SURTE. En läkare på Kungälvs sjukhus opererade bort en fettknuta på Leifs ben med lokalbedövning. Det visade sig vara cancer, som spred sig till lungan.
– Det gör mig arg och besviken, säger Leif Larsson till Alekuriren.
Allt började för tre år sedan. Surtebon Leif Larsson, 56, gick till vårdcentralen för att undersöka en stor knöl på ena låret. Han skickades därefter vidare till Kungälvs sjukhus som opererade bort knutan med lokalbedövning – något som Göteborgs-Posten var först med att berätta.
– På vårdcentralen sa de att jag skulle få en kallelse till Sahlgrenska. Därför blev jag förvånad när jag blev kallad till Kungälvs sjukhus i stället. Läkaren tog bort knutan med lokalbedövning och han drog bort den med fingrarna, berättar Leif till Alekuriren.
Knutan skickades för provtagning och efter några veckor fick Leif ett samtal från sin vårdcentral. Han fick då reda på att det inte var en fettknuta, utan den ovanliga cancerformen sarkom.
– En kvinna ringde och berättade att ”fettvävsknutan” var den ovanliga cancerformen sarkom. Så får det inte gå till. Det finns vårdrutiner som tydligt säger att man ska remitteras till ett sarkom-team om man kommer in med en sådan knuta som jag hade. Annars är det stor risk att cancern sprider sig i kroppen genom ingreppet, säger Leif och fortsätter:
– Hade inte läkaren rört tumören hade jag haft större chans att överleva. Vanligtvis brukar man säga att det är 80 procents chans att överleva sarkom, men nu var det runt 20 till 30 procent. En oro växte över att livet kunde ta slut och det gör mig arg och besviken.
Han opererades två gånger på Sahlgrenska och genomgick därefter runt 30 strålbehandlingar. Två år senare stod det klart att Leif hade fått metastaser i lungan.
– De togs bort för ett år sedan och efter det drabbades jag också av en propp i benet, berättar Leif, som nu är fri från cancer och går på kontroller var tredje månad.
Leif har fått 100 000 kronor från patientförsäkringen i ersättning för vårdskada och Kungälvs sjukhus har gjort en Lex Maria-anmälan.
– Alla kan göra fel, men det här är väldigt allvarligt. På röntgenplåtarna syns det tydligt att det inte är en fettknöl. Jag har försökt att prata med läkaren som gjorde detta, men han har inte svarat mig. Jag har blivit bitter på sjukvården efter det här, säger Leif.
Jacob Wulfsberg är chefläkare på Kungälvs sjukhus.
– Jag tycker att detta är mycket allvarligt. Det leder till en försenad behandling och det är väldigt beklagligt. Det fanns olika riktlinjer kring utredningsgången men inte någon enhetlig rutin i kombination med otillräckligt underlag från vårdcentral. Vid genomgång av händelsen kan man konstatera att man borde ha tagit reda på mer fakta inför utredningen, säger han till GP.