Ale kreativa gymnasium

Ledare Alekuriren v11 2011. Klicka på rubriken för att läsa!

Veckans samtalsämne har varit skolan. Förslaget och senare beslutet om att begränsa fritidsledarnas tjänstgöring dagtid i den kommunala skolan väckte känslor och åsikter. En med ale-ögon sett mycket omfattande demonstration ägde rum i onsdags. Cirka 350 ungdomar deltog och uttryckte sin mening utanför kommunhuset i Alafors. Ungdomarna tog inte bara ställning för sina fritidsledare, utan markerade framför allt sin frustration över att inte ha fått vara med i processen och att informationen inte delgivits dem i exempelvis det nybildade ungdomsrådet. En utbredd demokrati och större delaktighet även från ungdomar ställer nu krav som det politiska systemet kanske inte riktigt har förutspått. Hanteringen av ärendet med fritidsledarna blir en nyttig läxa, det har nog alla insett.

Beslutet är också ett första bevis på att den nya organisationen i Ale kommun har sina brister. Tidigare låg Ale Fritid under samma nämnd som skolan, men är sedan årsskiftet placerat i den nya Kultur- och fritidsnämnden. Dennes ordförande, Jan Skog (M), som hamnade i blåsväder när han desperat försökte föra fram bakgrunden till beslutet, har egentligen bara sagt att hans budget inte har plats för fler fritidsledare. Om Utbildningsnämnden och skolan anser att det Ale Fritids insatser på högstadiet är nödvändiga får de ta ansvar för det beslutet och därmed stå för finansieringen.

Demonstrationen mobiliserades genom Facebook, en social sajt på nätet, som ungdomar effektivt använder för att sprida budskap. Dialogen där är öppen för vem som helst att följa, men det hade nog varit mer klädsamt om det bara varit ungdomar som deltagit där. Det var deras demonstration och något mer bränsle än det som redan förelåg behövdes inte. När politiker gick in och yttrade sig fick demonstrationen plötsligt politiska förtecken, vilket var olyckligt – inte minst för de ungdomar som bara tog ställning för sina fritidsledare. Nu ansåg bland andra Jan Skog att demonstrationen var ”påhejad” av oppositionen och det blev därmed lite fel fokus. Att den debatten flammade upp berodde på att demonstrationens initiativtagare var Kristina Raad, ordförande för SSU i Ale. Plötsligt hamnade 350 ungdomar i ett politiskt stormöga och det tror jag aldrig var avsikten.

Beskedet om det låga söktrycket till Ale gymnasium diskuterades också flitigt den gångna veckan, inte minst i kommunledningen. Vad detta mynnar ut i får vi nog snart svar på. Det jag själv har kunnat lyssna mig till är att det finns en fast beslutsamhet över att försöka få skeppet Ale gymnasium på rätt köl igen och att sätta kurs mot en helt ny identitet. En del beslut som är positiva för Ale gymnasium togs redan innan chockbeskedet om att bara 83 elever sökt till skolan. Det var att låta grundskola och gymnasium ligga under en och samma förvaltning. Ska Ales ungdomar i större utsträckning än tidigare välja vårt gymnasium krävs att det finns en tät dialog och en bra samverkan med kommunens samtliga högstadieskolor. Vidare måste innehållet i skolan vara minst lika attraktivt som det Göteborg erbjuder. Att erbjuda vissa utbildningar på engelska tror jag skulle vara en bra ambition och något som höjer statusen på skolan. Språkkunskaper är en av nycklarna för att komma in på en arbetsmarknad som blir allt mer global i framtiden. Vidare har Ale kommun redan goda kontakter med framstående engelska universitet och professorer inom entreprenörskap och kreativt tänkande. Utnyttja dessa. Gör en omstart, acceptera en inledningsvis mindre elevgrupp men se till att de som väljer Ale bär fanan högt. Det vet jag att många redan gör, men vi kan inte blunda för antagningsnämndens resultat att allt färre väljer Ale gymnasium. Därför måste något göras. Ale gymnasium var unik när den öppnade och Sverigeledande inom elevdemokrati och elevinflytande. Nu måste vi hitta en ny image. Vad programutbudet ska bestå av tror jag eleverna i större utsträckning kan bidra med. Gör en enkät, analysera och utvärdera.

Att försöka skapa ett par praktiska inriktningar med kopplingar till vårt lokala näringsliv är en annan god idé. Bara för att du inte är lämpad att gå ett nationellt teoretiskt program ska du inte utvisas från kommunen. Vi måste självklart kunna erbjuda bra praktiska program tillsammans med exempelvis ett antal mekaniska verkstäder och bilverkstäder.

Nu gäller det att inte bara måla mörka moln, tala hellre om framtiden för nya ”Ale kreativa gymnasium”.

Mer från ledare

Från flaskpost till brevbärare, Putin och ortsmöten som försvann

Kommunikation är tidlöst och människan har alltid kommunicerat på ett…

Osmaklig kampanj

Kommunstyrelsens ordförande Mikael Berglund (M) hamnade i skottgluggen när kommunfullmäktige…

Skam den som ger sig

Attityd och inställning är a och o. Den gångna veckan…

Vad är en centralort?

Ja, ni läste rätt. Årsredovisningen för Ale kommun ska 2023…

Senaste nytt

Lindström klar för AIF

Med två dagar kvar till seriepremiären i Ettan Södra presenterar…

”En utmaning att nå topp tre”

Ahlafors IF, herr Serie: Ettan Södra. Premiär: Norrby IF (h),…

Befolkningstillväxten har avtagit

En befolkningsprognos är en kvalificerad uppskattning av hur befolkningen väntas…

Alafors Bil & Maskin sopar rent

Alafors Bil & Maskin styrde om sin verksamhet i slutet…

Ny kyrkoherde i Starrkärr-Kilanda

Hon växte upp i ett kristet hem på Donsö, blev…

Nybildade bostadsrätter i Surte

Bostadsrättföreningen bildades i samband med att tidigare fastighetsägare gick ut…

”Du blir starkare och ditt självförtroende växer”

Ale Boxningsklubb vill att så många som möjligt ska utöva…

MECA i Älvängen har blivit Bilxtra

För 16 år sedan startade Marcus Börjesson en bilverkstad i…

Heta tips för padelspelare och nybörjare

Vi ville ta reda på tips på hur man blir…

Pogab tog med plåtlådan till riksdagen

Kompetensförsörjning är ett ämne som Mathias Mattson brinner för. Trots…

Edethus säljer för att investera i nytt

Åtta månader har gått sedan Sanny Mattelin tillträdde vd-rollen på…

Från flaskpost till brevbärare, Putin och ortsmöten som försvann

Kommunikation är tidlöst och människan har alltid kommunicerat på ett…

Regnbågsfärgade nummer på ryggen

Att öppet stötta hbtq-rörelsen är ingen ny företeelse för Lödöse…