Robin Dalerstedts mamma dog i Skepplanda för drygt ett år sedan. Nu anmäler Ale kommun sig själv enligt Lex Sarah.
Robin Dalerstedts mamma dog i Skepplanda för drygt ett år sedan. Nu anmäler Ale kommun sig själv enligt Lex Sarah.
https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2018/10/v4018-lex-sarah-anmacc88lan-2.jpg

”Galen hantering”

GÖTEBORG. Förra sommaren dog Robin Dalerstedts mamma i Skepplanda. Under den sista tiden hade Ale kommun inte besökt henne på två veckor trots att hon hade rätt till både boendestöd och hemtjänst. Kommunen har nu valt att anmäla sig själv enligt Lex Sarah och har dessutom JO-anmälts för en annan liknande händelse.
– Väldigt tragiskt, säger Ebba Gierow, chef för arbete- trygghet och omsorgssektorn i Ale kommun.

2015 började Robins mamma Marie Dalerstedt gå upp kraftigt i vikt av någon outgrundlig anledning. Hennes hälsa försämrades snabbt och stundtals kunde hon inte kliva ur sängen.

– I vanliga fall vägde hon runt 50 kilo, men något hände och hon gick upp mycket i vikt, runt 20 kilo. Man såg tydligt att hon var fylld med vätska, men läkarna sa att hon bara var överviktig och trodde att hon överdrev. Mamma fick ett oseriöst bemötande, berättar Robin.

Marie och Robin fick aldrig något svar på orsaken till viktuppgången. Hon beviljades boendestöd samt hemtjänst av Ale kommun, men enligt Robin fanns det många brister.

– I början av 2017, alltså samma år som mamma dog, fick hon hemtjänst en till två gånger i veckan. De städade och tvättade aldrig och under åtta månader bäddade de rent i hennes säng endast en gång. Mamma ville aldrig be mig om hjälp eftersom hon skämdes över hur det såg ut hemma hos henne. Hon nekade även hemtjänsten och boendestöd att gå in i huset, men jag fick aldrig något samtal från Ale kommun kring hur situationen såg ut och jag tycker att man borde ha larmat när en person lever i en sådan miljö, säger Robin.

Under sommaren 2017 försämrades Maries tillstånd ytterligare och den 3 augusti hittades hon avliden i sitt hem – drygt två veckor efter sin sista kontakt med Ale kommun.

– Det sista SMS:et skickades den 18 juli och hon svarade alltid på meddelande, men vi har gått igenom hennes SMS-konversation med hemtjänsten och de två sista meddelandena svarade hon inte på. Jag tycker att det är märkligt att de inte åkte hem till henne eller kontaktade mig, säger Robin, som inte har fått några svar på sina frågor om vad som hände under den här sommaren.

Tidigare i september gjorde kommunen en Lex Sarah-anmälan om missförhållanden – drygt ett år efter att Robins mamma hittades avliden, vilket Göteborgs-Posten var först med att rapportera om. I anmälan framgår det att hemtjänsten försökte nå henne vid två tillfällen efter det sista samtalet den 18 juli, utan att få svar.

– Personalen på boendestöd hade gått på semester i tre veckor, men hon skulle fortfarande ha hemtjänst. Jag har aldrig fått någon förklaring kring varför ingenting hände och det är fruktansvärt respektlöst. Jag har ringt dem väldigt många gånger, men det är nya chefer hela tiden och de lovar att återkomma, men de gör aldrig det, säger Robin och fortsätter:

– Det är en galen hantering av kommunen att det dröjer över ett år innan Lex Sarah-anmälan görs. Så får det inte gå till.

I Lex Sarah-anmälan, som Alekuriren har tagit del av, framgår det att missförhållandena består av brist i att tillgodose den enskildes behov samt att kommunen har brustit i sin dokumentation.

– Det är vår egen utredning och utifrån den framgår det att det finns brister i dokumentationen kring vilka initiativ som tagits för att motivera den enskilde att ta emot insatser. En annan del är att personen i fråga tackade nej till boendestöd och hemtjänst, men utan att hennes son informerades. Det är naturligtvis inte bra och vi ska jobba vidare med att säkra upp våra rutiner, säger Ebba Gierow.

Hon fortsätter:

– Det är en väldigt tragisk händelse och vi måste se till att förbättra samt utveckla vårt arbete, samtidigt som det är viktigt att komma ihåg att man har rätt att tacka nej till insatser som erbjuds.

Ale kommun har nu även JO-anmälts för en liknande händelse. I augusti avled en person av överdos trots att personens anhöriga har gjort totalt sju orosanmälningar till kommunen där de har påtalat risken för att personen skulle avlida på grund av sitt missbruk. I anmälan står det också att Ale kommun inte begärde ett LVM-omhändertagande, trots påtryckningar från de anhöriga.

– Även detta är en väldigt tragisk händelse men jag kan, av sekretesskäl, inte kommentera ärendet mer än att vi följer lagstiftningen. Det är tidigt i processen avseende JO-anmälan och vi får avvakta deras bedömning, säger Ebba Gierow.

Mer från händelser

Hästar skrämdes på flykt – bara Malle kom hem

Malle och Molly var oskiljaktiga i både hagen och stallet…

Här syns vargen!

NYGÅRD/HÅLANDA. En varg har setts spatsera runt mellan Hålanda och…

Räddningstjänsten bekämpade skogsbrand

Det var vid lunchtid på fredagen som räddningstjänsten i Nol…

Ber om nåd efter dubbelmordet

2006 hittades två män, 21 respektive 39 år gamla, mördade…

Senaste nytt

Återväxten en utmaning för hembygdsföreningarna

På en bänk, i solskenet vid Hembygdsmuseet i Prästalund sitter…

Tredje raka för AIF

Det ska noga understrykas att förutom de bärgade poängen bjöd…

Boulestallet är stället för seniorerna

När stallarna på Ström revs fick Boulestallet flytta till Göta.…

Ellbo Åkeri fortsätter utvecklas

Aningen förvånade, men inte desto mindre glada mottog Ellbo Åkeri…

Musikälskarnas egen borg

Krögarna Carl och Reneé Dahlberg brinner för musik. 2000-2013 var…

Efterlängtad kiosköppning

Ett tecken på att sommaren står för dörren är när…

Gångbana ska byggas i Surte

Infrastruktursavdelningen på Ale kommun kommer att bygga en gångbana på…

Svensk mästare för 13:e (!) gången

Det har varit en speciell säsong för Ellen Sjöberg, som…

”Jag hittade spritflaskor överallt”

Att berätta om sitt liv är inte något som är…

Bil började brinna under färd

En bil började brinna i motorrummet under sin färd på…

Strömsskolan slog nytt rekord

Majblommeförsäljningen tog sin början den 18 april och pågick till…

Slussplanerna i Lilla Edet tar form

Att den nya slussen i Lilla Edet ska byggas på…

Skolinspektionen ställer krav på Kronaskolan

Detta framgår i ett beslut från myndigheten efter att ha…