https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2020/09/ledare-1.jpg

Ale svartmålas

Även om vi är många som länge har förstått att Alebacken kommer att fortsätta lysa grön så kändes det tungt att läsa artikeln om att skidåkning på sportlovet inte går att rädda. Ett hårt slag för skidsugna ungdomar, entusiaster i backen – och inte minst ekonomiskt för föreningen.

Vi är bortskämda med att ha en egen skidanläggning, trots vårt geografiska läge. På ideell basis har föreningen Alebacken gjort det möjligt att allt som oftast erbjuda skollediga barn och ungdomar chansen att kasta sig ner för pisten under sportlovet. Hade det bara hängt på ideell kraft, en positiv attityd och inställning så hade Alebacken lyst vit även i år. Det är nästan motvilligt som föreningen ställde upp på en intervju om att backen inte kommer att vara snöklädd till vecka sju. I Alebacken råder nämligen en närmast gränslös optimism och det är förstås en förutsättning när man lever på hoppet om snö och minusgrader på våra breddgrader. Det är bara att applådera och hålla tummarna för att de inte hoppas förgäves.

Polischefer kommer och går. Under de senaste fyra åren har lokalpolisområde Kungälv-Ale haft fyra olika chefer. Teodor Smedius ersattes 2019 av Christian Nylén som lämnade över till Daniel Norlander förra året och som nu ersätts av Maaret Dahlqvist som blir den första kvinnan att leda polisområdet. Kontinuitet brukar vara en framgångsfaktor när det gäller ledarskap och det finns nu all anledning att fundera kring varför polischeferna inte blir kvar längre på posten i just Kungälv-Ale.

Däremot finns det inga skäl att klandra resultatet. Det är tydligt att polisområde Kungälv-Ale hittat en bra modell. De är allt mer synliga och även om våra kollegor på Göteborgs-Posten vill svartmåla Ale som en missbrukarkommun vet alla insatta att sanningen bakom siffrorna om den drogrelaterade brottsstatistiken är ett resultat av framgångsrikt polisarbete. I polisens och Ale kommuns medborgarlöfte utlovades riktade insatser mot drogmissbruk och narkotikahandel. Det har haft effekt och att man har lyckats slå till mot kriminella med koppling till narkotika är enbart positivt även om journalister uppenbarligen kan dra helt andra slutsatser, såsom att missbruket skulle ha ökat i Ale. Ja, det är bara att beklaga. Noterbart är också att antalet anmälda brott minskade i Ale under 2022 (läs sid 13).

Om vi ska tala om missbruk är den undersökning som CAN – Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning – genomför varje år en intressant läsning. Den borde naturligtvis utgöra en viktig källa om syftet är att prata missbrukets utveckling i kommunen. Den senast genomförda bland ungdomar i Ale skedde våren 2022. Den visar att drogmissbruket sjunker i Ale, tvärtemot rubriksättarens slutsats i söndagens GP. Att Ale kommun stack ut i jämförelse med övriga kommuner i Göteborgsregionen har att göra med polisens olika prioriteringar. I Ale har dessa brott varit under luppen, medan man i andra kommuner exempelvis har jobbat hårt med gängkriminalitet.

Så oroliga alebor, droger är lika lättillgängliga här som i andra kommuner varför vi alltid måste vara uppmärksamma och ta kampen mot drogerna gemensamt. På skolgården, i föreningslivet och på arbetsplatsen. Men situationen är inte värre i Ale än i andra jämförbara kommuner.

Mer från ledare

Från flaskpost till brevbärare, Putin och ortsmöten som försvann

Kommunikation är tidlöst och människan har alltid kommunicerat på ett…

Osmaklig kampanj

Kommunstyrelsens ordförande Mikael Berglund (M) hamnade i skottgluggen när kommunfullmäktige…

Skam den som ger sig

Attityd och inställning är a och o. Den gångna veckan…

Vad är en centralort?

Ja, ni läste rätt. Årsredovisningen för Ale kommun ska 2023…

Senaste nytt

De öppnar sitt hem för barn och ungdomar

Som åttaåring blev Petra placerad på ett familjehem första gången.…

Lagkaptenen: ”Något stort på gång”

De flesta spelarna i Ahlafors IF har aldrig tidigare gjort…

Norrby-lägret har koll på AIF

Boråslaget kom näst sist i Superettan 2022 och är således,…

Lindström klar för AIF

Med två dagar kvar till seriepremiären i Ettan Södra presenterar…

Uppdraget: Rädda kontraktet i Ettan

På lördag spelar Ahlafors IF den historiska hemmapremiären i Ettan…

Yogan är en självklar del i Petras liv

Petra Avebring är ursprungligen från Värmland, flyttade till Göteborg för…

”Ale måste satsa för att vinna”

I 13 år har Johan Trouvé varit vd för Västsvenska…

Påskfirande på Bohus fästning

Förra årets påskevent lockade cirka 2 500 besökare. Om väderleken…

”En utmaning att nå topp tre”

Ahlafors IF, herr Serie: Ettan Södra. Premiär: Norrby IF (h),…

Befolkningstillväxten har avtagit

En befolkningsprognos är en kvalificerad uppskattning av hur befolkningen väntas…

Alafors Bil & Maskin sopar rent

Alafors Bil & Maskin styrde om sin verksamhet i slutet…

Ny kyrkoherde i Starrkärr-Kilanda

Hon växte upp i ett kristet hem på Donsö, blev…

Nybildade bostadsrätter i Surte

Bostadsrättföreningen bildades i samband med att tidigare fastighetsägare gick ut…