Hur ska ett kommunalt bostadsbolag agera i en lågkonjunktur? Som alla andra, bromsa sig ur nedförsbacken eller trycka på gasen för att påskynda en vändning?
När Alebyggens årsredovisning presenterades för kommunfullmäktige vädrades intressanta och något provocerande tankar.
Fredrik Johansson (M) är sedan 2023 ordförande i kommunala bostadsbolaget Alebyggens styrelse. Han är inte känd för att vara den smidiga typen med målande beskrivningar, snarare övertydlig och väldigt rakt på sak. Det var han i fullmäktigesalen i måndags kväll också, men för en gångs skull tog han ändå ut svängarna lite och manade åhörarna till eftertanke. Han sa det inte rakt ut, men han menade helt klart att Alebyggen som efter många år som en trygg och lönsam bostadsförvaltare kan prestera mer för sin ägare – inte minst i sämre tider.
Det som hindrar Alebyggen från att agera i tider av lågkonjunktur är snarare direktivet från Ale kommunfullmäktige. För att säkerställa ett gott ekonomiskt resultat pausades renoveringsprojektet på Klöverstigarna i höstas. Hade direktivet varit ett annat hade rörläggarna, målarna och snickarna kunnat fortsätta jobba. Det var bara nödvändigt att stoppa för att leverera en ekonomisk vinst det aktuella året.
Fredrik Johansson antydde att Alebyggen istället hade kunnat spela en helt annan roll i dessa tider. ”Ska vi vara en broms precis som övriga aktörer på marknaden eller ska vi vara en gaspedal och se till att skapa förutsättningar för jobb i en lågkonjunktur? Vad ska vi ha bolaget till? Vi skulle kunna ha det som ett verktyg, men det har vi inte idag. Så är inte ägardirektivet skrivet”. Det är inte ordagrant återgivet, men i runda slängar var det så Alebyggens ordförande resonerade.
Det fick direkt gensvar i fullmäktigesalen, men inte från någon i majoriteten som förvisso representeras av ordförande, utan från oppositionen. Det var dessutom otvivelaktigt positiva repliker.
Allmännyttan ska enligt riksdagen agera på samma villkor som privata aktörer, vilket betyder att man ska vara vinstdrivande. Det hindrar inte att ägardirektivet från kommunfullmäktige kan ge ett bolag som Alebyggen uppdraget och förutsättningarna att fortsätta bygga i en lågkonjunktur. Med 400 miljoner i samlade vinstmedel skulle Alebyggen ha alla möjligheter att agera motor på den lokala bostadsmarknaden, vilket skulle gynna jobben och ägarens (kommunens) tillväxt på lång sikt. Det blir spännande att följa hur diskussionerna kring direktivet till Alebyggen utvecklas framöver. Ska det kommunala bostadsbolaget vara gas eller broms i samhället?