ÄLVÄNGEN. Satsningen på en servicenämnd har burit frukt. Under 2019-2020 genomfördes besparingar på 15 miljoner kronor.
– Vi har fantastiskt duktiga och kreativa tjänstepersoner, konstaterar Servicenämndens ordförande Claes-Anders Bengtsson (KD).
Efter valet 2018 beslutade Koalitionen att tillföra en ny nämnd. Servicenämnden ansvarar för lokalförsörjning, lokalvård, vaktmästeri, kost, kommunens bilar och IT. Tidigare låg även bemanningsenheten under Servicenämnden, men denna avvecklades i början av året.
– Totalt har vi sparat 15 miljoner på två år och under 2021 är målet att hitta ytterligare 7 miljoner. Det är ett uppdrag som vi har stor respekt för. Det blir så klart svårare och svårare, säger Claes-Anders Bengtsson.
I april tillträdde Rickard Tassini som chef för sektor service med ansvar för 230 medarbetare. Hans fokus har varit att utveckla servicekulturen, styrning och ledning samt att skapa ordning i dokumenthanteringen.
– Vi vill vara det vi heter och jag känner att vi är en bra bit på väg. Sektor service är tämligen ny och det är spännande att få vara med från början. Vårt uppdrag har utvecklats och i år har vi fått till oss både IT och ansvaret för kommunens 200 bilar. Det sistnämnda är ett område som vi tror oss kunna hitta rationaliseringar inom och även effektivare sätt att använda bilarna på, säger Rickard Tassini.
LSS-boende
Nya förskolor tillhör vardagen för sektorn. I både Nol och Nödinge pågår det byggnation. I slutet av året kom också bygget av ett nytt LSS-boende igång i Skepplanda.
– Vi kommer att genomföra en grundlig översyn av kommunens lokaler. Statusrapporten ska ge svar på hur underhållsskulden ser ut. Hur ser det ut framåt? Ska vi riva eller går det att renovera? Redan i budgeten för 2021 har vi höjt underhållsbudgeten från 10 till 15 miljoner. Vi vet att det finns ett behov, säger Claes-Anders Bengtsson.
Kosten till skolor och omsorg är en stor post för sektorn. Ekologiska råvaror är dyra.
Närproducerat
– Vi diskuterar just nu om vi kan ersätta en del ekologiska råvaror med närproducerat och om vi kan öka andelen vegetariska rätter, berättar Claes-Anders Bengtsson.
En av sektorns hetaste frågor handlar om det nya kommunhuset. En styrgrupp är utsedd liksom en projektledare.
– Bollen är i rullning, men det är ett stort projekt som kommer ta tid. Det är många frågor som ska besvaras. Hur ser behoven ut i framtiden? Ska kommunen äga eller hyra och slutligen placeringen. Det var likadant med den nya skolan i Nol-Alafors. Brandsbo som slutligen blev fullmäktiges beslut fanns inte med i början, säger Rickard Tassini.
När Servicenämnden tillsattes var uppdraget tydligt att bidra till en effektivare användning av kommunens pengar.
– Vi lyfter på alla stenar och ifrågasätter mycket. Tjänstepersonerna har ett otroligt driv och samarbetet med politiken har varit enastående. Det känns som att det finns ett ömsesidigt förtroende, avslutar Claes-Anders Bengtsson.