ALE. 45 procent av kommunfullmäktiges ledamöter har någon gång trakasserats och hälften av dessa har känt sig hotade. Det visar en ny undersökning som Alekuriren har genomfört.
– Det är inte en anständig eller rimlig arbetssituation, säger kommunalråd Mikael Berglund (M).
I förra veckans nummer av Alekuriren berättade kommunpolitikern Lena Orstadius om en vardag som innehåller hot och trakasserier.
– Det har stått personer utanför min bostad iklädda huvtröjor. Jag har också fått meddelanden där det står att jag borde hänga mig eller att de kan göra det åt mig. Oerhört obehagligt och läskigt, sa hon.
Lokaltidningen har nu genomfört en egen gallupundersökning där kommunfullmäktiges ledamöter har fått svara på frågor gällande trakasserier och hot. Resultatet visar att 45 procent av politikerna någon gång har trakasserats och att hälften av trakasserierna har skett på sociala medier.
– Klimatet har blivit hårdare. Det är som att en del människor släpper sina hämningar på sociala medier. De får lov att sprida hat mot andra. Jag har gjort ett aktivt val att inte vara med på Facebook och en anledning är att jag inte vill ta del av allt skitprat. Jag har klarat mig utmärkt utan det. Dock har jag vid några tillfällen blivit utsatt på sociala medier och det har jag fått återberättat för mig, säger kommunalråd Monica Samuelsson (S).
Hon fortsätter:
– Förr var det mer att ord mot ord och det kunde uppstå hätska diskussioner, men nu sker det mer på sociala medier och där finns inga gränser. Samtliga partier bör gemensamt göra ett politiskt avståndstagande mot trakasserier och hot.
Hälften av de som någon gång blivit trakasserad har också känt sig hotade.
– När jag gav mig in i det här jobbet var min första tanke att trakasserier var något som ingick och att jag fick tugga i mig det – men det synsättet har förändrats. Det är inte en anständig eller rimlig arbetssituation. Jag har själv anmält en del händelser och jag uppmanar alltid mina politiska kollegor att göra samma sak, säger Mikael Berglund.
Hur arbetar ni i partiet med den här frågan?
– Inför varje val har vi i Moderaterna som regel att alla ska vara med i en utbildning gällande hur man hanterar detta ämne. Trakasserierna ökar främst under valperioden och det är därför viktigt att man är förberedd, svarar Berglund.
Nästan en tredjedel av politikerna som trakasserats har polisanmält händelserna.
– Jag tror att det fortfarande lever kvar en gammal bild över hur det är att vara förtroendevald. Att det ingår i jobbet och att man därför är mer förlåtande mot trakasserier, men så får det inte vara. Dessa händelser måste anmälas till både polisen och kommunens säkerhetsavdelning, annars är det svårt för dem att göra en korrekt bedömning, säger Berglund och fortsätter:
– Som politiker är jag van vid att andra inte tycker som jag och så ska det vara – men var går gränsen för när det är en rimlig debatt till att det blir trakasserier och hot?
Tror du att fler unga väljer att avstå från att engagera sig politiskt på grund av det hårda klimatet?
– Jag tror snarare att det är fler som slutar eller väljer att inte ta tyngre uppdrag, vilket är väldigt problematiskt.
Robert Jansson, gruppledare för Sverigedemokraterna i Ale:
– Det är inte acceptabelt. Många kommunpolitiker engagerar sig ideellt och det är förfärligt att de får ta emot hot och trakasserier. Jag själv har bland annat fått en backspegel på bilen avsparkad. Samtidigt tycker jag att klimatet mot oss som parti har förbättrats under de senaste åren.
Hur arbetar ni i partiet med den här frågan?
– Inför att vi ska ut och företräda partiet är vi noggranna med förberedelserna. Det är viktigt att vi inte är ensamma och om någon drabbas finns det ett internt stöd inom partiet.
Läs också: Ett direkt hot