Alliansen tvekar i Nödinge

Centrumstudier, fördjupade översiktsplaner och medborgardialoger har avlöst varandra i Nödinge. Det borde vara mycket på gång, men när kommunledningen var inbjuden till företagarfrukost på Ale Torg kändes det mesta igen. Det är inte svårt att förstå handlarnas frustration. Åren går och beskeden är desamma eller inga alls. Tisdagens frukostmöte hos Svensk Fastighetsförmedling i Nödinge var det mest välbesökta hittills. Förväntan innan var stor, besvikelsen efteråt likaså.

Det hade den inte behövt vara. Faktum är att projektgruppen med Balder, Ale kommun, Alebyggen och ICA har kommit ganska långt med skisserna på en planerad utbyggnad av torget med kommunhus, ett ICA Maxi och efterfrågade lägenheter. Det här är information som hade givit frukostgästerna rejält med råg i ryggen och stor framtidstro. Av någon anledning valde kommunledningen att inte prata om det. Kanske var det för det utspel som Alliansen senare kom att göra angående Da Vinciskolan i Nödinge. Oppositionen tänker obstruera och försöka stoppa ombyggnaden för att istället föreslå en helt ny skola. Alliansen föreslår vidare att Ale Kulturrum bäst byggs om till kommunhus och ett centrum för kultur. Det innebär samtidigt att kommunhuset, den viktigaste kuggen i den prioriterade detaljplanen för Ale Torg, plötsligt försvinner. Det betyder helt nya förutsättningar för Balder som fastighetsägare och för projektet som helhet. Enligt kommunalråd Paula Örn (S) faller idén med centrala bostäder också. Utan ett stort kommunhus som ”bullerskärm” blir det svårt att få till någon bostadsexploatering i Nödinge centrum. En kommunadministration med 400 arbetsplatser är självklart också en betydelsefull pusselbit i finansieringen och förverkligandet av detaljplanen. Således skulle Alliansens agerande kunna få en förödande konsekvens för de visioner som tidigare målats upp för utvecklingen av centrala Nödinge, men än så länge har Socialdemokraterna med stödpartier majoritet i fullmäktige. Nu kommer den att sättas på prov.

Alliansen känner sig inte trygga med det ombyggnadsförslag som har presenterats för Da Vinciskolan. De litar varken på kostnadskalkylen, genomförandet eller tidplanen. De menar att det tids nog ändå kommer att behövas en ny skola för att klara tillväxten. Situationen är mer komplex än så. Det går redan 400 elever på skolan och arbetsmiljön är oacceptabel både för lärare och elever. Att då föreslå en ny utredning och ännu ett omtag kommer knappast mö- tas av applåder. Om det dessutom i förlängningen betyder att planerna på ett nytt kommunhus skjuts på framtiden försvinner sannolikt en stor del av Balders intresse att vidareutveckla Ale Torg. Det innebär också att Ale kommuns rekryteringsproblem av tjänstemän blir permanent. Det är definitivt inget att sträva efter. Det är ett problem som måste lösas nu. Kompetensförsörjningen är a och o om Ales positiva resa ska fortsätta. Här måste politiken enas om en strategi. Det håller inte att driva en tillväxtkommun med hjälp av konsulter.

Det som skrämmer mig mest från läktaren är den politiska oförmågan att komma överens när det verkligen gäller. Nu står mycket på spel. Det har stått helt still i centrala Nödinge, trots mängder av tankar och idéer. Planer på kommunhus och höghus har avlöst varandra, men vid varje maktskifte har en bordläggning väntat. Företagarföreningens ordförande på Ale Torg, Marianne Sjöö, är luttrad och ville på frukostmötet verkligen veta om handlarna kunde lita på politiken den här gången? Jag tänker inte döma i den frågan, men än så länge är det intet nytt på Ale Torg och byggkranarna känns avlägsna oavsett utgång i valet.

Mer från ledare

Sjukhusen blöder inte

Radio Göteborgs huvudnyhet under måndagen var att sjukhusen blöder i…

Positiv inflation

Det har varit publikfester i tidningens spridningsområde från fredag kväll…

Den eviga frågan

Redan i valrörelsen 1998 var frågan om ett nytt kommunhus…

Vårtecken!

Våren är äntligen här och med den kommer vi att…

Senaste nytt

Polisen sökte förgäves efter misstänkt blottare vid Hälltorpsjön

Polisen letade under eftermiddagen efter en misstänkt blottare runt Hälltorpsjön…

Polisen sökte förgäves efter misstänkt blottare vid Hälltorpsjön

Polisen letade under eftermiddagen efter en misstänkt blottare runt Hälltorpsjön…

Polisen sökte förgäves efter misstänkt blottare vid Hälltorpsjön

Polisen letade under eftermiddagen efter en misstänkt blottare runt Hälltorpsjön…

Polisen sökte förgäves efter misstänkt blottare vid Hälltorpsjön

Polisen letade under eftermiddagen efter en misstänkt blottare runt Hälltorpsjön…

”Deras roll är viktigare nu”

I förra veckans nummer av tidningen berättade eldsjälen Inga-Britt Karlbom…

Ariana knockade AIF

Det blev fyra förlustfria matcher för Ahlafors IF innan FC…

Komfortabel hemmaseger för SBTK

SBTK studsade tillbaka efter det senaste nederlaget mot bottenlaget Vara…

Skogsbrand i Bohus

På torsdagseftermiddagen inträffade en skogsbrand i centrala Bohus. En stor…

Eldningsförbud i Ale och Lilla Edet

Det är extremt torrt i skog och mark. En brand…

ÄIK förlorade toppmötet

Båda lagen kom till spel med stort självförtroende och bara…

Snart dags för nationaldagsfirande

Förberedelserna har pågått länge och intensifierats de senaste veckorna. Nationaldagsfirandet…

Smugglade amfetamin – döms till fängelse

I mars dömdes tre personer, med koppling till Lödöse och…

Per trampade 160 mil på cykel i Danmark

För åtta år sedan cyklade Per Andersson Vätternrundan för första…