Alependelns succé uteblev

Ledare vecka 51 2012

Bara så jag inte glömmer det, känner nämligen att det har varit en del av den varan sista tiden, jag vill å hela redaktionens vägnar önska alla våra läsare, kunder och leverantörer en riktigt god jul! Puh, då var det gjort.

Nu är det hög tid för vila och reflektion. Hösten har varit intensiv och kulminerade förra veckan med invigningen av BanaVäg i Väst. Även i detta nummer publicerar vi ett antal bilder från den magiska söndagen. Totalt hade vi närmare 2500 bilder att välja bland, så det vore förfärligt att inte delge er ytterligare ett par.

Om nu invigningen var början på något nytt så blir de första raderna i det nya kapitlet inte särskilt roliga att ta del av. Kollektivtrafiken i Ale har den här veckan mest handlat om inställda tåg. Tanken var ju att tågen skulle ersätta busstrafiken, men istället blev det ersättningsbussar som fick komplettera Alependeln som till och från uteblev. Västtrafik som hade förvarnat om att igångkörningen kunde bli bekymmersam ansåg jag skulle ha en vecka på sig, men när problemen fortsatte på måndagen sökte vi svar på skälen. När kollektivtrafiken upphör att fungera får det stora konsekvenser. Människor blir upprörda, inte nog med att man blir försenad till jobbet eller studierna, ovissheten och osäkerheten kring hur trafiken går – eller inte går – är nog ändå det värsta. Jag kan bara understryka resenärernas förtvivlan, då vi under en hel eftermiddag utan framgång har försökt bringa klarhet i problemen för Alependeln. Jag hänvisades till fem olika personer via Västtrafiks presstjänst och lämnade meddelanden på flera telefoner som inte hade någon hemma…

Nu är klockan 23:07 på måndagskvällen och det enda beskedet som finns beträffande dagens förseningar är att skadegörelse och signalfel har varit orsaken. Frågorna är desto fler. Alebor som skulle hem på lördagsnatten fick till viss del åka buss, då det enligt informationen i högtalarna rådde förarbrist. Nog för att Alependeln är ny, men är den en nyhet även för Västtrafik kan vi få vänja oss vid problemen… Ett gott råd är att inte ta något för givet, utan att ständigt hålla sig uppdaterad via Västtrafiks digitala kanaler.

Summeringen av året som gått har skett med hjälp av våra kommunalråd i Ale och Lilla Edet kommun och i det förstnämnda fallet kan vi konstatera att det politiska klimatet har förbättrats. När dessutom oppositionen med Socialdemokraterna i spetsen får igenom ett antal hjärtefrågor såsom höjt investeringsbidrag till föreningslivet och bevarandet av verksamhetsområdet Höjden i Nödinge, då förstår man att det finns en dialog. Det tror jag är positivt för kommunen som helhet. Det tyder också på att den sittande kommunledningen har självförtroende och inte räds att släppa fram motståndarnas förslag.

Vad tar vi annars med oss från 2012? En viss framåtanda och framtidstro skulle jag vilja säga. Invigningen av BanaVäg i Väst, problemen med Alependeln till trots, har bidragit med optimism. Det är med spänning vi ser fram mot 2013. Det är mycket på gång och det finns all anledning att vara positiv inför det som komma skall.

Mer från ledare

Från flaskpost till brevbärare, Putin och ortsmöten som försvann

Kommunikation är tidlöst och människan har alltid kommunicerat på ett…

Osmaklig kampanj

Kommunstyrelsens ordförande Mikael Berglund (M) hamnade i skottgluggen när kommunfullmäktige…

Skam den som ger sig

Attityd och inställning är a och o. Den gångna veckan…

Vad är en centralort?

Ja, ni läste rätt. Årsredovisningen för Ale kommun ska 2023…

Senaste nytt

Gulsvart seger i historiska premiären

Det blev en helt makalös lördag för Ahlafors IF. I…

Här är AIF:s premiärelva

Lördag 1 april. Ahlafors IF:s herrlag står inför en historisk…

Stark återvinningstrend i Ale och Lilla Edet

Förra året lämnades hela 530 000 ton förpackningar in till…

Beijer Älvängen lanserar återbrukat material

Liknande satsningar som genomförs i Älvängen har Beijer gjort i…

”Vi vill vara den goda grannen”

Rickard Anderberg, 41, är född i Göteborg, men uppväxt i…

Ny ölbryggare hos Ahlafors Bryggerier

Intresset för att framställa öl föddes under gymnasieåren. Robert Lundblad…

Uppdraget: Rädda kontraktet i Ettan

På lördag spelar Ahlafors IF den historiska hemmapremiären i Ettan…

De öppnar sitt hem för barn och ungdomar

Som åttaåring blev Petra placerad på ett familjehem första gången.…

Lagkaptenen: ”Något stort på gång”

De flesta spelarna i Ahlafors IF har aldrig tidigare gjort…

Norrby-lägret har koll på AIF

Boråslaget kom näst sist i Superettan 2022 och är således,…

Lindström klar för AIF

Med två dagar kvar till seriepremiären i Ettan Södra presenterar…

Yogan är en självklar del i Petras liv

Petra Avebring är ursprungligen från Värmland, flyttade till Göteborg för…

”Ale måste satsa för att vinna”

I 13 år har Johan Trouvé varit vd för Västsvenska…