NÖDINGE. Vikingagården är delvis räddad.
Idag undertecknade den ideella föreningen Ale Vikingagård, byalaget, tillsammans med Ale kommun ett nyttjandeavtal.
– Det har varit en lång process, men nu känns det bra att alla bitar har fallit på plats, säger en av eldsjälarna, Camilla Lisleby.
Protestvindarna blåste starka i våras när Ale kommun förklarade att vikingagården i Häljered inte skulle drivas vidare. Under den mest välbesökta vikingamarknaden någonsin med 2700 besökare på två dagar kraftsamlade Ales ”vikingar”. Under ett informationsmöte med Ale kommun någon vecka senare såddes ett frö om att låta vikingagården övergå i föreningsdrift. Turerna och diskussionerna har sedan dess varit många, men i tisdags var ett avtal framme. Ale Vikingagård, byalaget, kommer på ideell basis att hålla liv på gården och sköta om det imponerande hövdingahuset. Exakt vilken verksamhet som kommer att bedrivas är inte klart, men föreläsningar, gillen, barnkalas, möhippor och svensexor är ganska givna inslag. Den viktigaste aktiviteten är dock bara en månad bort.
– Vikingamarknaden är årets höjdare och vi har redan 400 föranmälda vikingar från hela Europa som vill komma. Arrangemanget äger rum lördag 30 april och söndag 1 maj. Tiden är knapp för alla förberedelser, men vi har varit med tidigare och samarrangerat med kommunen så det ska nog gå bra, säger byalagets Petra Öhberg.
Föreningen har tecknat ett tillsyns- och nyttjandeavtal med Ale kommun samt ett arrendeavtal avseende marken. Avtalstiden sträcker sig till 1 juni nästa år.
– Det är ett standardavtal med samma villkor som för övriga föreningar i samma situation. Det är inga specialregler, men vi hoppas att det här är början på något nytt och att vi kan utveckla vårt samarbete med byalaget, säger Klas Arvidsson, enhetschef, Ale Fritid.
Lisa Haeger, kulturchef i Ale, har varit kommunens motpart i dialogen med byalaget och hon var mycket nöjd när avtalet signerades.
– Som vanligt önskar man att det hade gått fortare, men långsamt mal kommunens kvarnar… Det har varit viktigt att få rätsida på allt och nu känns det som att alla parter är överens. Inventeringen av allt som finns på vikingagården har tagit tid. Idag kan vi blicka framåt och jag tror det finns många saker som kommunen och föreningen kan göra tillsammans för att främja gården. Vi har haft en intensiv dialog i ett halvår och den hoppas jag ska fortsätta, säger hon.
Den lilla kritik som har funnits rör det bristande underhållet av det stora hövdingahuset. Taket är i behov av tjära, mössen har tagit plats på insidan och delar av väggarna är misstänkt angripna av svamp.
– Vi säger inte emot, men för tillfället har vi inga pengar i budgeten för att utföra någon renovering. Ser vi att föreningen får snurr på sin verksamhet, att intresset skjuter fart, motiverar det en diskussion om eventuella insatser framöver, säger Klas Arvidsson och byalagets Camilla Lisleby fyller i:
– Så vitt vi kan bedöma är det inget som är riktigt akut. Det viktigaste är att vi kommer igång och nu är det marknaden som gäller.
Ale Vikingagård, byalaget, är idag en helt ideell förening med ett tiotal eldsjälar. Alla har de historien som en gemensam passion och de hoppas att fler vill dela den.
– Historia är viktigt, särskilt för våra barn. De behöver veta mer om sitt ursprung och miljön runt vikingagården är unik och ett bra avbrott från vardagen med datorer och mobiltelefoner. Här är det bara tyst och lugnt, säger Petra Öhberg.