Ale bidrar

Ris och ros tillhör jobbet på en lokaltidning. Som Alepatriot missar vi inte chansen att glädjas eller känna lite extra stolthet över den egna kommunen när tillfälle ges. Samtidigt måste vi också skriva om det som är mindre bra. Förhoppningen är att bidra till utveckling och förbättring.

Veckan som gick gav en positiv boost. Att återigen få möjligheten att följa Ales egen internationella entreprenörsutbildning (YEE) har alltid tillhört de stoltaste ögonblicken på året. Denna upplaga utgjorde inget undantag. Deltagare från nio länder, däribland Ryssland och Georgien. Nationer som vi kanske inte i grunden hyser något större förtroende för, men som ger en utbildning som YEE en unik dimension. Jag läste för ett tag sedan en debattartikel om Sveriges behov av att närma sig Nato för att hålla ryssen på avstånd. Alla har inte kommit så långt i sitt analysarbete av konflikthantering och verkar inte heller förstå att just vapen och militära pakter sällan lägger grunden för fred.

Jag skulle däremot vilja hålla med den engelska professorn i entreprenörskap Roger Mumby Croft, mannen bakom pedagogiken i YEE, när han säger att gemensamma utbildningsinsatser är grunden för en långsiktig fred. Genom att skapa vänskapsband mellan nästa generation ryssar och ungdomar från väst lägger vi grunden för en hållbar fred. Att se hur ungdomar från skilda länder och kulturer samarbetar under en vecka, har kul tillsammans, äter ihop och diskuterar framtiden i Europa får åtminstone jag en mycket positiv bild av vad som komma skall. Det är bara det att den äldre generationens ledare på många håll, inte bara i öst, måste lämna över makten först.

Jag pratade lite extra med deltagare från Ryssland och Georgien. De uttryckte en stor beundran över Sverige. Med den upplevelsen och bilden på näthinnan hos fler kommer vi aldrig behöva diskutera Nato som en trygghetsåtgärd. Ryssen lär inte komma om vi bygger broar istället för murar.

Deltagarna från öst fascineras över våra pedagoger som ständigt påminner om att det inte nödvändigtvis måste finnas ett svarsalternativ som är rätt. Det kan finnas flera olika lösningar på ett och samma problem. Det gäller bara att kritiskt granska, vilket som är mest lämpligt att välja.

Ale är med YEE defintivt med och bidrar till freden i Europa. Tårögda skiljdes deltagarna i projektet åt, men som vanligt fast beslutna om att återses i framtiden.

Det finns mer att vara stolt över. Jag var på måndagsförmiddagen inbjuden till en förhandstitt på den nya Kronaskolan i Älvängen. På lördag är det öppet hus och jag rekommenderar alla att göra ett besök. Jag säger bara: ”Wow, vilken häftig skola!”

Mer från ledare

Språket är nyckeln

Trots att vi är på tryggt avstånd från det fasansfulla…

De trotsar allt väder

Så var ännu en semester till ända. Juli blev utifrån…

Helt rätt, ändå fel

Byggbranschen har det extremt tufft just nu. Förra veckan var…

Sjukhusen blöder inte

Radio Göteborgs huvudnyhet under måndagen var att sjukhusen blöder i…

Senaste nytt

Kocevski segerskytt för Ahlafors IF

Ahlafors tog sin sjunde seger för året och tog sig…

SBTK kan säkra seriesegern

Skepplanda BTK har 41 inspelade poäng och leder division 4…

Andreas satsar på roadracing

Fordon med två hjul har alltid intresserat Andreas Kumpumäki och…

Ny ”måste-match” för AIF ikväll

Ettan södra går in i ett avgörande skede. Ahlafors IF…

Musikläraren släpper nytt

Kalle Carlsson kommer från ett musikaliskt hem och i tidig…

Uppskattad frukost på Da Vinciskolan

Förra året vann fem skolor gratis frukost under tre veckor.…

Han är Surtes nye ordförande

Som liten pojk följde Fredrik Gerlin Surtes storhetstid i bandy.…

”Min son vill inte vara där”

Föräldern, som vill vara anonym, berättar att sonen tidigare gick…

Svårt att rekrytera till fritidshemmen

Under hösten 2021 förbättrades personaltätheten på fritidshemmen tillfälligt i Ale,…

Lärarbrist: ”Kommer inte att räcka”

I Ales kommunala förskolor går det, enligt den senaste statistiken…

Emma vill få fler kvinnor att engagera sig

För några år sedan gick Emma Mouvitz med i ungdomsrådet…

Ale och Lilla Edet klättrar i ranking

Efter Lerum, som ökar med 44 placeringar, är Lilla Edet…

”Det finns en enorm potential i bolaget”

Fredrik Johansson är sedan i våras ny styrelseordförande i Alebyggen.…