Kampen för fortsatt golf i Nödinge går vidare.
Arkivbild: Alekuriren.
Kampen för fortsatt golf i Nödinge går vidare. Arkivbild: Alekuriren.

Turbulent årsmöte i Nödinge Golfklubb

NÖDINGE. Det blev ett stormigt årsmöte för Nödinge Golfklubbs medlemmar.
Sittande ordförande och kassör fick lämna sina poster.
– Det var en kupp från Backa Säteri IF för att få ett avgörande inflytande i Nödinge GK och i förlängningen pengarna, anser Börje Hermansson som ej valdes om till kassör.

Golfen är en infekterad historia i Nödinge. Det började med en bitter skilsmässa inför säsongen 2013 mellan den ideella föreningen Nödinge GK och den privata golfentreprenören Ulf Runmarker, som äger banan vid Backa Säteri. Parterna var överens om att samarbetet inte fungerade och gick skilda vägar.
Nödinge Golfklubb blev en intresseförening som på egen hand har tillvaratagit sina medlemmars intressen. Med 400 000 kronor på banken fanns det goda förutsättningar.
– Vi har inte tagit in några nya medlemmar utan föreningens syfte har varit att pengarna ska gå tillbaka till de som har betalt in dem. Det har skett genom golfresor och olika aktiviteter. Många spelar hos närliggande klubbar och där har vi kunnat bidra med subventioner, säger Börje Hermansson.
Något mer samarbete med golfbanan i Nödinge har aldrig varit aktuellt. I höstas deklarerade således Ulf Runmarker, som efter separationen från Nödinge GK tappade ett betydande antal medlemmar, att han tröttnat på att själv finansiera golfverksamheten i Nödinge. Han beslutade om omedelbar nedläggning. Alternativet var en drastisk höjning av medlemsavgifterna, något som bolagsstämman inte accepterade.
Istället visade den nybildade ideella föreningen Backa Säteri IF intresse av att försöka ta över driften. Förhandlingar har pågått under hela vintern. Finansieringen är en självklar knäckfråga och i en treårsbudget har föreningen ansökt om att få låna en halv miljon av Ale kommun. Det råder politisk oenighet kring frågan och svaret har än så länge uteblivit. En eventuell kommunal borgen diskuteras.
Initiativtagarna till Backa Säteri IF är också medlemmar i Nödinge GK och innan årsmötet presenterades en motion som överraskade styrelsen. Intentionen var helt enkelt att likvidera föreningen och låta behållningen övergå till Backa Säteri IF för att finansiera satsningen på att överta golfbanan.

Ingen emot
– Det är ingen som är emot att golfbanan räddas i Nödinge, men det finns regler och stadgar att följa i en förening. Styrelsens uppdrag är att garantera medlemmarnas intressen och du får varken gynna eller missgynna någon. Flera av våra medlemmar bestämde sig för att spela på andra banor när det bara blev nio hål och inga planer på nya realiserades. Nödinge GK har idag en verksamhet som gagnar alla våra medlemmar, både de som har fortsatt att spela i Nödinge och de som gått vidare. Den här motionen innebär att vi ska tänka om och bortse från stadgar, verksamhetsplaner samt ingångna löften. Plötsligt ska alla pengar bara gynna de som vill främja golfen i Nödinge. Styrelsen beslutade därför att låta en jurist bedöma huruvida motionen kunde behandlas på årsmötet eller ej. Juristens bedömning var att så inte kunde ske. Därför valde vi att inte göra motionen till ett beslutsärende på årsmötet, utan den var istället med som en diskussionspunkt. Det beslutet känner vi oss väldigt trygga med, redogör Börje Hermansson.
Styrelsen för Nödinge GK hade inte före årsmötet tillfrågats om en sammanslagning och det har inte heller förts något resonemang kring den framtida driften av golfbanan.

Kupp
– Det hade varit hur naturligt som helst att ställa frågan till oss och då hade vi kanske kunnat medfinansiera genom ett skäligt bidrag baserat på hur många av våra medlemmar som vill spela i Nödinge. Istället väljer man ett kuppliknande agerande och skapar en fruktansvärt dålig stämning i hela samhället, säger Hermansson.
Mötesdeltagare har vittnat för tidningen om en mycket hätsk stämning, grova tilltal och upprörda känslor under årsmötet.
Det blev inte bättre när valen skulle förrättas. En majoritet av medlemmarna saknade förtroende för delar av styrelsen. Både ordföranden, Berny Karlsson, och den mångårige kassören, Börje Hermansson, stod för omval. Dessa föreslogs också av valberedningen, men det fanns fler förslag. Varken Berny eller Börje fick årsmötets fortsatta stöd. Till ny ordförande valdes istället Mikael Svahn.

Inga kommentarer
– Jag vill inte lämna några kommentarer idag. Jag beklagar den situation som har uppstått och den stämning som råder. Nu måste allt få lugna sig. På måndag träffas den nyvalda styrelsen för ett första möte. Då bestämmer vi hur vi går vidare, sa Svahn kort i telefon.
Dagen efter årsmötet mötet valde Nödinge GK:s sekreterare, Kerstin Öberg, som hade ett år kvar på sin mandatperiod, att lämna styrelsen med omedelbar verkan.
Den nyvalda styrelsen har att förvalta 150 000 kronor som Nödinge GK har kvar av de 400 000 kronor som fanns när föreningen valde att lämna samarbetet med Ulf Runmarker och golfen på Backa Säteri.
– Det är ju inga pengar som är värda att göra bort sig för. Att dessa plötsligt bara ska komma en annan förening till del är knappast förenligt med regelboken. De borde i så fall först ha föreslagit en stadgeändring och låtit medlemmarna diskutera fram en plan. Allt gick för fort och nu är det flera som inte ens hälsar på varandra. Det är fruktansvärt, säger Börje Hermansson.
I Nödinge GK finns idag 113 medlemmar och för att ändra i stadgarna krävs två tredjedelars majoritet. Det lär bli fler stormiga möten i Nödinge, men en majoritet av medlemmarna på årsmötet har tveklöst pekat ut en ny riktning för föreningen.

Mer från händelser

Skogsbrand i Bohus

På torsdagseftermiddagen inträffade en skogsbrand i centrala Bohus. En stor…

Smugglade amfetamin – döms till fängelse

I mars dömdes tre personer, med koppling till Lödöse och…

Hästar skrämdes på flykt – bara Malle kom hem

Malle och Molly var oskiljaktiga i både hagen och stallet…

Här syns vargen!

NYGÅRD/HÅLANDA. En varg har setts spatsera runt mellan Hålanda och…

Senaste nytt

Polisen sökte förgäves efter misstänkt blottare vid Hälltorpsjön

Polisen letade under eftermiddagen efter en misstänkt blottare runt Hälltorpsjön…

Polisen sökte förgäves efter misstänkt blottare vid Hälltorpsjön

Polisen letade under eftermiddagen efter en misstänkt blottare runt Hälltorpsjön…

Polisen sökte förgäves efter misstänkt blottare vid Hälltorpsjön

Polisen letade under eftermiddagen efter en misstänkt blottare runt Hälltorpsjön…

Polisen sökte förgäves efter misstänkt blottare vid Hälltorpsjön

Polisen letade under eftermiddagen efter en misstänkt blottare runt Hälltorpsjön…

”Deras roll är viktigare nu”

I förra veckans nummer av tidningen berättade eldsjälen Inga-Britt Karlbom…

Ariana knockade AIF

Det blev fyra förlustfria matcher för Ahlafors IF innan FC…

Komfortabel hemmaseger för SBTK

SBTK studsade tillbaka efter det senaste nederlaget mot bottenlaget Vara…

Skogsbrand i Bohus

På torsdagseftermiddagen inträffade en skogsbrand i centrala Bohus. En stor…

Eldningsförbud i Ale och Lilla Edet

Det är extremt torrt i skog och mark. En brand…

ÄIK förlorade toppmötet

Båda lagen kom till spel med stort självförtroende och bara…

Snart dags för nationaldagsfirande

Förberedelserna har pågått länge och intensifierats de senaste veckorna. Nationaldagsfirandet…

Smugglade amfetamin – döms till fängelse

I mars dömdes tre personer, med koppling till Lödöse och…

Per trampade 160 mil på cykel i Danmark

För åtta år sedan cyklade Per Andersson Vätternrundan för första…