https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2020/09/ledare-1.jpg

Ännu en summering

Årskrönikor och summeringar av året som gått har duggat tätt i teve, tidningar och radio, men visst finns det plats för en till? En lokal. Perspektivet om de små, men i vardagen så viktiga lokala frågorna är det bara lokaltidningen som tar sikte på. Min summering har inte bara ett lokalt fokus, den är också högst personlig.

På plussidan sätter jag vaccinet och på minussidan vaccinet. Att vi fick till stånd en massvaccinering medförde att samhället kunde återgå till ett nära gammalt normalt läge, utan social distansering. Elever fick återgå till skolundervisning, personal fick återvända till sina arbetsplatser och publiken välkomnades tillbaka till arrangemang. Jag ryser när jag skriver det här. Det var så underbart, så nära romantik man kan komma. Sen kom den fjärde vågen och det blev plötsligt uppenbart att två doser vaccin inte var tillräckligt. Ett stort minus i protokollet. Människor insjuknar nu i massor, men tack och lov är ytterst få så svårt sjuka att intensivvård är nödvändig. Tacka vaccinet för det.

Om vi exkluderar allt som hade med corona att göra blev 2021 ett år med stort fokus på framtiden. En ny översiktsplan för Ale kommun 2050 antogs. Den innehåller mycket spännande och skvallrar om att kommunen ska växa till 52 000 invånare de kommande 30 åren. För att nå dit kommer politiken bli tvingade att skruva upp tempot både i sin egen beslutsprocess och gentemot tjänstemännen. Planer måste levereras på ett helt annat sätt än idag. Att framtidens invånare kan lockas av intressanta arbetsgivare visade Ale kommun stort intresse för när de gav sig in i kampen om 3000 nya jobb. Volvo och batteriföretaget Northvolt sonderade möjligheterna att etablera en jättefabrik i regionen. Ale presenterade ett förslag på höjden i Stora Viken. En vaken tanke som förtjänade att få fortsätta utvecklas, men som dessvärre viftades bort.

Andra starka bestående minnen är turbulensen i Ale Golfklubb där det blev en kamp om att få bilda styrelse. Under en period fanns det två vid olika tillfällen valda styrelser. Det ska jämföras med Kulturföreningen Svanen som i sista stund lyckades bilda en som var beredd att rädda de populära fågeldammarna i Surte. Beträffande golfklubben var det avgörande årsmötet i oktober ett levande bevis på föreningsanda. 350 medlemmar tog sig till Medborgarhuset i Alafors, där en majoritet ställde sig bakom den sittande styrelsen. Även om misstroendet uteblev har turbulensen rivit ett djupt sår i golfklubben.

Den största lärdomen blir annars att aldrig lämna kvar en mobilladdare eller powerbank i vägguttaget. Av allt att döma var det just detta som orsakade villabranden i Älvängen i slutet av sommaren.

De sista raderna tillägnas polisen. En yrkeskår som vi lätt kritiserar när de inte hinner fram i tid, men som vi också älskar att visa vårt fulla stöd i dramatiska ögonblick. I somras sköts polismannen Andreas Danmann, 33, till döds i Biskopsgården. Vår lokala polischef, Christian Nylén, fick ansvaret att planera och leda den ceremoni som polisen arrangerade i samband med begravningen. En total uppslutning inom kåren – och som det  kändes – med hela folkets stöd. Det är bilder vi sent glömmer.

Mer från ledare

Osmaklig kampanj

Kommunstyrelsens ordförande Mikael Berglund (M) hamnade i skottgluggen när kommunfullmäktige…

Skam den som ger sig

Attityd och inställning är a och o. Den gångna veckan…

Vad är en centralort?

Ja, ni läste rätt. Årsredovisningen för Ale kommun ska 2023…

Nära helvetet

Demokratins spelregler måste alltid beaktas och i vissa fall försvaras.…

Senaste nytt

Kulturbyggnader i behov av renovering

Servicenämnden föreslår att kommunfullmäktige anslår ett investeringsmedel om 6,6 miljoner…

Så påverkas trafiken i Bohus av arbeten

Ett större och betydligt mer omfattande arbete kommer att ske…

Eko-bonden Tina ger sig ut i butikerna

Tina Åkesson och hennes man Hans köpte Kärra Mellomgården i…

Kommunhus kan göras om till utbildningslokaler

I sin lokalförsörjningsplan 2023-2032 har Samhällsbyggnadsförvaltningen uppgett att behovet av…

Modellkoncept för jämställdhet

Likvärdig service och jämställd resursfördelning till olika grupper av kvinnor…

”Det är otroligt roligt”

I 275 av landets kommuner arbetar fler män än kvinnor…

LN-70 toppar kvalserien

LN-70 har hittills spelat fyra matcher i kvalserien till HockeyTvåan…

”De som redan har det tufft får det ännu svårare”

Försörjningsstöden har inte skjutit i höjden ännu, men larmklockorna ringer…

Jack & Brolle till Café Torpet

”Visor och Grimascher” är en hyllning till Cornelis Vreeswijk där…

Migrationsekonomiskt bokslut

I en värld där vi möter allt mer komplicerade utmaningar,…

Guld och silver i SM

Under den gångna helgen hade 231 deltagare från 66 olika…

Industriområde har skredsäkrats

I november 2020 beslutade regeringen om höjda bidrag för skredsäkringsåtgärder…

Lindström startade när AIF kryssade

Det blev en intensiv och nyttig genomkörare för Ahlafors IF…