NÖDINGE. Ale och Ghanizi i Botswana utbyter erfarenheter i ett demokratiprojekt finansierat av ICLD och Sida.
Nyligen lanserade Ghanzi district invånardialogen som metod och berömmet från landets kommunminister haglade även över Ale.
”Vi delar egentligen bara med oss av vår kunskap, men har också mycket att lära av dem. De har verkligen lyckats sätta dialogen i fokus”, säger Ales utvecklingsledare Joachim Wever.
I ett treårigt projekt mellan Ghanzi district i Botswana och Ale kommun står invånardialogen överst på agendan. För en kort sidan var representanter från Ale inbjudna till en ceremoni och lansering av Ghanzis arbete med att förbättra dialogen. Det blev en dag att minnas.
– Det var en fantastisk upplevelse. Hundratals åskådare, svensk nationalsång, svenska flaggor, Ales kommunflagga och en åsnevagnsparad klockan sex på morgonen. Ministern för Botswanas kommuner och landsbygdsutveckling var där och öppningstalade. Självklart även Ghanzis kommunledning, guvernörer och hövdingar, berättar Joachim Wever som hade sällskap av Håkan Spång, administrativ chef i Ale, Cecilia Stedt, kommunsekreterare samt Inga-Lill Andersson (S), kommunfullmäktiges ordförande.
Projektet är nu inne i en genomförandefas och i Ghanzi har förberedelserna varit grundliga.
– Invånardialogen är både djupt och brett förankrad. Där har vi något att lära. Alla kommunala tjänstemän och politiker är överens om hur dialogen ska fungera, då blir allt mycket lättare när du kommer till genomförandet ute i byar. Nu gäller det att få invånarna i byarna att känna samma engagemang, säger Håkan Spång.
Att skapa en stark dialog med invånarna är primärt, men det grundläggande syftet är att förbättra barn och ungas situation.
– De har starka argument och menar att dialogen är ett sätt att motverka fattigdomen. Det finns ett större allvar där än här, menar Cecilia Stedt.
För Ales del handlar det också om att utveckla dialogen med kommuninvånarna. Ortsutvecklingsmötena är ett verktyg som använts länge, men som behöver utvecklas.
– Jag tror att vi upplever vårens ortsmöten i nuvarande form för sista gången. Vi måste komma vidare och utveckla dialogen. Inte bara skicka ut företrädare för kommunen som står och svarar på frågor som ställdes ett halvår tidigare, säger Inga-Lill Andersson och tillägger:
– Vi vill att dialogen med invånarna ska bli mer omfattande och beröra fler frågor. Exakt hur det här ska fungera vet jag inte idag, men det är hög tid att vi blir kreativa och konstruktiva i detta arbete.
Under året ska Ale som ett led i projektet presentera en handbok om principerna för invånardialogen.
En forskare från Förvaltningshögskolan vid Göteborgs Universitet följer och analyserar Ales utbytesprojekt med Ghanzi.
– Vi är noga med att understryka för aleborna att hela detta projektet med Botswana är finansierat av ICLD (Internationellt centrum för lokal demokrati) och SIDA, säger Joachim Wever.
I maj ska ett nytt internationellt utbytesprojekt skapas. Det syftar till att minska avhoppen från grundskolan. Här ska Budesti i Moldavien, Ghanzi i Botswana och Ale medverka.
Fotnot: I veckans nummer av Alekuriren har bilder från ett tidigare besök i Botswana av misstag publicerats. Bilderna på denna sida är från ceremonin i februari i år. Vi ber alla inblandade om ursäkt.