ALAFORS. Göteborg är en stark ölstad med anor så långt tillbaka som till 1600-talet.
Nu går många av stadens bryggerier samman och väcker liv i det anrika Göteborgs Bryggaregille.
Däribland Ahlafors Bryggerier.
Ända sedan Göteborg grundades 1621 har staden haft en stark öltradition. Stadens bryggare förstod tidigt värdet av att organisera sig för att bättre kunna tillgodose kundernas önskemål. Den 21 mars 1661 grundades så Göteborgs Bryggaregille av representanter från tjugo olika bryggerier i staden. Under nästan 200 år var man en positiv kraft i Göteborg innan det gillet pensionerades 1846 i samband med att skråväsendet försvann. Gillets siste ålderman, J.A Pripp, magasinerade då samtliga journaler, åldermannens käpp och den ståtliga skråkistan för eftervärlden.
Under 1900-talet ökade antalet bryggerier fram till toppen, som inträffade under 30-talet, då det fanns 750 bryggerier i Sverige. Efter denna expansiva epok började en lång period av sammanslagningar och nedläggningar över hela landet. När Carlsberg 2001 slutligen stängde ner det anrika Pripps i Göteborg var Ahlafors Bryggerier enda bryggeri kvar i regionen.
Sedan dess har en renässans för småskaligt hantverksbryggande gjort att antalet bryggerier nu återigen ökar snabbt i Göteborg. Nu har ett antal av dem beslutat att återigen plocka fram journalerna och käppen för att återbilda Göteborgs Bryggaregille. Eller som man valt att kalla det för att visa att den göteborgska ölscenen även är intressant utanför landets gränser: Gothenburg Brewers´Guild.
– Det här känns fantastiskt roligt. Genom att återskapa föreningen vill vi hjälpa varandra brygga ännu mer och bättre öl, säger Ahlafors Bryggeriers eldsjäl Christer ”Cralle” Sundberg, som tagit plats som suppleant i styrelsen.