Allt bleknar

Vi spekulerar mycket kring framtiden, men egentligen vet vi ingenting. Vi vet inte ens något om morgondagen och lika lite om vad som händer i nästa andetag. Vi kan bara förbereda oss och utgå från att saker ska bli som planerat, men precis allt kan spolas bort under bråkdelen av en sekund. Runt förtrollande vackra Sjövallen fylldes gräsytorna av livfulla ungdomar som tävlade mot varandra i den populära Alekampen. Ingen kunde veta eller ana vilken fassansfull olycka som lurade runt hörnet. Just därför blir chocken så stor när det oväntade plötsligt slår till. Det kunde inte bli en större kontrast. Somrigt, soligt och Hälltorpssjön låg spegelblank. Hur skulle något förfärligt kunna inträffa här? Idag vet vi att det kunde ske, men det gick inte att förutse för vi vet ingenting om vad som komma ska. Ibland är vi tacksamma över det, ibland förtvilade. I denna stund är förtvilan ett lindrigt ord. Fredagens olycka är en förfärlig tragedi för anhöriga, närvarande elever och lärare. Det lägger en tung sorti över det som ska vara årets stora och mest förlösande känsla – ett stundande sommarlov.

Runt om i Ale i samband med varje evenemang där lokaltidningen närvarade höll arrangörerna en tyst minut. Alla visade delaktighet i det tunga sorgearbetet.

Allting bleknar och känns meningslöst att skriva om efter en händelse där en oskyldig 15-åring förlorat livet. Ändå måste vi ta nästa steg och börja skriva på nästa blad.

Det har länge varit ett tämligen lugnt politiskt klimat lokalt. Efter vakumet och kaoset som valresultatet medförde hösten 2014 har de rödgröna med stöd av Aledemokraterna kunnat regera ostört. Nu blossar det plötsligt upp igen. Oppositionsråd Mikael Berglund (M) menar att ”Demokratin är satt ur spel” och Sverigedemokraternas Robert Jansson säger att kommunledningens agerande i budgetprocessen är skamligt. Skälet till turbulensen just nu är att partierna utanför majoritetssamarbetet inte har fått tillgång till de underlag som krävs för att författa ett budgetförslag. När budgeten ska antas i Kommunstyrelsen på tisdag kommer det således bara att finnas ett förslag, majoritetens. Alliansen + Framtid i Ale har väntat – och väntar fortfarande – på underlag från tjänstemännen. Samma sak gäller SD som likt Alliansen väljer att avstå från att lägga en skuggbudget i KS.

Nu är det förvisso inte i KS som budgetdebatten kommer att äga rum, densker alltid i kommunfullmäktige och låt oss be en stilla bön om att alla handlingar är klara till dess. Annars har vi ritat om de politiska spelreglerna för en levande demokrati. Det vill i alla fall inte jag uppleva.

Mer från ledare

Språket är nyckeln

Trots att vi är på tryggt avstånd från det fasansfulla…

De trotsar allt väder

Så var ännu en semester till ända. Juli blev utifrån…

Helt rätt, ändå fel

Byggbranschen har det extremt tufft just nu. Förra veckan var…

Sjukhusen blöder inte

Radio Göteborgs huvudnyhet under måndagen var att sjukhusen blöder i…

Senaste nytt

SBTK klara för trean

Tre poäng krävdes för Skepplanda BTK i lördagens bortamatch mot…

Bil och älg i kollision

ALAFORS. Vid 06:45-tiden på lördagsmorgonen krockade en bil med en…

Kocevski segerskytt för Ahlafors IF

Ahlafors tog sin sjunde seger för året och tog sig…

Mycket kul i Medborgarhuset

Medborgarhuset i Alafors utgör platsen för de olika typer av…

SBTK kan säkra seriesegern

Skepplanda BTK har 41 inspelade poäng och leder division 4…

Andreas satsar på roadracing

Fordon med två hjul har alltid intresserat Andreas Kumpumäki och…

Ny ”måste-match” för AIF ikväll

Ettan södra går in i ett avgörande skede. Ahlafors IF…

Musikläraren släpper nytt

Kalle Carlsson kommer från ett musikaliskt hem och i tidig…

Uppskattad frukost på Da Vinciskolan

Förra året vann fem skolor gratis frukost under tre veckor.…

Han är Surtes nye ordförande

Som liten pojk följde Fredrik Gerlin Surtes storhetstid i bandy.…

”Min son vill inte vara där”

Föräldern, som vill vara anonym, berättar att sonen tidigare gick…

Svårt att rekrytera till fritidshemmen

Under hösten 2021 förbättrades personaltätheten på fritidshemmen tillfälligt i Ale,…

Lärarbrist: ”Kommer inte att räcka”

I Ales kommunala förskolor går det, enligt den senaste statistiken…