Högern i fokus när S majtalade

ÄLVÄNGEN. Det blev ett decimerat majtåg i Ale. NMR:s demonstration i Kungälv gjorde att hälften av demonstranterna valde att ge sitt stöd för demokratin på andra sidan älven.
– Extremismen växer sig starkare och när medierna fokuserar på Toblerone och obetalda tv-licenser riktar vi kraften mot de verkliga hoten, sa Socialdemokraterna i Ales nygamla ordförande, Jim Aleberg.

Första maj brukar kretsa kring slagord för solidaritet, jämlikhet och rättvisa. Årets majdemonstration i Ale och på flera andra platser fokuserade på högerextremism. Inte så konstigt heller när 300 nazister samlats för en demonstration på Nytorget i Kungälv. Det föranledde att hälften av demonstranterna som normalt tågar i Ale valde att anslut till vännerna på andra sidan älven. Det gjorde ändå att ett knappt 100-tal fanns på plats i Älvängen centrum för att lyssna till årets majtalare, riksdagsledamot Aylin Fazelian från Mölndal. Hon linledde med en återblick på demokratins verkliga födelse, år 1919, när det första initiativet till kvinnlig rösträtt togs. Snabbt landade hon dock i nuet.
– Idag marscherar NMR, Nordiska motståndsrörelsen på Kungälvs gator. Det är inte vilken organisation som helst; det är en våldsbejakande, nazistisk organisation som hyllar Hitler, vill störta demokratin och vars medlemmar till stor del består av kriminella våldsverkare. De använder vår dag, arbetarrörelsens dag, för utrop om den vita rasens överlägsenhet. För mig är det helt ofattbart. Som om Nazitysklands ofattbara övergrepp mot mänskligheten aldrig skett. Som om utrotningsläger där miljontals mördats, aldrig existerat. Som om tvångsförflyttningar, arbetsläger, förföljelse och massmord av judar, romer, homosexuella, funktionshindrade och politiskt oliktänkande aldrig tagit plats. Som om små barn aldrig blivit avklädda, fått håret på huvudet avrakat, en tatuering på armen med ett serienummer, för att sedan kvävas till döds i gaskammare, talade Aylin Fazelian och applåderna markerade ett tydligt medhåll från åhöraran.
Kritiken var också hård mot Sverigedemokraterna.

– SD och NMR livnär sig på varandra. När Sverigedemokraterna bildades för 30 år sedan, bildades de av vitmakt-rörelsen och av nazister i SS-uniformer. Möteslokalerna pryddes av hakkors på väggarna. Det må vara så att SD idag bytt ut sina uniformer till dyra kostymer, men agendan är fortfarande densamma; att begränsa det fria och öppna samhället. I riksdagen driver de inte bara förslag om att fullkomligt sätta stopp för invandringen, utan också förslag om att inskränka kvinnors rättigheter och om att ändra mediegrundlagar så att journalisters yttrandefrihet begränsas. Vi inser då att kampen för demokratin inte är för alltid vunnen. Den måste vi vinna varje dag, underströk Aylin Fazelian.

Det stundande EU-valet dök också upp i det känslosamma och engagerande talet. Inte minst vikten av att rösta.

– Många tycker att Europaparlamentsvalet känns oklart och abstrakt. Det gör att folk inte röstar. Men verkligheten är att omkring 80 % av alla politiska beslut i Sverige idag styrs av EU-lagstiftning. Vi påverkas av den politik som förs på EU-nivå, men vi har också makten att bestämma vilken politik som ska råda i EU. Allt för länge har konservativa högerpartier dominerat Europaparlamentet. Och vi ser just nu hur utvecklingen i Europa på många sätt går åt helt fel håll. Högerextremismen mobiliserar i land efter land. De attackerar minoriteter, meningsmotståndare och fria medier. De urholkar rättsstaten och försvagar civilsamhället. Och de vill återuppväcka en blind nationalism, som gång på gång dragit ned Europa i avgrunden! De ska inte lyckas!

Avslutningen blev laddad, men budskapet om att stå upp för arbetarrörelsens grundvärderingar, tydligt. Hon manade till gemensam kraftsamling, även om den mest var riktade till partivänner.
– I ett Sverige och en omvärld präglad av många och komplexa utmaningar är det lätt att tappa hopp. Men det är inte ett alternativ. Vi påminner oss själva om att det inte är första gången fascismens vindar blåser över Europa. Det är inte första gången vi hör marscherande stövlar trampa på våra gator. Det finns bara ett sätt att slå tillbaka mot dessa krafter, det är när vi gör det tillsammans. Kamrater enade vi stå, söndrade vi falla. Låt oss fortsätta bygget av det starka samhället – tillsammans.

Kommunals Anna Skarsjö fick ingen lätt uppgift att ta över efter Aylins laddade framträdande, men gjorde sitt bästa genom att ta strid för löntagarnas rättigheter. Det innebar svidande kritik till Stefan Löfvén och hans regering.
– Det är ofattbara och helt oacceptabla inskränkningar i arbetsrätten som föreslås. Det innebär kortfattat mer makt åt arbetsgivarna och otryggare anställningar för löntagare. Det kan vi aldrig gå med på, dundrade Skarsjö.
Hon gav också Ale kommun en släng av sleven.
– Den sänkta nattarbetstiden för undersköterskor i äldremorsorgen som ska spara pengar medför inget annat än en större ohälsa. Färre kommer orka jobba heltid, vilket leder till sämre pensioner och till sist höjda utgifter för samhället.

Mer från händelser

Skogsbrand i Bohus

På torsdagseftermiddagen inträffade en skogsbrand i centrala Bohus. En stor…

Smugglade amfetamin – döms till fängelse

I mars dömdes tre personer, med koppling till Lödöse och…

Hästar skrämdes på flykt – bara Malle kom hem

Malle och Molly var oskiljaktiga i både hagen och stallet…

Här syns vargen!

NYGÅRD/HÅLANDA. En varg har setts spatsera runt mellan Hålanda och…

Senaste nytt

Ariana knockade AIF

Det blev fyra förlustfria matcher för Ahlafors IF innan FC…

Komfortabel hemmaseger för SBTK

SBTK studsade tillbaka efter det senaste nederlaget mot bottenlaget Vara…

Skogsbrand i Bohus

På torsdagseftermiddagen inträffade en skogsbrand i centrala Bohus. En stor…

Eldningsförbud i Ale och Lilla Edet

Det är extremt torrt i skog och mark. En brand…

ÄIK förlorade toppmötet

Båda lagen kom till spel med stort självförtroende och bara…

Snart dags för nationaldagsfirande

Förberedelserna har pågått länge och intensifierats de senaste veckorna. Nationaldagsfirandet…

Smugglade amfetamin – döms till fängelse

I mars dömdes tre personer, med koppling till Lödöse och…

Per trampade 160 mil på cykel i Danmark

För åtta år sedan cyklade Per Andersson Vätternrundan för första…

”Jag var både rädd och ledsen”

I slutet av 80-talet växte en liten flicka upp i…

Filip är Ales schackmästare

Enligt ungdomscoach Tommy Westers är det många ungdomar i Ale…

Sjukhusen blöder inte

Radio Göteborgs huvudnyhet under måndagen var att sjukhusen blöder i…

Fyra ungdomar prisades

Ale kommuns ungdomsstipendium ”Ett gott föredöme” delas ut till personer…

SBTK vann när Sveriges ”äldsta” damlag möttes

Sedan 1968 har Skepplanda BTK i obruten följd erbjudit damfotboll,…