https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2020/09/ledare-1.jpg

Ännu en summering

Årskrönikor och summeringar av året som gått har duggat tätt i teve, tidningar och radio, men visst finns det plats för en till? En lokal. Perspektivet om de små, men i vardagen så viktiga lokala frågorna är det bara lokaltidningen som tar sikte på. Min summering har inte bara ett lokalt fokus, den är också högst personlig.

På plussidan sätter jag vaccinet och på minussidan vaccinet. Att vi fick till stånd en massvaccinering medförde att samhället kunde återgå till ett nära gammalt normalt läge, utan social distansering. Elever fick återgå till skolundervisning, personal fick återvända till sina arbetsplatser och publiken välkomnades tillbaka till arrangemang. Jag ryser när jag skriver det här. Det var så underbart, så nära romantik man kan komma. Sen kom den fjärde vågen och det blev plötsligt uppenbart att två doser vaccin inte var tillräckligt. Ett stort minus i protokollet. Människor insjuknar nu i massor, men tack och lov är ytterst få så svårt sjuka att intensivvård är nödvändig. Tacka vaccinet för det.

Om vi exkluderar allt som hade med corona att göra blev 2021 ett år med stort fokus på framtiden. En ny översiktsplan för Ale kommun 2050 antogs. Den innehåller mycket spännande och skvallrar om att kommunen ska växa till 52 000 invånare de kommande 30 åren. För att nå dit kommer politiken bli tvingade att skruva upp tempot både i sin egen beslutsprocess och gentemot tjänstemännen. Planer måste levereras på ett helt annat sätt än idag. Att framtidens invånare kan lockas av intressanta arbetsgivare visade Ale kommun stort intresse för när de gav sig in i kampen om 3000 nya jobb. Volvo och batteriföretaget Northvolt sonderade möjligheterna att etablera en jättefabrik i regionen. Ale presenterade ett förslag på höjden i Stora Viken. En vaken tanke som förtjänade att få fortsätta utvecklas, men som dessvärre viftades bort.

Andra starka bestående minnen är turbulensen i Ale Golfklubb där det blev en kamp om att få bilda styrelse. Under en period fanns det två vid olika tillfällen valda styrelser. Det ska jämföras med Kulturföreningen Svanen som i sista stund lyckades bilda en som var beredd att rädda de populära fågeldammarna i Surte. Beträffande golfklubben var det avgörande årsmötet i oktober ett levande bevis på föreningsanda. 350 medlemmar tog sig till Medborgarhuset i Alafors, där en majoritet ställde sig bakom den sittande styrelsen. Även om misstroendet uteblev har turbulensen rivit ett djupt sår i golfklubben.

Den största lärdomen blir annars att aldrig lämna kvar en mobilladdare eller powerbank i vägguttaget. Av allt att döma var det just detta som orsakade villabranden i Älvängen i slutet av sommaren.

De sista raderna tillägnas polisen. En yrkeskår som vi lätt kritiserar när de inte hinner fram i tid, men som vi också älskar att visa vårt fulla stöd i dramatiska ögonblick. I somras sköts polismannen Andreas Danmann, 33, till döds i Biskopsgården. Vår lokala polischef, Christian Nylén, fick ansvaret att planera och leda den ceremoni som polisen arrangerade i samband med begravningen. En total uppslutning inom kåren – och som det  kändes – med hela folkets stöd. Det är bilder vi sent glömmer.

Mer från ledare

Marknadstörst

Coronapandemin vill vi helst lägga helt bakom oss, men fortfarande…

Bågen är spänd!

”Ständiga förbättringar för ökad kundnytta och ett tryggare Ale” –…

Vet vi ens namnet på framtidens yrke?

Kompetensförsörjningen är tillsammans med stigande energipriser det som utmanar näringslivet…

Vikten av att arkivera

Arkivens dag med betoning på föreningslivet låter kanske inte vid…

Senaste nytt

Lindström lämnar Surte – klar för ny aleklubb

Lindström har ett förflutet i Örgryte IS och Ahlafors IF.…

Branta backar prioriteras

Gång- och cykelvägar till hållplatser, resecentrum, kommunala anläggningar och parkeringar…

”Tuffa tider på riktigt”

Arturo Arques är en uppskattad föredragshållare som gästat Ale kommuns…

Susanne hjälper de fattigaste

Det startade med att Susanne Bohman började dela ut kläder…

SM nästa för Daniella 

Daniella Susa har alltid tyckt om att idrotta och för…

Snabb ökning av corona

Under vecka 48 konstaterades totalt 806 fall, vilket går att…

AIF-duo provspelar med GAIS

Två av dem är Chisomnazu Chika Chidi, 22, och Pascal Olsson,…

Gunilla firar 20 år som luciamamma

När Gunilla Johansson började engagera sig i luciakommittén så var…

Nu föreslås en ny skola i Alafors

En ny F-6-skola i Nol-Alafors har varit på politikens bord…

Marknadstörst

Coronapandemin vill vi helst lägga helt bakom oss, men fortfarande…

Stort hjärta för Ukraina

Det bor cirka 80 ukrainska flyktingar i Ale och Lilla…

Bästa julmarknaden i modern tid

Det är inte lika många butiker längs med Göteborgsvägen som…

”Jag blir uppriktigt förbannad”

Motorburen ungdom fortsätter att ställa till problem på olika platser…