Striderna är över i Ale GK. Svenska Golfförbundet har slagit fast att styrelsen som valdes på årsmötet i december är den som regerar. Det digitala årsmötet den 19 maj, där en ny styrelse valdes, underkändes på grund av brister i hur kallelsen hanterats.
Foto: Jessica Lindén
Striderna är över i Ale GK. Svenska Golfförbundet har slagit fast att styrelsen som valdes på årsmötet i december är den som regerar. Det digitala årsmötet den 19 maj, där en ny styrelse valdes, underkändes på grund av brister i hur kallelsen hanterats. Foto: Jessica Lindén

Striden är över i Ale GK

ALVHEM. Striden är över, den sittande styrelsen som valdes i december sitter kvar i Ale GK.
Svenska Golfförbundet underkänner det extra digitala årsmötet som hölls den 19 maj.
– Nu hoppas jag att vi kan återgå till ett normalläge med sans och balans, där alla umgås med varandra, säger Sigvard Sundelid, revisor och talesperson för styrelsen.

Turbulensen har varit stor i Ale GK och turerna har varit många, inte minst för medlemmarna. I slutet av januari blev det känt att klubbens mest kända ansikte, tränare och golfchef, Henning Lundström, lämnat Kungsgården där han tjänstgjort i 25 år. En grupp medlemmar reagerade kraftigt och krävde med stöd av paragraf 22 i klubbens stadgar ett extra årsmöte. Här ville gruppen ställa sittande styrelse till svars. Den 25 april arrangerades ett kaotiskt årsmöte som både var digitalt och fysiskt. Hybriden kraschlandade och mötet fick avbrytas. Enligt vad som sades skulle förhandlingarna återupptas inom 14 dagar och när så inte skedde kallade utbrytarfalangen till ett nytt årsmöte. Detta arrangerades digitalt den 19 maj. Den sittande styrelsen ogiltigförklarade mötet redan innan det ägt rum och i princip deltog bara de som som sympatiserade med paragraf 22-grupperingen. Det medförde att den sittande styrelsen avsattes och en ny valdes. Besluten på detta extra årsmöte överklagades omgående av sittande styrelse.

Juridiska nämnden i Svenska Golfförbundet fick i uppdrag att ta ställning och besluta om vem som egentligen styr i Ale Golfklubb. I fredags kom beskedet. Den juridiska nämnden anser att den sittande styrelsen som valdes i december 2020 fortfarande är i regerande ställning. Det extra digitala årsmötet som hölls 19 maj hade inte utlysts korrekt enligt stadgarna. 75 medlemmar hade aldrig fått någon kallelse och det hade heller inte annonserats på klubbens hemsida. Den sittande styrelsen tog också initiativ till en poströstning som ägt rum under de senaste veckorna. I veckan som gick kom resultatet. 557 medlemmar deltog varav 382 svarade ja till att ge sittande styrelsen fortsatt förtroende, 166 svarade nej samt 9 röstsedlar var ogiltiga.
– Allt detta sammantaget bekräftar att styrelsen har ett stort stöd bland klubbens medlemmar. Det känns också bra att 557 medlemmar deltog i poströstningen. Det vittnar om ett brett engagemang i föreningen. Nu hoppas jag att vi kan ta vara på detta och gemensamt staka ut framtiden för Ale GK. Det är alldeles för stora värden på spel för att strida internt, säger Sigvard Sundelid.

Hos falangen som drivit på för att avsätta den sittande styrelsen och tillsätta en ny var besvikelsen stor med förbundets utslag.
– Personligen accepterar jag vad förbundet skriver i sitt avgörande. Kallelsen ska publiceras på hemsidan, men vi vägrades den möjligheten och därmed var vi egentligen chanslösa. Hur demokratiskt det är kan man alltid diskutera. För min egen del lämnar jag det här nu och ska bara spela golf, säger Johan Ewaldh som lanserades som ordförande i den alternativa styrelsen.

Alla strider till trots gläds Sigvard Sundelid åt hur verksamheten på Kungsgården har utvecklats under året.
– Vi har aldrig haft fler medlemmar. Det är också fler som spelar här idag än på 15 år och alla funktioner i föreningen fungerar bättre än på mycket länge. Styrelsen har gjort rätt förändringar och nu ser vi ett positivt resultat, men självklart finns det fortfarande saker att förbättra. Jag hoppas att det stora engagemang som finns för att utveckla klubben kan bestå och komma alla medlemmar till gagn. Jag hoppas att vi kan dra åt samma håll, sida vid sida.

Mer från händelser

Boende i Nödinge uppmanas spara på vattnet

Vattenläckan upptäcktes under natten och arbetet med att lokalisera läckaget…

Man misshandlad i bilen

Vid 02.20, natten till tisdag, larmades polisen till centrala Älvängen…

Räddade vården i snökaoset

Frivilliga Resursgruppen (FRG) består av utbildade ideella krafter som fungerar…

Kille uppgavs ha spottat på Paludan – frias

Den dansk-svenske högerextremisten Rasmus Paludan har väckt starka reaktioner då…

Senaste nytt

Tito kan bli egyptisk landslagsman

Tito Gad flyttade med sin pappa till Sverige från Egypten…

Åk 6 på Alboskolan är bäst i klassen

Årskurs 6 på Alboskolan består av två klasser och drygt…

”En överprestation om vi håller oss kvar”

Under torsdagen arrangerade Ettanfotboll årets upptaktsträff i Stockholm. På plats…

Så påverkas trafiken i Bohus av arbeten

Ett större och betydligt mer omfattande arbete kommer att ske…

Skår IBK blir Skepplanda BTK 

I slutet av september stod det klart att Skår IBK:s…

Kulturbyggnader i behov av renovering

Servicenämnden föreslår att kommunfullmäktige anslår ett investeringsmedel om 6,6 miljoner…

Eko-bonden Tina ger sig ut i butikerna

Tina Åkesson och hennes man Hans köpte Kärra Mellomgården i…

Kommunhus kan göras om till utbildningslokaler

I sin lokalförsörjningsplan 2023-2032 har Samhällsbyggnadsförvaltningen uppgett att behovet av…

Modellkoncept för jämställdhet

Likvärdig service och jämställd resursfördelning till olika grupper av kvinnor…

”Det är otroligt roligt”

I 275 av landets kommuner arbetar fler män än kvinnor…

LN-70 toppar kvalserien

LN-70 har hittills spelat fyra matcher i kvalserien till HockeyTvåan…

”De som redan har det tufft får det ännu svårare”

Försörjningsstöden har inte skjutit i höjden ännu, men larmklockorna ringer…

Jack & Brolle till Café Torpet

”Visor och Grimascher” är en hyllning till Cornelis Vreeswijk där…