ÄLVÄNGEN. På tisdagsmorgonen genomförde Kommunal Ales en manifestation utanför Seniorcentrum.
Medlemmarna uppvaktade ledande tjänstemän och politiker inför deras möte.
– Vi motsätter oss bestämt ändringen av nattarbetspassens längd inom äldreomsorgen från tio till nio timmar, säger Sladjana Gustafsson, ordförande Kommunal Ale.
I bister vinterkyla samlades Kommunals medlemmar utanför de respektive entréerna till Ale Seniorcentrum för att uttrycka sitt missnöje över planerna på att förändra nattarbetspassen inom äldreomsorgen.
– Jag fattar ärligt talat inte vad som pågår i den här kommunen. Det här förslaget har varit uppe en gång tidigare, men genomfördes aldrig. Är det för att det är en ny politisk ledning som ärendet ska diskuteras igen? Våra medlemmar reagerar starkt, säger Sladjana Gustafsson.
– Enligt min mening är inte Ale kommun längre någon attraktiv arbetsgivare. Personalen flyr och man har inte råd att tappa fler undersköterskor.
Elena Fridfelt (C) är ny ordförande i Omsorgs- och arbetsmarknadsnämnden. Precis som många av sina politiska kollegor tog hon sig tid att prata med Kommunals företrädare innan mötet skulle börja.
– Politiken beslutar inte om arbetsscheman. Vi kommer däremot ställa ett antal frågor till verksamhetsledningen utifrån den information som vi fått till oss nu, förklarade Elena.
Ebba Gierow, sektorchef för arbete, trygghet och omsorg, möttes också av protesterna. Nattpersonal tog tillfället i akt att framföra sina åsikter personligen.
– Först och främst vill jag säga att jag har stor respekt för hur personalen upplever situationen. Vad det hela handlar om är att få en budget i balans. Många kommuner gör samma resa som vi. Med den här förändringen vill vi få till ett jämnare schema. Det får heller ingen negativ inverkan på kvalitén för den enskilde, säger Ebba Gierow och fortsätter:
– Ur hälsosynpunkt kan det dessutom vara en fördel med att få en timmes kortare arbetspass på natten. Just i det avseendet finns det emellertid en motsatt uppfattning också.
När skulle ert förslag om schemaändring kunna träda i kraft?
– Vi eftersträvar delaktighet i processen. Det får ta den tid som behövs, huvudsaken är att vi gör det på ett så bra sätt som möjligt, avslutar Ebba Gierow.