Grävmaskinen fastnade – det blev startskottet för en flerfamiljstragedi

NOL. Familjens hus var nästan klart när grävmaskinen fastnade. Sedan dess har oro, frustration och väntan fyllt dagarna.

Det senaste året har ett utdraget och kostsamt händelseförlopp utspelat sig i ett villaområde i Nol. Ett händelseförlopp som började med att en barnfamilj drömde om ett nybyggt hus, men där processen skulle visa sig bli en oönskad historia för alla parter.

Familjen bodde i en villa i Nol när de blev intresserade av en tomt, längre bort på samma gata. De hade tidigare pratat om att köpa ett nytt hus, när de fick idén att bygga ett eget på den angivna tomten – några brevlådor bort. 

Tomten, som då stod tom från bebyggelse, såldes till familjen av kommunen. Ett byggföretag anlitades och bygget påbörjades.

Planen var att familjen skulle flytta in i sitt nya hem i juni 2021 – men så blev inte fallet. I stället kom en anmälan in till kommunen om att en grävmaskin på byggarbetsplatsen hade fastnat och börjat sjunka ner i marken. I anmälan framgick bland annat en oro över hur detta skulle kunna påverka närliggande byggnader, varpå Samhällsbyggnadsnämnden tillfälligt förbjöd allt fortsatt arbete på platsen. 

– Vi tog in SGI (Statens geotekniska institut) som ett stöd för att granska och bedöma den geotekniska rapport som kom in. Precis som vi ibland behöver ta stöd i bygglovsärenden, förklarar Sonny Hellstrand, bygglovschef Ale kommun.

Byggstoppet gjorde det även förbjudet att försöka lyfta grävmaskinen, varpå den blev liggandes på platsen i över ett halvår – i väntan på klartecken.

Familjen som hade sålt sitt tidigare hus, för att förverkliga den nybyggda drömmen, blev utan eget hem och grannen Ahmet Magan bevittnade allting från första parkett.

Ahmets familj bor granne med det hus som inte kunnat byggas klart och känner den drabbade familjen väl. Samtidigt som han lider med grannarna har den nedsjunkna grävmaskinen även skapat stor oro för hans egna familj.

Han berättar att hans döttrar har rummen vägg i vägg med bygget och att den yngsta dottern, från sitt sovrum, hört hur jorden rasat under huset. I rädsla för rasrisk fick döttrarna flytta ut från sovrummen och under sommaren hade Ahmeds familj heller ingen möjlighet att vistas i trädgården.

– Det är klart att det har påverkat oss. Oron för vad det här kan medföra. Om vi ska behöva renovera efteråt, hur mycket kostnader kan vi förbereda oss på?, säger Ahmed som visar hur dränering till hans hus tillintetgjorts.

I samtal med lokaltidningen framgår en besvikelse gentemot kommunen och de berörda parterna anser att hela processen med byggstoppet har tagit alldeles för lång tid. 

Hur ser du på allt som hänt?

– Det är ett extremt ovanligt fall. Jag har all förståelse för att det har varit en himla jobbig och kostsam tid för både byggherren och grannen. Samtidigt har vi frågorna som rör myndighetsutövning och det är dem vi måste förhålla oss till. Vi har Plan- och bygglagen och det är den vi arbetar utifrån. Sedan är det beklagligt att det har inneburit sådana kostnader för sökanden. Jag har all förståelse för att det har varit en extremt jobbig tid för dem, säger Sonny Hellstrand.

Till slut, för knappt tre veckor sedan, beslutade Jävsnämnden att förbudet mot lyftet av grävmaskinen skulle upphöra. Däremot kvartstår förbudet mot fortsatt bygge av huset. Med andra ord kan man bara konstatera att det olyckliga förloppet, som skapat stor oro för två familjer, dragit ut på tiden. Ännu återstår det att se när familjen kan flytta in i sitt nya hem.

Med facit på hand, borde kommunen ha sålt den här tomten?

– I arbetet med detaljplanen gjordes en geoteknisk utredning som visade att marken gick att bebygga, men att man behövde ta vissa hänsyn vid genomförandet. 

Är det någon som gjort fel här?

– På något sätt så har ju marken inte sett ut som man trodde här. Sedan har det inneburit diverse saker. Grävmaskiner fastnar på byggen emellanåt, sådant händer. Oftast kommer de loss men här har de inte gjort det. Geoteknik är också väldigt komplicerade frågor, det är därför vi har haft inne SGI som ett beställarstöd. Här har det varit viktigt att kunna säkerställa ett geotekniskt säkert lyft för båda husen.

Alekuriren har varit i kontakt med familjen som inte vill medverka i en intervju.

Mer från händelser

Boende i Nödinge uppmanas spara på vattnet

Vattenläckan upptäcktes under natten och arbetet med att lokalisera läckaget…

Man misshandlad i bilen

Vid 02.20, natten till tisdag, larmades polisen till centrala Älvängen…

Räddade vården i snökaoset

Frivilliga Resursgruppen (FRG) består av utbildade ideella krafter som fungerar…

Kille uppgavs ha spottat på Paludan – frias

Den dansk-svenske högerextremisten Rasmus Paludan har väckt starka reaktioner då…

Senaste nytt

De öppnar sitt hem för barn och ungdomar

Som åttaåring blev Petra placerad på ett familjehem första gången.…

Lagkaptenen: ”Något stort på gång”

De flesta spelarna i Ahlafors IF har aldrig tidigare gjort…

Norrby-lägret har koll på AIF

Boråslaget kom näst sist i Superettan 2022 och är således,…

Lindström klar för AIF

Med två dagar kvar till seriepremiären i Ettan Södra presenterar…

Uppdraget: Rädda kontraktet i Ettan

På lördag spelar Ahlafors IF den historiska hemmapremiären i Ettan…

Yogan är en självklar del i Petras liv

Petra Avebring är ursprungligen från Värmland, flyttade till Göteborg för…

”Ale måste satsa för att vinna”

I 13 år har Johan Trouvé varit vd för Västsvenska…

Påskfirande på Bohus fästning

Förra årets påskevent lockade cirka 2 500 besökare. Om väderleken…

”En utmaning att nå topp tre”

Ahlafors IF, herr Serie: Ettan Södra. Premiär: Norrby IF (h),…

Befolkningstillväxten har avtagit

En befolkningsprognos är en kvalificerad uppskattning av hur befolkningen väntas…

Alafors Bil & Maskin sopar rent

Alafors Bil & Maskin styrde om sin verksamhet i slutet…

Ny kyrkoherde i Starrkärr-Kilanda

Hon växte upp i ett kristet hem på Donsö, blev…

Nybildade bostadsrätter i Surte

Bostadsrättföreningen bildades i samband med att tidigare fastighetsägare gick ut…