Veckans samtalsämne har varit skolan. Förslaget och senare beslutet om att begränsa fritidsledarnas tjänstgöring dagtid i den kommunala skolan väckte känslor och åsikter. En med ale-ögon sett mycket omfattande demonstration ägde rum i onsdags. Cirka 350 ungdomar deltog och uttryckte sin mening utanför kommunhuset i Alafors. Ungdomarna tog inte bara ställning för sina fritidsledare, utan markerade framför allt sin frustration över att inte ha fått vara med i processen och att informationen inte delgivits dem i exempelvis det nybildade ungdomsrådet. En utbredd demokrati och större delaktighet även från ungdomar ställer nu krav som det politiska systemet kanske inte riktigt har förutspått. Hanteringen av ärendet med fritidsledarna blir en nyttig läxa, det har nog alla insett.
Beslutet är också ett första bevis på att den nya organisationen i Ale kommun har sina brister. Tidigare låg Ale Fritid under samma nämnd som skolan, men är sedan årsskiftet placerat i den nya Kultur- och fritidsnämnden. Dennes ordförande, Jan Skog (M), som hamnade i blåsväder när han desperat försökte föra fram bakgrunden till beslutet, har egentligen bara sagt att hans budget inte har plats för fler fritidsledare. Om Utbildningsnämnden och skolan anser att det Ale Fritids insatser på högstadiet är nödvändiga får de ta ansvar för det beslutet och därmed stå för finansieringen.
Demonstrationen mobiliserades genom Facebook, en social sajt på nätet, som ungdomar effektivt använder för att sprida budskap. Dialogen där är öppen för vem som helst att följa, men det hade nog varit mer klädsamt om det bara varit ungdomar som deltagit där. Det var deras demonstration och något mer bränsle än det som redan förelåg behövdes inte. När politiker gick in och yttrade sig fick demonstrationen plötsligt politiska förtecken, vilket var olyckligt – inte minst för de ungdomar som bara tog ställning för sina fritidsledare. Nu ansåg bland andra Jan Skog att demonstrationen var ”påhejad” av oppositionen och det blev därmed lite fel fokus. Att den debatten flammade upp berodde på att demonstrationens initiativtagare var Kristina Raad, ordförande för SSU i Ale. Plötsligt hamnade 350 ungdomar i ett politiskt stormöga och det tror jag aldrig var avsikten.
Beskedet om det låga söktrycket till Ale gymnasium diskuterades också flitigt den gångna veckan, inte minst i kommunledningen. Vad detta mynnar ut i får vi nog snart svar på. Det jag själv har kunnat lyssna mig till är att det finns en fast beslutsamhet över att försöka få skeppet Ale gymnasium på rätt köl igen och att sätta kurs mot en helt ny identitet. En del beslut som är positiva för Ale gymnasium togs redan innan chockbeskedet om att bara 83 elever sökt till skolan. Det var att låta grundskola och gymnasium ligga under en och samma förvaltning. Ska Ales ungdomar i större utsträckning än tidigare välja vårt gymnasium krävs att det finns en tät dialog och en bra samverkan med kommunens samtliga högstadieskolor. Vidare måste innehållet i skolan vara minst lika attraktivt som det Göteborg erbjuder. Att erbjuda vissa utbildningar på engelska tror jag skulle vara en bra ambition och något som höjer statusen på skolan. Språkkunskaper är en av nycklarna för att komma in på en arbetsmarknad som blir allt mer global i framtiden. Vidare har Ale kommun redan goda kontakter med framstående engelska universitet och professorer inom entreprenörskap och kreativt tänkande. Utnyttja dessa. Gör en omstart, acceptera en inledningsvis mindre elevgrupp men se till att de som väljer Ale bär fanan högt. Det vet jag att många redan gör, men vi kan inte blunda för antagningsnämndens resultat att allt färre väljer Ale gymnasium. Därför måste något göras. Ale gymnasium var unik när den öppnade och Sverigeledande inom elevdemokrati och elevinflytande. Nu måste vi hitta en ny image. Vad programutbudet ska bestå av tror jag eleverna i större utsträckning kan bidra med. Gör en enkät, analysera och utvärdera.
Att försöka skapa ett par praktiska inriktningar med kopplingar till vårt lokala näringsliv är en annan god idé. Bara för att du inte är lämpad att gå ett nationellt teoretiskt program ska du inte utvisas från kommunen. Vi måste självklart kunna erbjuda bra praktiska program tillsammans med exempelvis ett antal mekaniska verkstäder och bilverkstäder.
Nu gäller det att inte bara måla mörka moln, tala hellre om framtiden för nya ”Ale kreativa gymnasium”.