytning till lägenhetshuset och på flera av uteplatserna.

– Vi på Alebyggen gör allt vi kan för att bli av med råttorna, men vi får förhålla oss till de som jobbar med det och har rätt bekämpningsmedel. Nomor jobbar med det.

Det kan finnas flera anledningar till att råttor huserar i området. Alebyggen kommer uppmana samtliga boenden i huset om att sluta mata fåglarna. Det skulle även kunna bli aktuellt att gräva upp en av altanerna om Nomor tror att det finns ett råttbo där under.

Kan ni göra något mer?

– Det vågar jag inte svara på. Jag har pratat med både tekniker och koordinator. Jag har sagt att de får göra det som krävs för att bli av med råttorna. Vi jobbar med det, men jag tycker själv att det är obehagligt när hyresgäster ringer in och säger att det fortfarande är hur många som helst. Då undrar jag ju hur många det rör sig om och om vi får någon verkan. Jag har inte den spetskompetensen inom det området, säger Thomas.

Det har däremot Kristoffer Augustsson, han är skadedjurstekniker på Nomor och är den som placerat ut fällorna i Norra Klöverstigen.

Hur ser situationen ut just nu?

– Jag har fått död på 10-12 råttor än så länge. Det är en process och vi håller på att jobba med det.

Fällorna satte han ut för en månad sedan. I torsdags förra veckan var han där och nu på torsdag ska han till Norra Klöverstigen igen.

När tror du råttorna är borta?

– Det vågar jag inte svara på. Det beror på hur många det har varit. Det är svårt att veta hur många som finns kvar.

Kristoffer är däremot övertygad om att Nomor kommer att lösa problemet.

– Ja, det ska inte vara några större problem. Jag fortsätter att kolla till det hela tiden, varje gång jag är där.

Mer från händelser

Pojke fick sår av intorkad avföring

En pojke med funktionsnedsättning led under förra året en längre…

Bil och älg i kollision

ALAFORS. Vid 06:45-tiden på lördagsmorgonen krockade en bil med en…

Hund attackerade barn – ägaren straffas

Det var den 24:e november 2022 som en hund attackerade…

Påverkad man körde fyrhjuling – döms till fängelse

En man i 20-årsåldern, hemmahörande i Skepplanda, döms till två…

Senaste nytt

Här hamnar det som spolas ner

Här på reningsverket i Älvängen hamnar det – allt som…

Ungdomar bjuds in till talangjakt

Förra året genomfördes en talangjakt för första gången på Mötesplats…

Pojke fick sår av intorkad avföring

En pojke med funktionsnedsättning led under förra året en längre…

Klassjoggen satte 1700 elever i rörelse

Konceptet finns sedan många år tillbaka i Trollhättan. I förra…

Väcker tankar

Bilderna från rasområdet på E6 i höjd med Stenungsundsmotet är…

Ett händelserikt sekel för Rune

Den 20 september 1923 föddes Rune Skog och uppväxten i…

Mycket kul i Medborgarhuset

Medborgarhuset i Alafors utgör platsen för de olika typer av…

SBTK klara för trean

Tre poäng krävdes för Skepplanda BTK i lördagens bortamatch mot…

Bil och älg i kollision

ALAFORS. Vid 06:45-tiden på lördagsmorgonen krockade en bil med en…

Kocevski segerskytt för Ahlafors IF

Ahlafors tog sin sjunde seger för året och tog sig…

SBTK kan säkra seriesegern

Skepplanda BTK har 41 inspelade poäng och leder division 4…

Andreas satsar på roadracing

Fordon med två hjul har alltid intresserat Andreas Kumpumäki och…

Ny ”måste-match” för AIF ikväll

Ettan södra går in i ett avgörande skede. Ahlafors IF…