https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2017/02/ledare-facebook.jpg

Ännu ett val…

Tro det eller ej, men snart är det valrörelse igen. Det är dags att rösta fram ett nytt Europaparlament. Vi kan inte påverka hela sammansättningen, men vi har åtminstone möjligheten att välja vilka som ska besätta Sveriges 20 eller 21 stolar i parlamentet. EP-valet tillhör inte de omröstningar som väcker störst intresse hos gemene man, men faktum är att 2014 röstade mer än hälften. Valdeltagandet nådde över 51%, förvisso blygsamt i jämförelse med riksdagsvalet där hela 87% medverkade. Det finns med andra ord möjlighet att få fler att använda sin självklara rösträtt. Gick till riksdagen så ska det väl gå att få människor att ta ansvar även för vad som sker i Bryssel? Det är trots allt där de riktigt tunga frågorna avgörs.

Fram till söndagen 26 maj har vi tid på oss att fundera kring bland annat klimat, handelsvillkor och migrationspolitik. Det är frågor som berör oss alla och där EU:s beslut får stort avtryck i medlemsländerna. Därför är det naturligtvis viktigt för oss som medborgare att rätt personer för vår talan. Att det sedan fortfarande pågår en debatt om att Bryssel bestämmer för mycket och att vi har flyttat ut makten över vårt eget land är beklämmande. Den frågan är inte uppe på dagordningen. Vi är redan med i unionen och det verkar både Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna som båda har varit EU-kritiska ha insett. Låt oss istället fokusera på vilken politik  och vilka värderingar som EU-parlamentet ska vila sina beslut på. Det blåser kraftiga högervindar på många håll inom unionen. Det kommer sannolikt att prägla parlamentets sammansättning efter valet i maj. Vad det kan komma att betyda för klimatet, migrationen och handeln är viktiga frågor att diskutera fram till valdagen.

Vad har detta med Ale att göra? Sverige är en av 28 medlemsstater i EU och Ale är en av Sveriges 290 kommuner. Det finns starka kopplingar och jag hoppas innerligt att EU-valet får stort utrymme även lokalt. Jag hoppas att den samlade politiken ger sig ut på gator och torg för att beskriva skillnaderna på ideologier och konsekvenserna av att inte rösta. Jag vet att både EU och Bryssel känns avlägset, men de hot som tynar fram som sannolika effekter av att vi inte engagerar oss utan låter skutan styras åt fel håll känns otäckt nära just nu. Vi ska dessutom komma ihåg att valdeltagandet i Sverige var högt för fem år sedan i jämförelse med övriga EU-länder. Det skrämmer mig ännu mer.

Personligen så tror jag på människan. Jag tänker inte rösta politiskt. EU:s frågor är större än så. Det måste vara rätt människor som tar de tunga besluten. Människor med rätt värderingar, attityd och inställning till vårt gemensamma samhälle. Det är tveklöst att miljö- och klimatfrågorna måste högre upp på agendan och när nästa flyktingkris kommer måste det finnas en tydlig överenskommelse om hur vi delar på ansvaret för att lindra konsekvenserna.

Mer från ledare

Bågen är spänd!

”Ständiga förbättringar för ökad kundnytta och ett tryggare Ale” –…

Vet vi ens namnet på framtidens yrke?

Kompetensförsörjningen är tillsammans med stigande energipriser det som utmanar näringslivet…

Vikten av att arkivera

Arkivens dag med betoning på föreningslivet låter kanske inte vid…

Påverka det du kan

Medierapporteringen präglas av nattsvarta rubriker. Jag hör att många har…

Senaste nytt

Julklappar som gynnar alla

Förra året firade second hand-butiken i Älvängen 25 år. Det…

Två miljoner till föreningslivet

Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Framtid i Ale bildar ny politisk…

Textilbutiken om årets julklapp: ”Jättekul”

Älvängens Garn & Textil konkurrerar snarare med internet än liknande…

Stina Klintbom med gäster intar scenen

Den mångsidiga sångerskan Stina Klintbom, som är hemmahörande i Skönningared,…

Ny vd för Centrum Pile

2008 inleddes Centrum Piles etablering i Kollanda och fem år…

Spännande dansföreställning

Varifrån kommer rörelserna i den samtida dansen, hur kan de…

Örhängen till gagn för Barncancerfonden

Penny Andersson vet vad det innebär att hjälpa andra människor.…

Hus i lågor: ”Kommer brinna ner”

Klockan 19.21 på torsdagskvällen larmades polis, räddningstjänst och ambulans till…

Torbjörn kör vidare i pappas fotspår

Gustaf Gustafsons Åkeri grundades den 9 oktober 1931. Det första…

Snart dags att välja gymnasieskola

Vi har intervjuat en gymnasieelev, Shamim Sarmadi, som går sitt…

Änglar på Älvängens Julmarknad

– Vi hoppas på bra väder och mycket folk på…

Ett hjärta som klappar för Kenya

När Katarina Johansson åkte på safari till Kenya 2012 var…

William gör allt för sitt Surte IS

Han började spelade fotboll ganska sent när han som tolvåring…