Det gamla gästgiveriet i Skepplanda har satt Ale på kartan, men inte på ett sätt som har glatt någon.
Det gamla gästgiveriet i Skepplanda har satt Ale på kartan, men inte på ett sätt som har glatt någon.

Underskriften blev hennes fall

ALE. Moderaternas gruppledare i Ale, Carina Fontenay, lämnade idag med omedelbar verkan sina politiska uppdrag.
Medias rapportering från försäljningen av Vadbacka Gästgiveri till en motorförening med koppling till Hells Angels blev för tuff.
– I ett läge som detta är det bäst för alla parter att hon kliver åt sidan, säger kommunalråd Mikael Berglund (M).

På annandag jul sålde krögarna Michael Blomfeldt och Jonas Fontenay Vadbacka Gästgiveri i Skepplanda. Som köpare står den ideella föreningen TCB Motor som polisen omedelbart kopplar till den beryktade MC-föreningen Hells Angels (HA).
– Det stämmer att vi efter många års försök äntligen lyckats sälja krogen. Det fanns två köpare, varav en kunde betala. Vi sålde till en ideell motorförening. I övrigt har jag inga kommentarer, säger en fåordig Michael Blomfeldt.

Carina Fontenay (M) lämnar sina politiska uppdrag.

Den kritiserade affären kryddas av att hälftenägaren, Jonas Fontenays fru, Carina Fontenay godkänt affären med sin namnteckning på köpekontraktet. Den moderata toppolitikern fick snabbt medias strålkastare på sig. I Göteborgs-Posten och i GT/Expressen svor hon sig fri från inblandning och sade sig vara helt ovetande om köparens koppling till HA.
– Att köparna har denna typ av bakgrund är chockartat för mig. Vi hade ingen aning om det, säger Carina Fontenay till GP.

Uttalandet besväras av att det redan ett par veckor innan försäljningen ägde rum cirkulerade ett brett rykte om att en affär mellan ägarna och HA var nära förestående.
– Det nådde aldrig mig på riktigt allvar. Vid något enstaka tillfälle hörde jag någon nämna HA, men det gick så många rykten just då. Jag hade bara hört att köparen var ett fastighetsbolag, berättar Carina för Alekuriren.

På juldagen, innan den sista festen i gästgiveriets regi, läggs alla papper för försäljningen på bardisken. Det är dags för signering. Ägarna skriver under och makarna Carina Breidensjö och Carina Fontenay godkänner affären.
– Jag bevittnade bara namnteckningen och såsom maka godkände jag att han fick sälja. Jag kollade varken vem köparen var eller vad som stod på papperet, erkänner Fontenay.

Det blev förödande. Det var ett upprättat köpekontrakt hon skrev under och köparen var inget fastighetsbolag. Det var TCB Motor, en ideell förening, vars båda firmatecknare enligt polisen är fullvärdiga medlemmar i Hells Angels. Carinas namnteckning var ett godkännande av affären.

– De jobbar ofta såhär för att slippa presentera sig som HA när de köper fastigheter. Nu pågår ett intensivt polisarbete för att ta reda på vad syftet med köpet är. Om de har tänkt göra gästgiveriet till en klubblokal så är det en jättedålig idé med tanke på placeringen vid Forsvallen. Vi kommer att göra allt som står i vår makt för att motverka detta, säger Theodor Smedius, lokalpolisområdeschef Kungälv-Ale.

På måndagskvällen sammanträdde Moderaterna i Ale och efter samtal med Carina Fontenay meddelade den moderata gruppledaren på tisdagen att hon tar time out. Hon lämnar sina uppdrag på obestämd tid, men kommer att sitta kvar i kommunfullmäktige.

–  Utifrån senaste dagarnas skriverier i media och ryktesspridningar i kommunen har jag tillsammans med min familj beslutat mig för att ta en time-out från mina politiska uppdrag i Ale kommun förutom min plats i kommunfullmäktige.  Under tiden jag reflekterar över situationen ämnar jag att anmäla förhinder till dessa möten. Jag tycker att det mediadrev och den ryktesspridning som förekommer mot mig som person och gentemot min familj är djupt orättvis och det gör mig väldigt ledsen. Jag är oerhört tacksam över allt stöd jag fått av mina partikollegor, men framförallt är jag djupt rörd av det stöd som många alebor ger mig, både via mail, sms och telefonsamtal.

För lokaltidningen uttrycker Carina Fontenay också en stor ånger över att inte ha engagerat sig hårdare i affären.

– Det som har hänt är så tragiskt. Jag får betala ett oerhört högt pris för att min man och hans kollega har sålt sin fastighet och jag insåg aldrig att det kunde vara min ensak att granska den. Jag har varken mördat, förskingrat, missbrukat eller varit otrogen, men döms nu hårdast av alla. Det är verkligen politikens baksida.

Läs också: Ale kommun i krismöte med polisen 

Mer från händelser

Hus i lågor: ”Kommer brinna ner”

Klockan 19.21 på torsdagskvällen larmades polis, räddningstjänst och ambulans till…

Fängelsedömd alebo på rymmen

Det var i mars i år som mannen dömdes i…

Cyklist död – blev påkörd av bil

Larmet om en trafikolycka på länsväg 2002 i Lödöse kom…

Nekas nummerplåt: ”Stötande”

En alebo har lämnat in en ansökan till Transportstyrelsen om…

Senaste nytt

Hus i lågor: ”Kommer brinna ner”

Klockan 19.21 på torsdagskvällen larmades polis, räddningstjänst och ambulans till…

Torbjörn kör vidare i pappas fotspår

Gustaf Gustafsons Åkeri grundades den 9 oktober 1931. Det första…

Snart dags att välja gymnasieskola

Vi har intervjuat en gymnasieelev, Shamim Sarmadi, som går sitt…

Änglar på Älvängens Julmarknad

– Vi hoppas på bra väder och mycket folk på…

Ett hjärta som klappar för Kenya

När Katarina Johansson åkte på safari till Kenya 2012 var…

William gör allt för sitt Surte IS

Han började spelade fotboll ganska sent när han som tolvåring…

Fängelsedömd alebo på rymmen

Det var i mars i år som mannen dömdes i…

Tågtrafiken påverkas: ”Längre restider”

Det omfattande arbetet med Västlänken fortsätter att påverka tågtrafiken. Under…

Han ska leda BORF framåt

Efter ett turbulent år med ett utbrett missnöje bland de…

Swansons invigde nya lokaler

Swansons grundades i Göteborg 1986 för att året därpå flytta…

Nytt rekordår för Nolcupen 

Under den gångna helgen var det full fart i både…

Ny multiarena i Nol

– Här var tidigare en asfaltsyta med tennisnät som ingen…

Ananda Thai i nya lokaler

Omflyttning sker på Ale Torg. I fredags var det Ananda…