Utredning kring ledarskapet inom BORF klar 

NÖDINGE. Utredning av ledarskapet inom Bohus Räddningstjänstförbund är klar och har nu presenterats. I den framkommer det bland annat att det finns brister inom kommunikation, dialog, samverkan och delaktighet. 
– Nu ska vi försöka lösa det här, säger Håkan Lundgren, förbundschef, under fredagens pressträff. 

Det var i november förra året som Alekuriren rapporterade om att anställda riktade kritik mot ledningen inom Bohus Räddningstjänstförbund. I ett öppet brev, som skickades till kommunledningen i både Ale och Kungälv, framgick det bland annat att den operativa verksamheten har blivit lidande till förmån för den förebyggande. Dessutom rapporterades det om underbemanning och en utbredd tystnadskultur.

Förbundsdirektionen startade då en utredning som leddes av HR-chefen i Kungälvs kommun, Ann-Charlott Backström. Hon förmedlade vidare uppdraget till pe3 företagshälsa, som nu har genomfört organisatorisk och social arbetsmiljökartläggning inom Bohus Räddningstjänstförbund. 

Under torsdagen presenterades resultatet för de anställda inom BORF och på fredagen bjöds media in till ett möte på kommunhuset i Nödinge med Stefan Ekwing (L) och Bernt Lundborg (S) från Förbundsdirektionen samt förbundschef Håkan Lundgren.

– I skrivelsen som inkom till bland annat direktionens ordförande riktades grava anklagelser från några enskilda personer om att det skulle råda en tystnadskultur samt härskarteknik från ledningen. Då hade vi ett möte och beslutade att ta in konsultstöd för att genomföra en utredning. Vi ville ta reda på hur det verkligen låg till, säger Stefan Ekwing och fortsätter:

– Totalt 71 personer har intervjuats, samtliga som har chefspositioner och all heltidspersonal. Det är nästan halva antalet anställda, vilket gör det här till en väldigt omfattande utredning.

I utredningen, som Alekuriren har tagit del av, redogörs en del brister. Det handlar främst om bristfällig kommunikation och dialog samt samverkan och delaktighet.

Vidare nämns i intervjuerna att det behövs arbetas med kommunikationen från ledningen. Medarbetarna behöver prata med varandra och inte om varandra. Det förekommer ryktesspridning inom medarbetarleden.” står det bland annat.

– Det är konstaterat i rapporten att det finns en del saker som behöver bli bättre som har med internt arbete att göra. Utredningen visar att det finns brister i delaktighet och dialog, kommunikation och samverkan liksom synpunkter på ledningens lyhördhet och brist på stöd samt återkoppling mellan chefsleden. Det framgår också att det finns viktiga förbättringsområden vad avser både ledarskapet, den psykosociala arbetsmiljön liksom arbetsklimatet. Däremot är det tydligt att räddningsinsatserna fungerar bra och vi har inte fått några klagomål kring det, säger Stefan Ekwing.

Bernt Lundborg fortsätter:

– Varför visste vi i direktionen ingenting om detta? Det grundar sig i att vi som direktion arbetar mest med övergripande frågor och långsiktighet. Vi har från direktionens sida tydligt sagt att vi är jättenöjda med ledningens arbete när de gäller de punkter som vi normalt pratar om: budget, årsbokslut, utredningar och investeringsplaner. Vi ser sällan den mjuka delen som är längre ner i kedjan och vi träffar väldigt sällan brandmännen. Därför kom det som en överraskning för oss och i resultatet ser vi att det finns förbättringspotential på vissa ställen.

Enligt uppgifter till Alekuriren finns det ett brett missnöje till ledningen, kan ni bortse från det? 

– Nej det kan vi inte. Det finns ett klart behov av ökad dialog och det beror på att det inte har funnits några forum för diskussion. Då är det svårt att få till ett samtal. Det behöver vi förbättra. Det har vuxit ett misstroende under det senaste halvåret och en polarisering mellan vissa medarbetare och ledningen, men det gäller inte samtliga anställda, svarar Ekwing.

Håkan Lundgren: 

– Det är naturligtvis tråkigt att det har tagit den här vändningen och de senaste månaderna har varit jobbiga, både för ledare och medarbetare.  Rapporten visar att vi har saker att förbättra och utifrån det perspektivet är det positivt. Det här ska vi nu gemensamt ta tag i. Vi kommer att gå igenom rapporten och diskutera i grupp.

Med tanke på vad som framgång i skrivelsen om tystnadskultur och härskarteknik, är ni inte oroliga för att medarbetarna inte har svarat ärligt i utredningen? 

– Alla har haft personliga samtal och konsulterna har meddelat att det har varit en stor öppenhet. Rapporten tror vi på, den visar sanningen. Inte en enda gång under hela utredningen har tystnadskultur och härskarteknik kommit upp, svarar Ekwing.

Bernt Lundborg avslutar:

– Ingen människa kommer att lämna BORF på grund av den här utredningen, men vi ska tillsammans med ledningsgruppen och de anställda ta fram någon form av plan där vi tillsammans når en förbättring i relationerna och dialogerna.

Läs mer om utredningen i kommande nummer av Alekuriren.

Mer från händelser

Boende i Nödinge uppmanas spara på vattnet

Vattenläckan upptäcktes under natten och arbetet med att lokalisera läckaget…

Man misshandlad i bilen

Vid 02.20, natten till tisdag, larmades polisen till centrala Älvängen…

Räddade vården i snökaoset

Frivilliga Resursgruppen (FRG) består av utbildade ideella krafter som fungerar…

Kille uppgavs ha spottat på Paludan – frias

Den dansk-svenske högerextremisten Rasmus Paludan har väckt starka reaktioner då…

Senaste nytt

De öppnar sitt hem för barn och ungdomar

Som åttaåring blev Petra placerad på ett familjehem första gången.…

Lagkaptenen: ”Något stort på gång”

De flesta spelarna i Ahlafors IF har aldrig tidigare gjort…

Norrby-lägret har koll på AIF

Boråslaget kom näst sist i Superettan 2022 och är således,…

Lindström klar för AIF

Med två dagar kvar till seriepremiären i Ettan Södra presenterar…

Uppdraget: Rädda kontraktet i Ettan

På lördag spelar Ahlafors IF den historiska hemmapremiären i Ettan…

Yogan är en självklar del i Petras liv

Petra Avebring är ursprungligen från Värmland, flyttade till Göteborg för…

”Ale måste satsa för att vinna”

I 13 år har Johan Trouvé varit vd för Västsvenska…

Påskfirande på Bohus fästning

Förra årets påskevent lockade cirka 2 500 besökare. Om väderleken…

”En utmaning att nå topp tre”

Ahlafors IF, herr Serie: Ettan Södra. Premiär: Norrby IF (h),…

Befolkningstillväxten har avtagit

En befolkningsprognos är en kvalificerad uppskattning av hur befolkningen väntas…

Alafors Bil & Maskin sopar rent

Alafors Bil & Maskin styrde om sin verksamhet i slutet…

Ny kyrkoherde i Starrkärr-Kilanda

Hon växte upp i ett kristet hem på Donsö, blev…

Nybildade bostadsrätter i Surte

Bostadsrättföreningen bildades i samband med att tidigare fastighetsägare gick ut…