Eva Lejdbrandt, sektorchef för utbildning, kultur och fritid i Ale, har slutat med omedelbar verkan.
Efter en längre tids diskussion om ledning och styrning valde hon att säga upp sig.
– Vi är överens om att det är en bra lösning, men exakt hur villkoren kommer att se ut kan jag inte svara på idag, säger kommunchef Björn Järbur.
I juni 2014 tillträdde Eva Lejdbrandt tjänsten som sektorchef i Ale kommun. Drygt tre år senare lämnar hon posten. Det sker när Utbildningsnämnden är hårt pressad av en stram ekonomisk budgetram. Samtidigt har kommunledningen fört en diskussion om ledning och styrning i allmänhet och sektor utbildning i synnerhet.
– Just I denna viktiga fråga delar vi inte uppfattning och Eva landade då i att hon ville säga upp sig. Nu gick det väldigt fort. Vi fick beskedet i måndags, men insåg att det ändå var en fördel att tillsätta en interimslösning omgående. Det är bättre än att någon går kvar som har bestämt sig för att sluta. Sektor utbildning står dessutom inför en tuff utmaning och behöver ha en fungerande ledning, säger Björn Järbur.
Vad kostar detta skattebetalarna?
– Det är självklart inte en vanlig uppsägning med tre månadslöner, men vi är inte klara med det än. Att vi är beredda att tillämpa lite mer positiva villkor indikerar att vi trots allt tycker att det här är en bra lösning, svarar Järbur.
Uppdraget som sektorchef för utbildning, kultur och fritid beskrivs som ett av kommunens tuffaste. Ansvaret spänner över nästan 1 miljard kronor och cirka 1000 anställda. Nu ställs frågan om tjänstens ansvarsområde är för stort.
– Det är en relevant frågeställning. Därför är det viktigt att vi noga diskuterar igenom kravspecifikationen när vi nu ska rekrytera en ny chef. De närmsta medarbetarna och politiken får tillfälle att prata sig samman, säger Järbur.
Ale kommun upplever en historisk befolkningstillväxt, vilket ställer stora krav på investeringar i bland annat skola och barnomsorg. Det har medfört att verksamheterna under 2017 fått ett tufft ekonomiskt uppdrag att effektivisera.
Hur skulle du vilja beskriva sektorns förutsättningar för att klara sitt uppdrag?
– Situationen är inte unik för sektor utbildning. Det råder en lika stor utmaning i övriga verksamheter. Det är därför ledarskapet ställs på sin spets i hela organisationen. Det medför en del obekväma beslut. Prognosen för Utbildningsnämnden i den senaste rapporten visar på ett underskott runt 5, 5 miljoner kronor. Det är inte särskilt mycket med tanke på kostnadsmassan, men det kräver förändringar. Rent generellt gillar inte vi människor förändringar även om de är nödvändiga. Hur vi ser på detta beror på vilket perspektiv vi väljer att ha. Tittar vi på hur Ale kommun kommer att förhålla sig i jämförelse med jämförbara kommuner ser vi att Ale även efter våra förändringar kommer att stå sig väl i konkurrensen. Det gör mig trygg, avslutar Björn Järbur.
Rekryteringen beräknas vara klar till årsskiftet och tills vidare agerar Thorbjörn Jordansson tillförordnad sektorchef. Lokaltidningen har utan framgång sökt Eva Lejdbrandt för en kommentar.