KUNGÄLV. Ordförande för Förbundsdirektionen, Susanne Jönsson (S), lämnar sitt uppdrag. Hon riktar nu skarp kritik mot hanteringen runt utredningen av ledarskapet inom Bohus Räddningstjänstförbund.
– Jag känner mig tvingad att avgå, säger hon i en lång intervju.
Det var onsdagen den 29 september förra året som Susanne Jönsson i rollen som ordförande för Förbundsdirektionen fick ta emot en skrivelse från några medarbetare inom Bohus Räddningstjänstförbund.
– Det var en anmälan angående arbetsmiljön. Innehållet var anmärkningsvärt och oroande då ord som härskarteknik och tystnadskultur var återkommande. Några dagar senare hade jag ett möte med förbundschef Håkan Lundgren och där kom vi bland annat överens om att han fick möjlighet att arbeta hemifrån, om det kändes bäst för honom, berättar Susanne Jönsson.
Därefter följde flera möten med kommunledningen i Kungälv och Ale samt Förbundsdirektionen. Susanne Jönsson uppger att stämningen förändrades drastiskt.
– Stefan Ekwing (L), vice ordförande i direktionen, uppgav för kommunledningen i Ale och Kungälv att jag hade sagt upp Håkan. Vi hade ett möte i kommunhuset i Ale och jag kände mig trängd. Det var en hätsk stämning och till slut uppmanades jag att be Håkan om ursäkt, vilket jag gjorde men jag visste egentligen inte för vad. Jag hade inte sagt upp honom, säger Susanne Jönsson och fortsätter:
– Jag ville att vi skulle starta en utredning om förbundschefen, men direktionsstyrelsen höll inte med. De tyckte istället att vi skulle utreda samtliga med en ledande position inom BORF.
Jönsson förklarar att hon under en period uteslöts från flera möten med ägarkommunerna, Kungälv och Ale, samt Förbundsdirektionen.
– Jag blev inkallad till flera möten, men de ställdes in och det kändes som att alla vände mig ryggen. Jag blev utfryst för något som jag inte hade gjort.
Hon valde till slut att ta en time out från sitt uppdrag som ordförande i Förbundsdirektionen.
– Jag uppmanades att göra det och i januari kom nästa bakslag. Jag blev då inkallad på ett möte med Arbetarkommunen och där framkom det att jag som nytillträdd ordförande, på eget bevåg, ska ha signerat ett pensionsavtal, med Håkan Lundgren som ger honom rätt att gå i pension vid 62-års ålder.
Gjorde du det?
– Vi får backa bandet till 2020 då Stefan Ekwing var ordförande för direktionen. Han gjorde då en grundlig utredning om ett pensionsavtal för Håkan, och jag såg inget konstigt i det. Det drog dock ut på tiden och 2021, när jag blev ordförande, skulle avtalet signeras och det är jag som gjorde det, men i samma rum satt bland andra Stefan och Håkan.
Jönsson berättar att även hennes parti, Socialdemokraterna, då tappade förtroendet för henne.
– I januari presenterades kommunlistan i Kungälv och jag hade gått från att vara det sjunde namnet i Socialdemokraterna till plats 41. Direktionsstyrelsen samt de två ägarkommunerna meddelade därefter att de inte har något förtroende för mig längre – men den 23 mars skickade jag ett mejl till dem att jag skulle komma tillbaka, men det fick jag inte.
Hur ser du på utredningen som nu har kommit gällande ledarskapet inom BORF?
– Jag är djupt besviken. Jag har pratat med många anställda inom Bohus Räddningstjänstförbund och inget som de har sagt fanns med i utredningen.
Läs också: Anställda rasar – riktar skarp kritik mot utredningen
Varför avgår du nu?
– Jag känner mig tvingad att avgå eftersom det är ett massivt motstånd från båda ägarkommunerna samt direktionsstyrelsen.
Kritiken mot Susanne Jönsson har bland annat sitt ursprung i det pensionsavtal som hon signerat med Håkan Lundgren. Det var dock ett avtal som hennes företrädare Stefan Ekwing först arbetat fram.
– Jag var ordförande när diskussionen inleddes eftersom jag visste att det fanns sådana avtal inom räddningstjänsten. Jag undersökte grundligt om det var rimligt att utforma ett avtal. 2021 gick ansvaret över till Susanne som började agera på egen hand och det är hon som till slut skrev under.
Satt du i rummet då avtalet signerades?
– Susanne säger det, men jag har inget minne av det. Det är hon som skriver under i rollen som ordförande.
Stefan Ekwing bemöter också den riktade kritiken:
– När Susanne fick skrivelsen om missnöjet med ledarskapet inom BORF ville hon hemförlova Håkan och ta bort allt personalansvar. Jag fick reda på det och klargjorde att hon inte hade något stöd från mig. Det är otvivelaktigt att hon har gjort det här och därefter inleddes en infekterad process. Efter förhandlingar med räddningschefens fackförbund, Vision, har ett vite om 100 000 kronor landat på oss utifrån lagen om anställningsskydd, säger han.
Finns det något skriftligt dokument på uppsägningen?
– Nej, det gör det inte.
Ord står mot ord och Ekwing menar att det inte finns något förtroende för Susanne.
– Hon tog en time out i november på grund av att det inte fanns något förtroende för henne och förra veckan fick vi ett mejl om att hon ska komma tillbaka som ordförande. Vi i direktionen skickade då ut ett offentligt brev där det bland annat stod att vi ställer våra platser till förfogande om hon kommer tillbaka.
Det gjorde hon aldrig. I förra veckan meddelade Susanne Jönsson att hon lämnar sitt uppdrag som ordförande i Förbundsdirektionen.
Läs också: Inga svar i utredningen (ledare)