Fredrik Westberg kom hem till en översvämmad källare. Efter det har han varit i konflikt med kommunen.
– Man blir alldeles matt, säger han.
Det var i augusti för fyra år sedan som Fredrik Westberg kom hem till sin villa i Älvängen efter en långhelg i föräldrarnas torp i Hålanda. Det hade regnat och han möttes då av att källaren var översvämmad.
– Jag såg direkt vad som hade hänt. Det var vatten överallt. Jag gick upp till VA-anläggningen som ligger här ovanför och upptäckte att det var totalstopp i brunnen, berättar han.
Ovanför Fredriks hus rinner bäck som leder ner till en brunn. Kommunen ansvarar för anläggningen och vid den här perioden hade det regnat kraftigt under en dag, enligt Fredrik.
– Dagen efter kom Anders Alfredsson (parkchefen) hit och tittade på det. Jag pratade med honom på telefon flera gånger och fick ett väldigt bra bemötande och han skulle försöka ta tag i det så fort som möjligt, men det skulle förändras, berättar han.
En tredjedel av källaren blev förstörd och Fredrik ville att kommunen skulle betala självrisken på 10 000 kronor.
– Jag ville även att de skulle ordna anläggningen. Nu har de röjt undan en del skog, byggt en stenkrans runt brunnen som nu har fått ett topplock. Men det ska finnas där från första början. Kommunen måste ha en plan B, menar Fredrik.
Kommunens försäkringsförmedlare blev inkopplad, men 2014 fick Fredrik ett nej från kommunen gällande självrisken. Han beslutade sig då för att göra en anmälan till mark- och miljödomstolen.
– I svaret från försäkringsförmedlaren står det att det har tätnat i gallret, men kommunen tog in advokater och då började allt. De hittade på nya anledningar till översvämningen, advokaterna ifrågasatte tidpunkten för videoinspelningen eller att vi hade blivit drabbade av ett 100-årsregn men det var inget 100-årsregn de här dagarna, berättar han.
I våras kallades parterna till ett möte i kommunhuset, men tre veckor före avsatt tid fick Fredrik beskedet att de inte kommer att sitta ner och diskutera.
– Då meddelade kommunen att de upptäckt att gällande VA-anläggning inte ligger inom detaljplanerat område. De yrkade därför på att ärendet skulle läggas ner eller drivas som civilmål, vilket bifölls av mark- och miljödomstolen, berättar Fredrik.
I källaren finns det fortfarande spår från översvämningen och enligt Fredrik lär det dröja innan den är återställd.
– Vi känner att vi inte orkar längre. Man blir alldeles matt. Jag misstänker att fler har haft det här problemet tidigare. Vi har två småbarn och vi vågar därför inte ta den ekonomiska risken som det skulle innebära att driva vidare ärendet, säger han.
Alekuriren har varit i kontakt med kommunens parkchef Anders Alfredsson, som inte vill uttala sig kring ärendet. Det försvåras även av att Carita Sandros, tidigare chef på sektor samhällsbyggnad, har slutat.