Alependelns succé uteblev

Ledare vecka 51 2012

Bara så jag inte glömmer det, känner nämligen att det har varit en del av den varan sista tiden, jag vill å hela redaktionens vägnar önska alla våra läsare, kunder och leverantörer en riktigt god jul! Puh, då var det gjort.

Nu är det hög tid för vila och reflektion. Hösten har varit intensiv och kulminerade förra veckan med invigningen av BanaVäg i Väst. Även i detta nummer publicerar vi ett antal bilder från den magiska söndagen. Totalt hade vi närmare 2500 bilder att välja bland, så det vore förfärligt att inte delge er ytterligare ett par.

Om nu invigningen var början på något nytt så blir de första raderna i det nya kapitlet inte särskilt roliga att ta del av. Kollektivtrafiken i Ale har den här veckan mest handlat om inställda tåg. Tanken var ju att tågen skulle ersätta busstrafiken, men istället blev det ersättningsbussar som fick komplettera Alependeln som till och från uteblev. Västtrafik som hade förvarnat om att igångkörningen kunde bli bekymmersam ansåg jag skulle ha en vecka på sig, men när problemen fortsatte på måndagen sökte vi svar på skälen. När kollektivtrafiken upphör att fungera får det stora konsekvenser. Människor blir upprörda, inte nog med att man blir försenad till jobbet eller studierna, ovissheten och osäkerheten kring hur trafiken går – eller inte går – är nog ändå det värsta. Jag kan bara understryka resenärernas förtvivlan, då vi under en hel eftermiddag utan framgång har försökt bringa klarhet i problemen för Alependeln. Jag hänvisades till fem olika personer via Västtrafiks presstjänst och lämnade meddelanden på flera telefoner som inte hade någon hemma…

Nu är klockan 23:07 på måndagskvällen och det enda beskedet som finns beträffande dagens förseningar är att skadegörelse och signalfel har varit orsaken. Frågorna är desto fler. Alebor som skulle hem på lördagsnatten fick till viss del åka buss, då det enligt informationen i högtalarna rådde förarbrist. Nog för att Alependeln är ny, men är den en nyhet även för Västtrafik kan vi få vänja oss vid problemen… Ett gott råd är att inte ta något för givet, utan att ständigt hålla sig uppdaterad via Västtrafiks digitala kanaler.

Summeringen av året som gått har skett med hjälp av våra kommunalråd i Ale och Lilla Edet kommun och i det förstnämnda fallet kan vi konstatera att det politiska klimatet har förbättrats. När dessutom oppositionen med Socialdemokraterna i spetsen får igenom ett antal hjärtefrågor såsom höjt investeringsbidrag till föreningslivet och bevarandet av verksamhetsområdet Höjden i Nödinge, då förstår man att det finns en dialog. Det tror jag är positivt för kommunen som helhet. Det tyder också på att den sittande kommunledningen har självförtroende och inte räds att släppa fram motståndarnas förslag.

Vad tar vi annars med oss från 2012? En viss framåtanda och framtidstro skulle jag vilja säga. Invigningen av BanaVäg i Väst, problemen med Alependeln till trots, har bidragit med optimism. Det är med spänning vi ser fram mot 2013. Det är mycket på gång och det finns all anledning att vara positiv inför det som komma skall.

Mer från ledare

Marknadstörst

Coronapandemin vill vi helst lägga helt bakom oss, men fortfarande…

Bågen är spänd!

”Ständiga förbättringar för ökad kundnytta och ett tryggare Ale” –…

Vet vi ens namnet på framtidens yrke?

Kompetensförsörjningen är tillsammans med stigande energipriser det som utmanar näringslivet…

Vikten av att arkivera

Arkivens dag med betoning på föreningslivet låter kanske inte vid…

Senaste nytt

Marknadstörst

Coronapandemin vill vi helst lägga helt bakom oss, men fortfarande…

Stort hjärta för Ukraina

Det bor cirka 80 ukrainska flyktingar i Ale och Lilla…

Bästa julmarknaden i modern tid

Det är inte lika många butiker längs med Göteborgsvägen som…

”Jag blir uppriktigt förbannad”

Motorburen ungdom fortsätter att ställa till problem på olika platser…

Julmarknad i Surte

Marknadsbesökarna var många när traditionen med Julmarknad på Glasbruksmuseet kunde…

Julstämning i Lödöse

Förutsättningarna var de bästa tänkbara. Låt vara att det inte…

Julklappar som gynnar alla

Förra året firade second hand-butiken i Älvängen 25 år. Det…

Två miljoner till föreningslivet

Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Framtid i Ale bildar ny politisk…

Textilbutiken om årets julklapp: ”Jättekul”

Älvängens Garn & Textil konkurrerar snarare med internet än liknande…

Stina Klintbom med gäster intar scenen

Den mångsidiga sångerskan Stina Klintbom, som är hemmahörande i Skönningared,…

Ny vd för Centrum Pile

2008 inleddes Centrum Piles etablering i Kollanda och fem år…

Spännande dansföreställning

Varifrån kommer rörelserna i den samtida dansen, hur kan de…

Örhängen till gagn för Barncancerfonden

Penny Andersson vet vad det innebär att hjälpa andra människor.…