Ale måste växa

Ale växer så det knakar och med detta ökar också behoven av en utbyggd kommunal service. Svårigheten med det är att skatteintäkterna från nya alebor dröjer två år, medans kostnaderna i form av till exempel skolor och förskolor uppstår direkt. För att lösa det ökade investeringsbehovet har den politiska majoriteten tvingats att tänka nytt i budgetarbetet för 2017. Nytt och nytt, man har ändrat synsätt på finansieringsmodell. Tidigare har målet varit att direktfinansiera med 50% eget kapital. En ambitiös inställning som är svår att leva upp till när investeringarna passerar 300 miljoner årligen. Den politiska majoriteten, de rödgröna och Aledemokraterna, föreslår nu att höja lånedelen. Att helt enkelt lånefinansiera en större andel.

En och annan kommer säkert att rynka på näsan och påtala riskerna med en större belåning, men alternativet att inte svara upp och bejaka tillväxten när allt fler vill bosätta sig i Ale vore än värre. Investeringarna kommer att bära frukt, fler alebor innebär högre skatteintäkter och ett bättre underlag för handeln i Ale. Ett stärkt lokalt näringsliv betyder också att det skapas fler arbetstillfällen i Ale. Det ena ger det andra, men nu handlar det om att växla upp och skapa förutsättningar för att skjuta fart på tillväxten. Som vanligt när du investerar tungt är det självklart viktigt att göra det ansvarsfullt med hänsyn till nästa generation för ”den som står i skuld är icke fri”.

Det känns som att politiken och tjänstemannastaben har gjort noggranna överväganden. Verksamheterna får inga utökade ramar 2017, men samtidigt inte heller några sparkrav. Omsorg- och arbetsmarknadsnämnden får ett tillskott redan i år på 4,5 miljoner för att genomföra åtgärder som personalen just nu jobbar fram. Det är ett sätt möta Kommunals starka kritik. Om det räcker för att blåsa eld upphör återstår att se, men det är i alla fall en fingervisning om att kommunledning lyssnar och att kritiken har tagits på allvar.

Strax före budgetpresentationen bjöd familjen Kent Nilsson med etableringsansvarig in till en pressträff där handelsplats Älvhem presenterades. Familjen som delvis ligger bakom Kungälvs Träs nyetablering på Svenstorp i Älvängen tar nu ytterligare ett steg. Med ICA som dragplåster byggs 8000 kvm i ett plan och 364 p-platser. Anläggningen tar plats söder om Kungälvs Trä. Satsningen grundas även den på tillväxten i Ale. Det är med andra ord inte bara kommunen själv som satsar och tror på framtiden. Näringslivets etableringar kräver ett ökat kundunderlag för att få ett lyckat utfall, därför kan vi inte bromsa nu. Ale måste helt enkelt växa.

Mer från ledare

Sjukhusen blöder inte

Radio Göteborgs huvudnyhet under måndagen var att sjukhusen blöder i…

Positiv inflation

Det har varit publikfester i tidningens spridningsområde från fredag kväll…

Den eviga frågan

Redan i valrörelsen 1998 var frågan om ett nytt kommunhus…

Vårtecken!

Våren är äntligen här och med den kommer vi att…

Senaste nytt

Bil voltade av vägen

Under onsdagsmorgonen larmades räddningspersonal till Norra Kilandavägen i Nödinge efter…

Blågult kalas av bästa märke

Det blev ett blågult kalas av bästa märke när Alebyggen…

Misstänkt blottare vid Hälltorpsjön

Polisen letade under eftermiddagen efter en misstänkt blottare runt Hälltorpsjön…

”Deras roll är viktigare nu”

I förra veckans nummer av tidningen berättade eldsjälen Inga-Britt Karlbom…

Ariana knockade AIF

Det blev fyra förlustfria matcher för Ahlafors IF innan FC…

Komfortabel hemmaseger för SBTK

SBTK studsade tillbaka efter det senaste nederlaget mot bottenlaget Vara…

Skogsbrand i Bohus

På torsdagseftermiddagen inträffade en skogsbrand i centrala Bohus. En stor…

Eldningsförbud i Ale och Lilla Edet

Det är extremt torrt i skog och mark. En brand…

ÄIK förlorade toppmötet

Båda lagen kom till spel med stort självförtroende och bara…

Snart dags för nationaldagsfirande

Förberedelserna har pågått länge och intensifierats de senaste veckorna. Nationaldagsfirandet…

Smugglade amfetamin – döms till fängelse

I mars dömdes tre personer, med koppling till Lödöse och…

Per trampade 160 mil på cykel i Danmark

För åtta år sedan cyklade Per Andersson Vätternrundan för första…

”Jag var både rädd och ledsen”

I slutet av 80-talet växte en liten flicka upp i…