Vildsvin härjade i Nödinge

TEXT: Per-Anders Klöversjö
22 januari 2017 kl. 21:09

NÖDINGE. Ann Andreassen har bott på Skräddarns väg 2 i Nödinge i fem år.
Hon har aldrig tidigare sett något vildsvin i området.
Det har hon inte gjort nu heller, men dessvärre har hon fått se vad de kan orsaka.

När Ann Andreassen tittade ut över tomten på lördagsmorgonen var trädgården mer eller mindre förvandlad till en åker. Även om hon aldrig sett något liknande förstod hon direkt vad som hänt.

– Ja, jag har ju läst om vildsvin och visst har vi tänkt tanken att det skulle kunna hända. En granne hade sett ett vildsvin för en tid sedan, men varken vi eller den tidigare ägaren som bott här länge har drabbats förut, säger Ann Andreassen.

Det mest fascinerande och obegripliga är att vildsvinen lyckas böka upp mer än halva tomten, utan att väcka någon uppmärksamhet förrän skadan är gjord.
– Vi hörde inte ett ljud och ändå ser det ut som en jordfräs har dragit fram. Det är ofattbart, säger Ann till lokaltidningen.

Vildsvinen slog till natten eller tidig morgon till lördagen. Följande natt satte Ann sin klocka för att med jämna mellanrum vaka över trädgården. Delar av framsidan har fortfarande klarat sig och hon kände att det fanns en risk att de skulle återvända.

– Jag vet inte vad de har för vanor, men för säkerhets skull så gick jag upp och kollade var tredje timme. Jag hade tänkt slå med två grytlock om jag upptäckte att de återvänt. Jag tänker att de kan bli ett jätteproblem om de får fäste i området, berättar Ann.

Hon suckar när hon blickar ut över tomten.
– Det här kommer att kräva mycket arbete att iordningställa. På måndag får vi kolla vad försäkringsbolaget säger och vi är tacksamma för alla tips vi kan få för att förhindra att det händer igen.

Vildsvinen bökar i gräset för att finna föda och det milda vädret gör det mer gynnsamt. Ett rätt draget elstaket ger ett nästintill hundraprocentigt skydd, då vildsvinen är mycket känsliga för ström.

 

TEXT:

Per-Anders Klöversjö

info@alekuriren.se